Βασιλόπιτα τσουρέκι

3 Ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Η Βασιλόπιτα δεν λείπει από κανένα σπίτι. Άλλοι την προτιμούν κέικ και άλλοι τσουρέκι… Αν είσαι από τους τελευταίους δοκίμασε την παρακάτω συνταγή…

Συστατικά

  • 650 γρ. σκληρό αλεύρι
  • 175 ml γάλα φρέσκο χλιαρό
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 1 κύβο (42 γρ.) μαγιάς
  • 1 βανίλια
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. σταφίδα ξανθή
  • 1 πρέζα αλάτι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Τρίψε τη μαγιά σε ένα μπολάκι και πάρε 1 κ.σ. αλεύρι και ανακάτεψέ το στο ίδιο δοχείο
  • Πρόσθεσε 1 κ.σ. ζάχαρη και συμπλήρωσε λίγο χλιαρό – όχι καυτό – γάλα ώστε να πάρεις έναν παχύ χυλό
  • Σκέπασε και άφησε το προζύμι σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά να φουσκώσει
  • Βάλε σε ένα μίξερ τον γάντζο για ζύμες και πρόσθεσε το αλεύρι – αφού το κοσκινίσεις, το προζύμι, τη βανίλια, τη βανίλια, τη μαστίχα, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και το αλάτι
  • Παράλληλα σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώσε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά να λιώσει.
  • Πρόσθεσε και τη ζάχαρη να λιώσει και κατέβασε από τη φωτιά
  • Χτύπησε τα αυγά με ένα πιρούνι και πρόσθεσέ τα στο λιωμένο βούτυρο. Ρίξε και το υπόλοιπο γάλα και χτύπησε όλα τα υλικά αρκετά γρήγορα
  • Πρόσθεσε το βούτυρο με τα αυγά και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ με το αλεύρι και άρχισε να ζυμώνεις σε χαμηλή ταχύτητα
  • Πρόσθεσε και τις σταφίδες και ανακάτεψε τη ζύμη που πρέπει να είναι ελαστική με το χέρι
  • Βάλε τη ζύμη σε ένα μπολ και άφησε στο φούρνο στους στους 50οC.
  • Βάλε μαζί με το μπολ στο φούρνο ένα ταψάκι µε βραστό νερό και άφησε τη ζύμη να φουσκώσει άλλα 40 λεπτά
  • Βουτύρωσε μια φόρμα 30 εκατοστών περίπου, στρώσε μια λαδόκολλά και άπλωσε τη ζύμη με αλευρωμένα χέρια.
  • Άφησε πάλι όπως και πριν στο φούρνο να φουσκώσει 45 λεπτά
  • Χτύπησε 1 αυγό με λίγο νερό και άλειψε το τσουρέκι
  • Ψήσε σε καλά προθερµασµένο φούρνο στους 170οC για 40 λεπτά να φουσκώσει και να ροδίσει καλά.

Tip


Read More

And More