Πόσες θερμίδες έχει το τραπέζι του Πάσχα; Tι να προσέξεις και πώς θα τις μειώσεις στο πιάτο σου

Ας το πάρουμε γιορτινά! Το Πάσχα είναι γιορτή και έχει και πολύ και καλό φαγητό. Δεν είναι ανάγκη σε καμιά περίπτωση να καταπιεστείς για να μην φας κάτι που μπορεί να σε παχύνει. Από την άλλη, όταν γνωρίζεις πόσες θερμίδες έχει κάθε τι πάνω στο τραπέζι, μπορείς πολύ πιο εύκολα να απολαύσεις τη μέρα έξυπνα!

Με τη βοήθεια της Κλινικού Διαιτολόγου Διατροφολόγου Ελένης Σολωμού σου δίνουμε πληροφορίες για το αρνάκι, μυστικά για τις πιο fit σαλάτες, το τυρί αλλά και το ποτό που θα συνοδεύσει το πασχαλινό μενού. Για να γνωρίζεις ακριβώς πόσες θερμίδες στοιχίζει το γεύμα σου.

Μετράμε προβατάκια! Ή μήπως κατσικάκια;
Την Κυριακή του Πάσχα το αμνοερίφιο έχει την τιμητική του. Αρνάκι όμως ή κατσικάκι; Έχει σημασία; Έχει γιατί δεν έχουν και τα δύο τις ίδιες θερμίδες και την ίδια ποσότητα λιπαρών. “Προτιμάμε κατσικάκι, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά” επισημαίνει η διαιτολόγος.

Diet Tip: Ακόμη και αν το αρνάκι είναι γάλακτος, τα λιπαρά δεν είναι καθόλου πιο λίγα. Το αντίθετο μάλιστα. “Το αρνάκι γάλακτος είναι πολύ τρυφερό γιατί είναι φτωχότερο από το αρνί (από 3 μηνών μέχρι 1 έτους) σε πρωτεΐνες και πλουσιότερο σε λίπος. Το λίπος του βρίσκεται κρυμμένο ενδομυϊκά, γι’ αυτό και είναι δύσκολο να αφαιρεθεί” αναφέρει η διαιτολόγος. “Επιπλέον, το αρνί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, οι οποίες αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα, με αποτέλεσμα να προκαλείται ουρική αρθρίτιδα. Από τα πιο άπαχα κομμάτια του ζώου είναι το μπούτι και η σέλα. “


Βάλε μπόλικη σαλάτα! Αλλά τι σαλάτα;

Το μυστικό για ένα πλούσιο γεύμα είναι να βάζεις μπόλικη σαλάτα στο πιάτο σου. “Οι σαλάτες αποτελούν ένα ελαφρύ και θρεπτικό γεύμα που μας προσφέρει βιταμίνες και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία μας. Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών μειώνει την απορρόφηση και αποθήκευση λίπους, καθώς επίσης καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και προλαμβάνει από καρκίνο του παχέως εντέρου” εξηγεί η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Ελένη Σολωμού.

Οι παγίδες της σαλάτας! “Οι πλούσιες σαλάτες με τυρί, ζαμπόν και σως έχουν συχνά περισσότερο λίπος και θερμίδες από μια μερίδα φαγητού” εξηγεί η ειδικό. Για παράδειγμα μια σαλάτα του Καίσαρα μπορεί να έχει ως και 535 θερμίδες, ενώ η σαλάτα του Σεφ πιάνει το ρεκόρ με 640 θερμίδες.

Tι να κάνεις: Προτίμησε λιτές σαλάτες και απόφυγε την κατανάλωση των σως. Αν το τραπέζι είναι σε εστιατόριο ζήτησε να σου δώσουν χωριστά το λάδι ή τη σως ώστε να βάλεις όσο θέλεις (όχι περισσότερο όμως από μια κουταλιά της σούπας).

Το τυρί στο γιορτινό τραπέζι
Μετά από αρκετές μέρες νηστείας, εκτός από κρέας εκείνο που σου έλλειψε πραγματικά είναι το τυρί. “Για να μην… παραφουσκώσουμε όμως το πασχαλινό μας γεύμα με θερμίδες, θα μπορούσαμε να επιλέγαμε ένα τυρί χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά” εξηγεί η διαιτολόγος.

“Η μυζήθρα, το ανθότυρο και το μανούρι παρασκευάζονται από το τυρόγαλα που απομένει μετά την παρασκευή άλλων τυριών, όπως η φέτα. Από αυτά, το πιο άπαχο είναι η μυζήθρα, ακολουθεί το ανθότυρο και τέλος το μανούρι που είναι πιο πλούσιο σε λιπαρά”! Τώρα ξέρεις πως θα επιλέξεις από την πιατέλα με την ποικιλία τυριών εκείνο που αγαπά τη γραμμή σου.

Και το ποτό…
Φυσικά και θα πιείς. Ξέρεις όμως ότι το αλκοόλ κάνει κακό στην υγεία και έχει και πολλές θερμίδες. “Επιπλέον, το αλκοόλ δεν δημιουργεί αίσθημα κορεσμού και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση. Επίσης, λόγω του ότι απορροφάται σχετικά γρήγορα, επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία πέψης, δημιουργεί γρηγορότερα το αίσθημα της πείνας. Έτσι, καλό είναι να είμαστε πάντα φαγωμένοι, πριν την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών” επισημαίνει η κα. Σολωμού.

Δες τον πίνακα με τις θερμίδες που σου προσφέρει κάθε ποτήρι με ποτό!

“Η καλύτερη επιλογή και για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, είναι η μπίρα και το κρασί μιας και έχουν τις λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και η κατανάλωσή τους με μέτρο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και, φυσικά, γήρανσης του δέρματος” σημειώνει η διαιτολόγος.

Smart Tip: Κάνε το τρικ! Φρόντισε ανάμεσα σε κάθε ποτήρι μπίρα ή κρασί να πίνεις πάντα ένα ποτήρι νερό. Έτσι και λιγότερο αλκοόλ θα πιεις και θα προσφέρεις στον οργανισμό σου ενυδάτωση που τη χρειάζεται για να είσαι λαμπερή και πάντα fit. “Σύμφωνα με έρευνα που είχε δημοσιευθεί στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (2003) η κατανάλωση 500ml νερού μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεταβολισμού κατά 30%.” τονίζει η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Έλενη Σολωμού.

Read More

And More