Ο παιδίατρος απαντά…

Το μωράκι μου έπεσε και λεχει ένα καρούμπαλο, τι μπορώ να κάνω; Ο γιος μου προτιμάει τα έτοιμα φαγητά και δεν ξέρω τι να κάνω. Η κορούλα μου τον τελευταίο καιρό ξυπνάει συνέχεια διψασμένη και ιδρωμένη, μήπως έχει ουρολοίμωξη;

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις που στείλατε στις ειδικές φόρμες του TLIFE…

Ερώτηση

Γεια σας κύριε Μαζάνη. Σας παρακολουθούσα κάθε Δευτέρα στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη και με βοηθήσατε πολύ γιατί έχω και εγώ ένα μικρό κοριτσάκι 11 μηνών. Τώρα αρχίζει να στέκεται όρθια, μου έπεσε όμως κάνα δύο φορές και δεν την πρόλαβα. Έκανε ένα καρούμπαλο στο κεφάλι της, όχι φυσικά κάτι σοβαρό, αλλά εκτός από πάγο τι άλλο μπορώ να της βάζω; Σας ευχαριστώ!”
Απάντηση
Όταν ένα παιδί πέφτει και χτυπάει στο κεφάλι του δεν μας νοιάζει καθόλου πόσο μικρό είναι το καρούμπαλο. Σημασία έχει να μην έχει χτυπήσει ο εγκέφαλος μέσα στο κρανίο διότι καμιά φορά αυτό μπορεί να προκαλέσει μια μικρή αιμορραγία η οποία σιγά σιγά δίνοντας αίμα μετά από αρκετές ώρες μπορεί να δώσει νευρολογικά συμπτώματα.
Άρα λοιπόν είτε βάλουμε πάγο σε ένα καρούμπαλο είτε όχι, δεν έχει τόση σημασία, πρέπει να παρακολουθούμε την κλινική εικόνα του παιδιού δηλαδή να ανησυχήσουμε εάν έχει αδικαιολόγητη υπνηλία, εάν κάνει εμετούς ή εάν βγάζει αίμα από την μύτη, από το στόμα ή από τα αυτιά.
Ερώτηση
Κύριε Μαζάνη ευχαριστώ που θα ασχοληθείτε με την ερώτησή μου. Έχω ένα γιο 11 ετών που τρώει λίγο. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Το πρωί ένα ποτήρι γάλα, για δεκατιανό μισό σάντουιτς ή γλυκό, το μεσημέρι 10 μπουκιές φαγητό (όχι λαχανικά μαγειρεμένα, μόνο κάποιες σαλάτες), απογευματινό ένα φρούτο και το βράδυ ένα γάλα ή ένα αυγό ή το μεσημεριανό που δεν έφαγε. Έχει μανία με τα έτοιμα φαγητά. Η μητέρα μου ανησυχεί ότι το παιδί θα πάθει κάτι. Πείτε μου, έχει δίκιο;”
Απάντηση
Δεν μου γράφετε ποιο είναι το βάρος του παιδιού, το ύψος του, πόσο βάρος γεννήθηκε και αν ήταν πρόωρο ή όχι. Σε γενικές γραμμές αυτό που τρώει το παιδί σας δεν είναι ούτε πολύ αλλά ούτε και λίγο. Δεν φαίνεται να έχετε ένα παιδί ανόρεχτο και να μην τρώει, απλώς έχει κάποιες δικές του προτιμήσεις για συγκεκριμένα φαγητά.
Για να βοηθήσετε την κατάσταση δεν θα πρέπει να τρώει τίποτα το οποίο θεωρούμε ότι είναι άχρηστο ή μη χρήσιμο όπως γλυκά, καραμέλες, έτοιμα φαγητά, σνακ κλπ. Έτσι εφόσον πεινάει θα αναγκαστεί να φάει τις τροφές που πρέπει να τρώει.
Ερώτηση
Καλημέρα κύριε Μαζάνη έχω μια κορούλα 10 μηνών. Τις τελευταίες 3-4 μέρες έχει μειωθεί η όρεξή της της για φαγητό, έχει ανησυχία, ξυπνάει το βράδυ διψασμένη και είναι συνεχώς ιδρωμένη. Όλα αυτά μπορεί να δικαιολογούνται από τον καύσωνα των τελευταίων ημερών, αλλά αυτό που με ανησυχεί είναι ότι οι πάνες της είναι ελάχιστα βρεγμένες. Μήπως υπάρχει υποψία ουρολοίμωξης; Σας ευχαριστώ.”
Απάντηση
Βεβαίως ένας καύσωνας μπορεί να κάνει το παιδί από την ζέστη να ξυπνάει όπως επίσης να μην έχει και πολλά ούρα. Εύκολα μπορείτε να το λύσετε το πρόβλημα. Κάντε μία γενική ουροκαλλιέργεια και από την στιγμή που δεν υπάρχει ουρολοίμωξη, φροντίστε να δίνετε αρκετά υγρά στο παιδί για να αποκαθίστανται τα υγρά που χάνει με την ζέστη.
Ερώτηση
Γιατρέ καλησπέρα! Θέλω να σας δώσω συγχαρητήρια γιατί πραγματικά είστε λαμπρός επιστήμονας και δίνεται τόσο κατανοητές απαντήσεις σε όλους εμάς τους γονείς που έχουμε τα άγχη και τις ανησυχίες μας. Με απασχολεί το εξής, έδωσα στο μωράκι μας (το οποίο είναι 11 μηνών) να γλείψει λιγάκι καρπούζι, όμως έκοψε ένα πολύ μικρό κομματάκι, ασήμαντο, αλλά προφανώς του σταμάτησε στο πίσω μέρος του στόματος και τον ενοχλούσε απίστευτα. Ένιωσα ότι δεν ανέπνεε και μετά έκανε εμετό αφού μόλις είχε φάει το μεσημεριανό του. Γενικώς του δίνω μπισκοτάκι να δοκιμάζει αλλά βρεγμένο με νεράκι ή άλλα “ακίνδυνα” τρόφιμα. Τώρα όμως έχω αγχωθεί και φοβάμαι να του δώσω κάτι το οποίο δεν είναι αλεσμένο, βλέπετε έχει και 6 δοντάκια. Έχω και κάποιους ανθρώπους οι οποίοι με στρεσάρουν λέγοντας μου ότι θα φάει όταν πάει στο στρατό. Πραγματικά τρόμαξα τόσο πολύ που προτιμώ να φάει στην εφηβεία παρά να πνιγεί το αγγελούδι μου. Περιμένω την απάντησή σας.”
Απάντηση
Δεν συμφωνώ μαζί σας, ούτε με αυτά που σας λένε οι φίλοι και οι συγγενείς. Το περιστατικό με το καρπούζι ήταν ένα τυχαίο γεγονός και δεν θα πρέπει να σας φοβίζει. Είναι η ηλικία που το παιδί σιγά σιγά θα πρέπει να αρχίσει να τρώει πιο στερεές τροφές αλλά δεν θα πάτε κατευθείαν σε απόλυτα στερεές τροφές. Θα ξεκινήσετε με μικρά κομματάκια, πολτοποιημένα και λίγο λίγο θα τα δίνετε πιο χοντρά, θα δίνετε κάποιες τροφές με το χέρι, λιωμένα με το πιρούνι και σιγά σιγά καθώς περνάνε οι μήνες το παιδί θα συνηθίσει να τρώει και κάτι πιο στερεό.
Ερώτηση
Κύριε Μαζάνη έχω μια κόρη 8 μηνών η οποία ήδη από τον 7ο μπουσουλάει, σηκώνεται μόνη της και αν την πιάσουμε από τα χέρια κάνει και βήματα. Είναι ασφαλές για τη σωματική της ανάπτυξη το ότι στέκεται για ώρα όρθια μόνη της;”
Απάντηση
Εφόσον δεν πιέζεται το παιδί να κάνει πράγματα τα οποία δεν τα θέλει δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αφήστε το μόνο του να εκφραστεί, να σηκωθεί, να μπουσουλίσει, να κάνει αυτά τα οποία θέλει, απλώς προσέξτε το μην πέσει και χτυπήσει. Μην το πιέζετε και σιγά σιγά θα εξελιχθεί το παιδί μόνο του.

Read More

And More