Διακόσμηση: Πέντε κανόνες του interior design που δεν ήξερες πως υπάρχουν και πρέπει να ακολουθείς

Πόσο συχνά σκέφτεσαι ότι είσαι ο καλύτερος διακοσμητής που ξέρεις (humble!) και επιδίδεσαι σε ανελέητα redecoration στο σπίτι, ενόψει καλοκαιριού, φθινοπώρου, χειμώνα και άνοιξης; Ξέρω, πάντως, ότι εγώ αυτό πιστεύω για τον εαυτό μου και αν μου μοιάζεις έστω και στο ελάχιστο θα έχεις κάνει άπειρες διακοσμητικές επιλογές και παρεμβάσεις στο εκάστοτε interior design, σε μια προσπάθεια να αποδείξεις ότι έχεις απαράμιλλο γούστο και ξεχωριστή αισθητική! Και είναι πολύ πιθανό να έχουμε όλα τα παραπάνω και να κάνουμε πολύ καλή δουλειά, αλλά στην πραγματικότητα -όπως και σε κάθε άλλο τομέα που μπορείς να σκεφτείς- το interior design διέπεται από ένα σωρό κανόνες και dos and donts που το πιθανότερο είναι πως όχι απλά δεν έχεις ακολουθήσει ποτέ, αλλά ούτε καν τους είχες σκεφτεί!

Και εξηγούμαι: ας πάρουμε για παράδειγμα το σενάριο πως αποφάσισες να αλλάξεις επιτέλους τραπεζαρία ή να πάρεις τώρα την πρώτη σου. Ωραία ως εδώ, πολύ καλή κίνηση και μπράβο σου! Αρχικά θα ρίξεις μια ματιά στο χώρο σου, κάνοντας παράλληλα και έρευνα αγοράς (online για αρχή), ώστε να βρεις ποιο στυλ θα ταιριάξει στο σπίτι σου. Έπειτα, ίσως με τη βοήθεια ενός μέτρου θα πάρεις τις διαστάσεις του χώρου, ώστε να είσαι σίγουρη πως δεν θα καταλήξεις με ένα τεράστιο τραπέζι που θα σε εμποδίζει στο χώρο ή ένα μικρούλι που δεν θα εξυπηρετεί σε τίποτα. Και κάπου εκεί, μάλλον θα τρέξεις να αγοράσεις την ολοκαίνουρια τραπεζαρία σου ή θα πατήσεις στο laptop το κουμπί “Add to cart”. Και εδώ έρχονται οι ειδικοί επαγγελματίες interior designers και σου λένε ότι αυτό είναι η μισή δουλειά, καθώς η τραπεζαρία δεν είναι παίξε- γέλασε, αλλά ακολουθείται από ολόκληρη “επιστήμη”! Και εσύ δεν είχες ιδέα ότι υπήρχε κάτι παραπάνω που θα μπορούσες να κάνεις.

Σε αυτό το υποθετικό σενάριο (πολύ, πολύ αληθινό για κάποιους από εμάς!) χρησιμοποίησα ως παράδειγμα την τραπεζαρία. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως το ίδιο δεν ισχύει και για κάθε άλλο τμήμα, έπιπλο, αντικείμενο, μεγάλη επιφάνεια του σπιτιού! Ίσα- ίσα, που όπως αποδεικνύεται στην πορεία, όλα χρειάζονται μια σχετική μελέτη πριν την αγορά και τοποθέτησή τους. Και ενώ υπάρχει τεράστια πιθανότητα να μην νιώσεις ποτέ πως έχεις κάνει κάποιο “αισθητικό” σφάλμα, είναι το ίδιο πιθανό να βιώσεις το λάθος στη λειτουργία του κάθε χώρου. Και για να μιλήσουμε συγκεκριμένα με το παράδειγμα της τραπεζαρίας: μάλλον ταιριάζει τέλεια στο σπίτι σου, τόσο στιλιστικά, όσο και… χωροταξικά, οι καρέκλες είναι διαλεγμένες μία προς μία με τα χεράκια σου, τα βάζα και οι πιατέλες που διακοσμούν το τραπέζι είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται ο χώρος από άποψη όγκων, σχημάτων και χρωμάτων, αλλά όταν καλείς κόσμο τελικά, δεν χωράτε να καθίσετε και να απολαύσετε το γεύμα σας. Και να, λοιπόν, το σφάλμα: δεν σου πέρασε ποτέ από το μυαλό να μετρήσεις τις αποστάσεις των καθισμάτων!

Για να έχεις, όμως, μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για όσα χρειάζεται να προσέξεις όταν διακοσμείς το σπίτι σου, ρίξε μια ματιά παρακάτω!

Στην τραπεζαρία:


Και για να πάρουμε τα πράγματα με την σειρά, όπως είδες παραπάνω, η τραπεζαρία χρειάζεται συγκεκριμένες αποστάσεις ανάμεσα στους συνδαιτυμόνες. Υπολογίζεται, λοιπόν, πως κάθε άτομο που κάθεται στο τραπέζι χρειάζεται περίπου 70 εκατοστά για να κινείται ελεύθερα. Επομένως και το μέγεθος του τραπεζιού θα εξαρτηθεί καθαρά από αυτό το στοιχείο: πόσα περίπου άτομα θέλεις να καθίσεις στην τραπεζαρία κατά μέσο όρο.

Στις κουρτίνες:


Ένας χρυσός κανόνας των interior designers για το κρέμασμα των κουρτινών είναι να ακολουθούν τις εξής διαστάσεις: να εξέχουν 15 εκατοστά δεξιά και αριστερά των παραθύρων/μπαλκονιών και 30 εκατοστά πάνω από το περίγραμμα των εξόδων. Και φυσικά, πρέπει να προσέχεις οι κουρτίνες σου να φτάνουν στο έδαφος και να μην είναι πιο κοντές από την μπαλκονόπορτα.

Στα κάδρα:


Έχεις παρατηρήσει καμιά φορά πως κοιτάζοντας ένα κρεμασμένο κάδρο αισθάνεσαι πως κάτι πάει στραβά; Αυτό συνήθως οφείλεται στο λανθασμένο τρόπο που έχει κρεμαστεί. Ένας κοινός κανόνας είναι πως οι πίνακες πρέπει να κρέμονται με τρόπο που το κέντρο τους να είναι ακριβώς στο ύψος του ματιού (αυτός είναι ένας κανόνας που ισχύει στα μουσεία και τις εκθέσεις) και υπολογίζουμε γενικά στο 1,5 μέτρο από το πάτωμα. Ένας ακόμη πιο εξειδικευμένος κανόνας, όμως, λέει πως όταν κρεμάς ένα κάδρο πάνω από κάποιο έπιπλο, όπως ο καναπές ή μια κονσόλα, θα πρέπει να απέχει από 15 έως 22 εκατοστά από την επιφάνειά τους!

Στα χαλιά:


Αν και αυτή η κατηγορία εξαρτάται κυρίως από την οικονομική άνεση του καθένα, μιας και το χαλί είναι ένα αρκετά ακριβό αξεσουάρ για το σπίτι, πάντως οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το κεντρικό χαλί θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλο ώστε να “πατάνε” πάνω του όλα τα μπροστινά πόδια όλων των επίπλων που περιέχει ο χώρος. Ιδανικά δε, θα ήθελαν (οι ειδικοί) να “πατάνε” πάνω του ολόκληρα τα έπιπλα, όλου του δωματίου και μάλιστα το χαλί να βρίσκεται σε θέση παράλληλη προς τον καναπέ. Ωστόσο, αν τα βρεις “σκούρα”, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να συνδυάσεις διάφορα χαλιά και κιλίμια διαφορετικών μεγεθών, ώστε να καλύψεις την επιφάνεια που θέλεις με layering και χωρίς πολλά έξοδα!

Στα καθίσματα:


Δεν υπάρχει πιο άβολο πράγμα από το να κάθεσαι στο τραπέζι και είτε να μην χωρούν τα πόδια σου από κάτω ή το τραπέζι να είναι πολύ ψηλό για σένα. Για αυτό, λοιπόν, υπάρχουν συγκεκριμένες αποστάσεις και διαστάσεις που πρέπει να τηρούνται, ώστε να μπορούν όλοι να καθίσουν άνετα σε ένα τραπέζι. Συγκεκριμένα, το ύψος της καρέκλας θα πρέπει να είναι περίπου 45 εκατοστά και του τραπεζιού γύρω στα 70 εκατοστά. Με αυτό τον τρόπο θα είναι όλοι ευχαριστημένοι!

Read More

And More