H ψυχολόγος απαντάει στα email σας!

H ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη απαντάει στις ερωτήσεις που στείλατε στις ειδικές φόρμες του TLIFE.
Λόγω του αυξημένου αριθμού των email τηρείται σειρά προτεραιότητας. Μείνε “συντονισμένη” για να διαβάσεις και την δική σου απάντηση μέσα από τα άρθρα του TLIFE.

Ερώτηση

Μαλώνω συχνά με τον άνδρα μου. Τα έχω δοκιμάσει όλα. Τι να κάνω; Έχει συγκεκριμένες απόψεις. Έχω 2 παιδιά και τον αγαπάω.”
Απάντηση
Απευθυνθείτε σε σύμβουλο γάμου και προσπαθείστε να προτάσσετε την αγάπη σας για εκείνον και το συμφέρον των παιδιών σας αντί να προσπαθείτε να επιβάλλεται την άποψή σας ακόμη και αν είναι σωστή. Οι συμβιβασμοί πολλές φορές είναι σοφοί.
Ερώτηση
Τι γίνεται όταν το παιδί, 19 ετών, ακυρώνει και απορρίπτει τον ένα γονέα; Δεν βρίσκει τίποτα καλό στη μητέρα και υπάρχουν 2 στρατόπεδα στο σπίτι: καλός πατέρας και άχρηστη μάνα.”
Απάντηση
Τα παιδιά πολλές φορές διαλέγουν στρατόπεδο όταν υπάρχει όμως αντιπαλότητα ανάμεσα στους γονείς. Συζητήστε το με τον πατέρα και ζητήστε του να σας βοηθήσει στην ανάκτηση του σεβασμού και της εμπιστοσύνης του παιδιού γιατί όσο και αν τον κολακεύει ότι αυτός είναι ο καλός το παιδί βλάπτεται σοβαρά από αυτή την αντιπαλότητα.
Ερώτηση
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την πολύ ενδιαφέρουσα στήλη σας. Πολύ συχνά νιώθω ενοχές για πράγματα που λογικά δεν εξηγούνται, ίσως να φταίει το γεγονός ότι έχω ένα “άσχημο” παρελθόν αλλά και πάλι κακό έκανα μόνο σε μένα τελικά. Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω; Αυτό που κυρίως με απασχολεί είναι το πού οφείλεται. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.”
Απάντηση
Οφείλεται σε αγχώδη διαταραχή και θα την αντιμετωπίσετε εύκολα και αποτελεσματικά αν επισκεφθείτε ειδικό.
Ερώτηση
Γεια σας! Έχω ένα κοριτσάκι πέντε ετών και το ζήτημα είναι ότι έχει πολλές φοβίες το βράδυ. Θέλει τη μαμά να κοιμάται μαζί της. Εμείς επιμένουμε, κλαίει για 1 ώρα και περισσότερο και δεν ησυχάζει. Πώς το αντιμετωπίζουμε;” Λάζαρος.
Απάντηση
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλει το παιδί να κοιμηθεί μαζί σας και είναι κάτι που θα το ξεπεράσει προχωρώντας η ηλικία του, οπότε μην ανησυχείτε. Κρατήστε μια σταθερή στάση, να είστε κοντά της όταν την βάζετε για ύπνο και για αρκετή ώρα μετά και όταν σας φωνάζει το βράδυ να την ξαναπαίρνετε να την βάζετε στο κρεβάτι της και να συνεχίζει τον ύπνο της, αλλά με εσάς στο πλάι.

Read More

And More