Ξέρεις πόσες θερμίδες έχουν τα φαγητά που τρώμε στις γιορτές;

Εορταστικό κλίμα και κάθε μέρα από εδώ και στο εξής θέλεις να είναι ξεχωριστή και μοναδική. Είναι όμως τα εορταστικά πιάτα ιδανικά για την σιλουέτα και τη σωστή διατροφή; Επιλέξαμε τις πιο συνηθισμένες συνταγές αυτών των ημερών και ο Διαιτολόγος Διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς, μας τις αναλύει.

Αν θέλεις να δεις πως θα ετοιμάσεις τις συνταγές αυτές δεν έχεις παρά να κάνεις “κλικ” επάνω στις φωτογραφίες των πιάτων. Θα δεις την κάρτα με τα υλικά που χρειάζεσαι, καθώς και αναλυτικές οδηγίες παρασκεύης. Αν επιθυμείς μπορείς να τυπώσεις την κάρτα με τις συνταγές στον υπολογιστή σου και να την έχεις μαζί σου στην κουζίνα όταν θα την ετοιμάζεις.

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΣΕΛΙΝΟ – 490 θερμίδες

Μια σπουδαία διατροφική επιλογή για χριστουγεννιάτικο πιάτο. Θα επιλέξουμε τα μέρη εκείνα του χοιρινού κρέατος που περιέχουν την ελάχιστη ποσότητα σε λίπος! Ένα καθαρό κόντρα φιλέτο ή ο μηρός είναι το κομμάτι που προτείνει ο διαιτολόγος. Έτσι θα απολαύσεις αυτό το παραδοσιακό χειμερινό πιάτο χωρίς ίχνος ενοχής.

Τι σου προσφέρει
Πλούσια πηγή πρωτείνης, η οποία σε συνδυασμό με την κατανάλωση του σέλινου, αποδίδεται στον οργανισμό σε μέγιστη απορροφήσιμη ποσότητα.

Επίσης, ο συνδυασμός αυτός είναι πλούσιος σε ψευδάργυρο και στο σύμπλεγμα της βιταμίνης Β.

Τέλος, εξασφαλίζει ένα ικανοποιητικό ποσό σιδήρου και προσφέρει ταχύτατη κάλυψη των αναγκών των ατόμων, τα οποία νοσούν απο αναιμία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνοδεία του αυγολέμονου, προσφέρει ισχυρή προστασία στην απόδοση του σιδήρου και ταυτοχρόνως καλύπτει τις πρωτείνες, δίχως να καταβολίζονται.

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ ΜΕ ΡΥΖΙ, ΚΑΣΤΑΝΟ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ – 400 θερμίδες*

Eκτός από την ημέρα των Χριστουγέννων, είναι πολύ πιθανό να δοκιμάσεις λαχταριστή γαλοπούλα και τις επόμενες ημέρες. Ποιος άλλωστε μπορεί να καταναλώσει όλη αυτή τη γαλοπούλα σε μία μόνο ημέρα; Η γαλοπούλα, ανήκει στα λευκά κρέατα, και προσφέρει υψηλό ποσό πρωτεινών και ταυτόχρονα χαμηλό ποσό λίπους – αν δεν καταναλωθεί η πέτσα.

Keep in mind
: Tο υψηλό ποσό πρωτεινών αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού

Τι σου προσφέρει
Η συνοδεία του ρυζιού, προστατεύει τις πρωτείνες ώστε να αποδομηθούν σωστά στον ανθρώπινο οργανισμό και να στηρίξουν τον μυικό ιστό.

Πλέον, θεωρείται πλήρες γεύμα, μιας και περιέχει κρέας-αμυλούχο τροφή και λαχανικά.

Τέλος, να σημειωθεί οτι ο συνδυασμός με κάστανο δεν προσφέρει μόνο ένα πλήρες γεύμα, αλλά τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα με την προσφορά πλήθους βιταμινών του συμπλέγματος της βιταμίνης Β.

*Smart Tip: Προτίμησε τη μισή ποσότητα γιατί η πεντανόστιμη γαλοπούλα έχει 800 θερμίδες ανά μερίδα

ΣΟΥΠΑ ΓΛΥΚΙΑΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ (ΜΕ ΛΙΓΗ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ) – 300 μερίδες


Μπορεί να μοιάζει ξενόφερτη συνταγή, όμως είναι πεντανόστιμη. Αν τη δοκιμάσεις θα με θυμηθείς. Μια ελαφριά επιλογή, η οποία αν προτιμηθεί σε μικρή ποσότητα μπορεί να θεωρηθεί συνοδευτικό πιάτο ή σε μεγάλη ποσότητα (φυσιολογική μερίδα πιάτου) θα θεωρηθεί αποκλειστικό γεύμα.

Τι σου προσφέρει
– Προσφέρει εν αφθονεία την βιταμίνη Α, και β-καροτένιο.

– Ιδανική επιλογή για αποβολή των πλεονάζοντων υγρών τα οποία κατακρατούνται λόγω κατανάλωσης αλμυρούχων τροφών, μιας και περιέχει σε μεγάλες ποσότητες το σημαντικό στοιχείο, το κάλιο.


ΡΟΛΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ – 360 θερμίδες

Το χοιρινό έχει την τιμητική του αυτές τις ημέρες. Αντί να το καταναλώνεις με τον… παραδοσιακό τρόπο, δοκίμασε αυτή την πεντανόστιμη εορταστική συνταγή. Ο συνδυασμός κρέατος με φρούτο μπορεί να ξενίζει αρχικά είναι όμως σύμφωνα με τον διαιτολόγο διατροφολόγο Νικόλαος Κριαρά αρκετά θρεπτικός και ωφέλιμος

Τι προσφέρει
– Αποδίδει, πλήρης στήριξη του οργανισμού στη ποσότητα του σιδήρου και της βιταμίνης C.

– Προσφέρει ευρωστία στο κεντρικό νευρικό σύστημα όπως επίσης και στην ”υγεία” των κυττάρων.

Χαμηλή απόδοση λίπους μόλις 8γρ ανα μερίδα και 360 θερμίδες.

Read More

And More