8 εναλλακτικές επιλογές για τροφές που μισείς…

Υγιεινή διατροφή και αμέσως σκέφτεσαι κουνουπίδι, φρούτα, γιαούρτι, ψάρι στον ατμό και τόσα άλλα φαγητά που εσύ όχι μόνο δεν μπορείς να καταπιείς αλλά κλείνεις τη μύτη σου και μόνο στη μυρωδιά τους. Εντάξει δεν χρειάζεται με το ζόρι να τα φας επειδή αποφάσισες να προσέχεις τη διατροφή σου, με το ζόρι έτσι κι αλλιώς κανείς δεν κατάφερε τίποτα. Μπορείς όμως να αντικαταστήσεις όλα αυτά τα υγιεινά τρόφιμα που δεν σου αρέσουν με κάποια άλλα εξίσου θρεπτικά και με ακριβώς τις ίδιες βιταμίνες και οφέλη για τον οργανισμό.

Με ποια άλλα τρόφιμα μπορείς λοιπόν να αντικαταστήσεις τα παρακάτω; Φυσικά μπορούν να καταναλωθούν και αντίθετα. Αν δεν σου αρέσει για παράδειγμα το κέιλ, ναι, το αντικαθιστάς με κουνουπίδι. Οι παρακάτω “σχέσεις” λειτουργούν both ways…

1. Κέιλ αντί για Κουνουπίδι
Το κέιλ έχει γίνει πολύ trend τελευταία. Σίγουρα θα έχεις δει να το περιλαμβάνουν οι δίαιτες των vegan διασήμων και σίγουρα θα αναρωτήθηκες τι ακριβώς είναι. Μάθε λοιπόν ότι και τα δύο έχουν πολλά οφέλη, όπως να προλαμβάνουν τη γήρανση του δέρματος και να προστατεύουν από ασθένειες του καρκίνου και της καρδιάς. Προσοχή όμως, μην το παρακάνεις στο μαγείρεμα γιατί θα χάσουν κάποια από τα θρεπτικά τους στοιχεία. Καλύτερα να τα ψήσεις ή να τα σοτάρεις.

Tip:
Ταιριάζει πολύ σε σαλάτα, πίνεται και σαν smoothie.

2. Αυγά αντί για Γαρίδες
Δόξα τω Θεό αυγά υπάρχουν στο εμπόριο σε πληθώρα. Τα βρίσκεις παντού και υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί τρόποι για να τα μαγειρέψεις. Από την άλλη οι γαρίδες είναι ακριβές και σε κάποιους η γεύση τους φαίνεται περίεργη ή ανατριχιάζουν με το κέλυφος και το κεφάλι τους. Εάν λοιπόν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, μπορείς να τις αντικαταστήσεις με αυγά γιατί και τα δύο είναι από τις ελάχιστες τροφές που περιέχουν χολίνη, η οποία είναι απαραίτητη για τη μνήμη, για την αποτοξίνωση του ήπατος και για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

3. Γαλοπούλα αντί για ψητό Κοτόπουλο
Έχεις βαρεθεί να τρως τη σαλάτα σου με ψητό στήθος κοτόπουλου; Ορίστε η λύση! Αντικατάστησέ το με γαλοπούλα. Και τα δύο είναι τροφές χαμηλές σε λιπαρά και υψηλές σε προτεΐνες.

Tip: Ταιριάζει απίστευτα σε σούπες, sandwich και σαλάτες.

4. Κεφίρ ή Γάλα αμυγδάλου αντί για Γιαούρτι
Είναι κάποιοι άνθρωποι που ποτέ τους δεν θα συνηθίσουν τη γεύση του γιαουρτιού. Μάλιστα πολλές φορές χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για να το αποφύγουν την υφή και τη μυρωδιά του. Εάν λοιπόν είσαι μία από αυτούς δοκίμασε το κεφίρ (γαλακτοκομικό ποτό) ή αν σου ακούγεται περίεργο δοκίμασε γάλα αμυγδάλου γιατί και τα δύο αποτελούν υψηλές πηγές προβιοτικών και ασβεστίου.

5. Bluebbery αντί για Μήλο
Θέλεις να φας κάτι διαφορετικό! Βαρέθηκες τα μήλα για απογευματινό αλλά έχεις ακούσει για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και για το πόσο βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος και στη πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τις ίδιες λοιπόν ακριβώς ιδιότητες έχουν και τα blubberies, τα οποία περιέχουν επιπλέον το ένζυμο-κλειδί για την απελευθέρωση της κορτιζόλης, προστατεύοντας το σώμα και το νου από τα προβλήματα που μπορεί να φέρει το stress.

6. Λιναρόσπορος αντί για Σολομό
Ανήκεις στους ανθρώπους που απεχθάνονται τα ψάρια (όπως εγώ) και δεν μπορείς με καμία δύναμη να τα φας; Ακόμα κι αν σου σερβίρουν σολομό που ανήκει στην ελίτ των ψαριών, εσύ τρέχεις μακριά. Και πώς θα πάρεις αλλιώς όλα αυτές τις θρεπτικές ιδιότητες που έχουν τα ψάρια; Από τον λιναρόσπορο. Ο σπόρος με τη μεγάλη θρεπτική αξία και την αντικαρκινική δράση, που περιέχει επίσης ω3-λιπαρά οξέα, είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες ενώ παράλληλα βοηθά στη δυσκοιλιότητα.

Τip: Μουλιάσε τους σπόρους σε νερό αποβραδίς και το πρωί ανακάτεψε τους με τα δημητριακά ή τις νιφάδες μέσα στο γάλα σου ή στο γιαούρτι. Επίσης μπορείς να τους προσθέσεις στη σαλάτα ή σε σούπα.

7. Καρότα αντί για Πιπεριές
Πολλά είδη πιπεριών, πολλά χρώματα και αρκετοί τρόποι παρασκευής. Όμως μπορεί να έχεις βαρεθεί να τις τρως στη σαλάτα σου ή τέλος πάντων να μην σου αρέσει και τόσο η γεύση τους. Το καρότο λοιπόν είναι εξίσου μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και η πλουσιότερη φυτική πηγή Β-καροτίνης, η οποία συμβάλλει στην προστασία της όρασης. Το καρότο επίσης είναι πλούσιο σε φολικό οξύ και μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες (ουσίες που προκαλούν καρκίνο) στο σώμα μας. Κάτι παραπάνω θα ξέρει ο Bugs Bunny.

8. Φυστικοβούτυρο αντί για Αμύγδαλα
«Στάσου μύγδαλα» φώναζε ο Γιάννης Βόγλης στην Άναμπελ αλλά αυτή συνέχιζε να τρέχει. Μήπως τελικά δεν ήταν φαν των αμυγδάλων; Εάν και σε σένα δεν αρέσουν τα αμύγδαλα, μπορείς να πάρεις την υψηλή διατροφική τους αξία μέσω του φυστικοβούτυρου. Όχι όμως το συμβατικό αλλά το φυσικό που περιέχει μόνο φιστίκια και αλάτι. Το φυστικοβούτυρο είναι πολτός ψημένων φιστικιών, αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης, καλών λιπαρών και αντιοξειδωτικών ουσιών που μάλιστα αυξάνεται η συγκέντρωση τους στα ψημένα φιστίκια.

Tip: Ιδανικό για στρώση πάνω από ψωμί. Με μέτρο όμως! Προτίμησε καλύτερα ψωμί σικάλεως ή πολύσπορο.


Είδες τελικά πως γίνεται να ακολουθήσεις μια υγιεινή διατροφή ακόμα κι αν η γεύση μερικών από τα υγιεινά τρόφιμα δεν σε ενθουσιάζει ιδιαίτερα. Τώρα λοιπόν που είδες πόσες εναλλακτικές επιλογές υπάρχουν, δεν έχεις δικαιολογία για να μην τρως υγιεινά!

Read More

And More