Παχαίνει η Καθαρά Δευτέρα; Πόσες θερμίδες έχουν τα καλούδια της;

Ταραμάς, χαλβάς, χταποδάκι; Η Καθαρά Δευτέρα είναι εδώ και το έθιμο θέλει να πετάξουμε χαρταετό και να φάμε… Τι μπορείς να κάνεις όμως για να απολαύσεις τα καλούδια σωστά και να μην σου μείνουν στο σώμα ενθύμιο;

“Η αλήθεια όπως και σε κάθε άλλη εορταστική περίοδο είναι ότι σαφέστατα και μπορούμε να ενδώσουμε στους παραπάνω διατροφικούς πειρασμούς χωρίς τύψεις, αν είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα που καταναλώνουμε. Η συγκατάθεση στην κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων ενισχύεται ακόμα περισσότερο αν αναλογιστούμε την υψηλή τους διατροφική αξία” επισημαίνει ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Διονύσης-Άδωνης Πάνος!

ΠΟΣΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ;
Με τη βοήθεια του Κλινικού Διαιτολόγου Διατροφολόγου Διονύση-Άδωνη Πάνου βάλαμε όλα τα εδέσματα της Σαρακοστής στο μικροσκόπιο, για να ξέρεις τι σου προσφέρουν, πόσο πρέπει να φας και τι θερμίδες σου αφήνουν.

ΧΑΛΒΑΣ: Αποτελείται κατά 60% από ταχίνι, με αποτέλεσμα να είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Το υψηλό του περιεχόμενο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθά στην πρόληψη της υπερχοληστερολαιμίας, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη του καταρράκτη και στην αντιμετώπιση του διαβήτη.

Επιπλέον σημαντική κρίνεται η συμβολή του χαλβά στην αντιμετώπιση της αθηρωμάτωσης και στην έρρυθμη λειτουργία του ήπατος.

40γρ. χαλβά αποδίδουν γύρω στις 220 Kcal

ΛΑΓΑΝΑ, ΠΑΤΑΤΕΣ ΒΡΑΣΤΕΣ, ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ: Προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά της ομάδας του αμύλου, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βελτιώνουν τη μνήμη μας, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και το μεταβολισμό μας.

– Λαγάνα 1 φέτα – 60 θερμίδες
– Πατάτες βραστές – 196 θερμίδες η μερίδα
– Ντολμαδάκια (5 κομμάτια) – 170 θερμίδες

ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΤΑ: Ένα από τα πιο αγαπημένα μας πιάτα την Καθαρή Δευτέρα. Είναι πλούσιο σε νάτριο (αλάτι) γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή του από όσους έχουν υπέρταση.

Η ταραμοσαλάτα δεν είναι μόνο ιδιαίτερα εύγευστη, αλλά και τροφή εξαιρετικά πλούσια σε φώσφορο και κάλιο, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία της όρασης και της καρδιάς.

Εντούτοις, καλό είναι να μην καταναλώσουμε παραπάνω από 2 κουταλιές της σούπας – Τα 30γρ (η 1 κ.σ. δηλαδή) αποδίδει 122 θερμίδες.

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ: Πλούσια σε φώσφορο, ω3 λιπαρά οξέα, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό. Η υψηλή κατανάλωση θαλασσινών και ψαριού έχει συσχετιστεί με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer, καθώς και διαφόρων μορφών καρκίνου (π.χ. του μαστού και του προστάτη).

Ιδανική πρόταση για όσους ακολουθούν δίαιτα μιας και μία μερίδα δεν ξεπερνά τις 200 θερμίδες.

ΤΟΥΡΣΙ: Εξοπλίζει με «καλά» μικρόβια, που ευνοούν την υγεία του εντέρου και του στομάχου μας.

Τα 100 γρ. τουρσί μάς παρέχουν 120 θερμίδες.

Read More

And More