Τελικά η νηστεία παχαίνει ή αδυνατίζει;

Αν έχεις τολμήσει έστω και μία φορά να ακολουθήσεις τη νηστεία της Σαρακοστής θα γνωρίζεις πολύ καλά ότι μπορεί να απαγορεύεται το κρέας και τα τυριά, αλλά επιτρέπονται οι μακαρονάδες, οι τηγανητές πατάτες και το ψωμί. Για να μην αναφερθώ στα “νηστίσιμα” σουβλάκια -πίτα, πατάτες, ντομάτα. Και κάπως έτσι η διατροφική σου καθημερινότητα γεμίζει απολαυστικά με νόστιμα γεύματα που σε γεμίζουν θερμίδες και ο στόχος σου για αποτοξίνωση και αδυνάτισμα πηγαίνει έναν υπέροχο περίπατο. Και αυτήν ακριβώς είναι η παγίδα, φίλη μου. Από την οποία καλείται να μας σώσει η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κλειώ Δημητριάδου.

Στη νηστεία παχαίνουμε ή αδυνατίζουμε;

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Αφαιρώντας τις ζωικές τροφές δεν είναι απαραίτητο πως κάποιος θα παχύνει ή θα αδυνατίσει. Η απάντηση βρίσκεται στο τι τροφές θα επιλέξει να καταναλώσει για να αντικαταστήσει τα τρόφιμα που αποκλείονται στην περίοδο της νηστείας. Εκτός όμως, από το είδος της τροφής, μεγάλη σημασία έχει και η ποσότητα.


Γιατί λένε ότι η νηστεία “παχαίνει”;
Η νηστεία ενοχοποιείται συχνά για πάχυνση, επειδή οι πρωτεΐνες που απουσιάζουν είναι ιδιαιτέρως χορταστικές και η αφθονία των αρτοσκευασμάτων και των ζυμαρικών που επιτρέπονται, μπορεί να οδηγήσει σε λάθος χειρισμούς και τελικά σε αύξηση βάρους. Η λύση σε αυτή τη δυσκολία είναι η αντικατάσταση των ζωικών πρωτεϊνών με όσπρια και θαλασσινά και η ενίσχυση της διατροφής με φυτικές ίνες που βοηθούν τον κορεσμό.

Ποια προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσουμε την περίοδο της νηστείας;
Μια νηστίσιμη διατροφή μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε έλλειψη ασβεστίου και σιδήρου, συστατικών που σχετίζονται με το αδυνάτισμα και το μεταβολισμό. Για την επαρκή πρόσληψή τους, συστήνεται η κατανάλωση γάλακτος από αμύγδαλο ή φουντούκι, ξηρών καρπών και πράσινων λαχανικών. Αφαιρώντας τέλος τα ψάρια, περιορίζεται η κατανάλωση καλών λιπαρών, τα οποία μπορούμε να πάρουμε από το ταχίνι και τους ξηρούς καρπούς και με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσουμε τις καύσεις μας.



Για να κατορθώσουμε να χάσουμε και βάρος στην περίοδο της νηστείας πρέπει:

  • Να αυξήσουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
  • Να προσέξουμε τον τρόπο μαγειρέματος. Τα περισσότερα νηστίσιμα φαγητά είναι μαγειρευτά, οπότε θα πρέπει να περιορίσουμε τη χρήση του ελαιολάδου.
  • Να αποφύγουμε τις σφολιάτες, τα πατατάκια και την υπερβολική κατανάλωση αρτοσκευασμάτων πχ. κριτσίνια, κρακεράκια κλπ
  • Να ελέγχουμε τις ποσότητες που καταναλώνουμε

Read More

And More