Η “χαμηλή πτήση” της ΕΡΤ σε EURO και Λονδίνο 2012 !

Ενα «φτωχότερο», όχι όμως και φθηνότερο EURO 2012 και μια κάλυψη κατώτερη των περιστάσεων σε ό,τι αφορά τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου θα πρέπει να περιμένει ο τηλεθεατής από τα 3 κανάλια της πλεονασματικής ΕΡΤ, που προτιμά να υπηρετήσει το δόγμα της οικονομίας παρά να προετοιμαστεί κατάλληλα για να αναδείξει τα σημαντικότερα τηλεοπτικά προϊόντα που έχει στη διάθεσή της τη φετινή σεζόν.

Η αλήθεια είναι ότι η ΕΡΤ δείχνει μέχρι στιγμής ότι προτίθεται να ράψει ένα μάλλον «στενό κοστούμι» για την αξιοποίηση των διοργανώσεων που περιμένει ο τηλεθεατής, τον οποίο αντιμετωπίζει εκ του ασφαλούς και προφανώς τον θεωρεί δεδομένο λόγω της δημοφιλίας του EURO (2,5 – 3 εκατ. τηλεθεατές όταν συμμετέχει η Εθνική μας) και των Ο.Α. (μόνο την τελετή έναρξης παρακολουθούν 8 στους 10 Ελληνες τηλεθεατές).

Ετσι όλος ο «καημός» της ΕΡΤ είναι μάλλον να εμφανίσει πλεόνασμα 68 εκατ. ευρώ για το 2012 εγκρίνοντας κονδύλι 25 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του EURO 2012 και των Ολυμπιακών 2012 (13 εκατ. ευρώ και 12 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα), χωρίς να είναι σε θέση να παρουσιάσει 3-4 μήνες νωρίτερα ένα πλήρες σχέδιο μετάδοσης των Αγώνων (με εκπομπές σχολιασμού, καινοτομίες κ.ά.).

Τα δικαιώματα
Βέβαια, και τα ποσά που περιλαμβάνουν δικαιώματα μετάδοσης, παραγωγή και κόστος αποστολών, δεν είναι μικρότερα έναντι άλλων διοργανώσεων. Αντιθέτως, το κόστος για το EURO 2008 ανήλθε στα 10 εκατ. ευρώ, για το EURO 2004 στα 13 εκατ. ευρώ και φυσικά δεν καθορίζονται από την ΕΡΤ αλλά αποτελούν προϊόν διαπραγμάτευσης με την ΟΥΕΦΑ και την εταιρεία παραγωγής.

Ηδη το «κλίμα» της… made in Greece «κάλυψης» αποτυπώθηκε στο τριήμερο 3-5/12 στο Κίεβο, στο περιθώριο της κλήρωσης της τελικής φάσης των ομίλων του EURO 2012. Ανάμεσά τους και τα στελέχη από την Αγία Παρασκευή, τα οποία δήλωσαν τότε στους διοργανωτές ότι «η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα κινηθεί στο πλαίσιο των οικονομικών περικοπών, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο στα κυκλώματα, στις συνδέσεις και στην ποσότητα του προγράμματος».

Και το σημαντικότερο; Οτι «οι μεταδόσεις θα εξαρτηθούν από την πολιτική συγκυρία και την τρέχουσα επικαιρότητα». Το βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι ΝΕΤ και ΕΤ-1 θα υιοθετήσουν μια ζώνη από τις 6 μ.μ. έως τη 1 π.μ. προκειμένου να καλύψουν 31 ματς, ενώ αρχικά θα προβάλλονται δύο παιχνίδια την ημέρα.

Αντίστοιχη λογική έχει υιοθετηθεί και για την «κάλυψη» των Ολυμπιακών (27/7-12/8), για τους οποίους θα χρησιμοποιηθούν πολύ λιγότεροι ΕΡΤικοί διαπιστευμένοι έναντι αυτών του Πεκίνου (112) για τα 28 αθλήματα που επιβάρυναν την εταιρεία με 1 εκατ. ευρώ.

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΚΙΝΟ Η ΣΙΔΝΕΪ
Αποψιλωμένες αποστολές

  • «Παρά τις δυσκολίες, δεν θα γίνουν εκπτώσεις στην ποιότητα των μεταδόσεων», υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ

Οι αποστολές της ΕΡΤ θα είναι αισθητά μειωμένες τόσο στο EURO 2012 όσο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, προκειμένου να αποφύγει η διοίκηση τις κατηγορίες περί σπατάλης. Στόχος της ΕΡΤ είναι η κάλυψη όλων των αθλημάτων με ελληνική συμμετοχή.

«Η ΕΡΤ θα μεταδώσει τους αγώνες του EURO 2012 κατ’ αποκλειστικότητα, ενώ σύντομα θα εκδώσει τιμοκατάλογο για την πώληση στιγμιοτύπων που θα θελήσουν να αγοράσουν τα ιδιωτικά κανάλια για μη ενημερωτικούς σκοπούς», αναφέρει ο επικεφαλής του αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ, Δημήτρης Χατζηγεωργίου, ο οποίος επιφυλάσσεται να παράσχει περισσότερα στοιχεία όταν ληφθούν σχετικές αποφάσεις.

Αναφορικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες τονίζει ότι «σίγουρα η αποστολή δεν θα είναι ανάλογη σε αριθμό αυτής του Σίδνεϊ ή του Πεκίνου, ωστόσο θα υπάρξουν καινοτομίες και θα ικανοποιηθεί το ζητούμενο της ποιότητας.

Η ΕΡΤ θα προβάλει τόσο τα unilateral πλάνα (για όλον τον κόσμο) όσο και τα ελληνικού ενδιαφέροντος με focus στους Ελληνες αθλητές (multilateral)».

Μαρκάρισμα από τη Nova

Σε διαδικασία βολιδοσκόπησης προθέσεων βρίσκεται η Forthnet για την προβολή ορισμένων αθλημάτων στο «μπουκέτο» της Nova.

Ηδη η διοίκηση της μητέρας εταιρείας (Forthnet) έχει στείλει επιστολή στο ΔΣ της ΕΡΤ προτείνοντάς της συνεργασία με αντικείμενο την παραχώρηση όσων αθλημάτων των Ολυμπιακών του Λονδίνου δεν έχει τη δυνατότητα να προβάλει η ΕΡΤ. Η πρόταση είναι ανοικτή ως προς το είδος συνεργασίας και τον τρόπο πληρωμής και θα συζητηθεί άμεσα στο ΔΣ της ΕΡΤ.

Η ΕΡΤ είχε τη δυνατότητα να μεταδώσει επιπλέον αθλητικές δραστηριότητες από το ψηφιακό κανάλι Cine/Sport+ το οποίο όμως οδεύει για κλείσιμο, όπως αποφάσισε η εταιρεία.

Η κάλυψη των αθλημάτων θα γίνει από τα τρία της επίγεια κανάλια (ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3), ενώ κάποιες μεταδόσεις θα είναι και σε Υψηλή Ευκρίνεια, μέσω του ΕΡΤ HD, το οποίο φιλοξενείται ήδη στην πλατφόρμα της Nova.

Πέρυσι το καλοκαίρι υπήρξε μια αντίστοιχη πρόταση για συνεργασία από τη Forthnet προς την ΕΡΤ για μεταδόσεις σε Υψηλή Ευκρίνεια αθλητικών γεγονότων, η οποία όμως δεν προχώρησε. Ανάλογη συνεργασία είχε γίνει και το 2008 αλλά και το 2004.

Πηγή : Εθνος

Read More

And More