Πίσω στην κορυφή της σελίδας
30.07.2012 | 11:05
Νάνσυ Νικολαΐδου

Μ. Κυριακού : "Δεν νιώθω άβολα που έχω μία οικονομική άνεση, γιατί καθημερινά δουλεύω σκληρά..."

Μ. Κυριακού : Δεν νιώθω άβολα που έχω μία οικονομική άνεση, γιατί καθημερινά δουλεύω σκληρά...
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

Γράφει η
Νάνσυ Νικολαΐδου

 «Η γιατρειά της ψυχής είναι η αγάπη». Αυτό πίστευε πάντα η Μαρί Κυριακού και κατάφερε να μας το αποδείξει μέσα από το κοινωνικό μήνυμα του ΑΝΤ1 «Με αγάπη». Πέντε χρόνια τώρα, ανέπτυξε μια σημαντική φιλανθρωπική δράση, για την οποία έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις. Με την εκπομπή αυτήν, έκανε το έργο της τρόπο ζωής. Σήμερα πιο ώριμη, πλήρης και πιο ευτυχισμένη από ποτέ, έκανε μαζί μας μια κουβέντα από καρδιάς.

- Ποια ήταν η πρώτη σκέψη που κάνατε και η οποία σας οδήγησε στη δημιουργία της εκπομπής «Με αγάπη»;

- Με προβλημάτιζε πάρα πολύ καιρό το πώς θα μπορούσα να βοηθήσω τους ανθρώπους και κυρίως τα παιδιά που είχαν ανάγκη. Ετσι σκέφτηκα να «χρησιμοποιήσω» την τηλεόραση ώστε το οποιοδήποτε μήνυμα, η οποιαδήποτε βοήθεια να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Και φτάσαμε μέχρι εδώ, πέντε χρόνια μετά, να μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι και περήφανοι για τα αποτελέσματα όλης αυτής της προσπάθειας.

- Πέντε χρόνια μετά, οι αρχικές σας σκέψεις, το όνειρό σας έχει γίνει πραγματικότητα;

- Οχι μόνον έχει γίνει πραγματικότητα, αλλά έχει κατά πολύ διευρυνθεί, με παράλληλες δράσεις. Ξεκίνησε ως μια εκπομπή κοινωνικής προσφοράς και έχει καταφέρει να βοηθήσει εκατοντάδες ανθρώπους, με τα «Κουτιά με αγάπη» και δεκάδες ιδρύματα με την οικονομική ενίσχυση μέσω της τηλεφωνικής «Γραμμής με αγάπη». Δώσαμε υποτροφίες σε άπορους νέους στα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών του ΑΝΤ1 και φυσικά κατορθώσαμε με τη βοήθεια των τηλεθεατών να στηρίξουμε δεκάδες μεμονωμένες περιπτώσεις.

- Αγάπη: Κινδυνεύει να γίνει άγνωστη λέξη τώρα που έχουν έρθει τα δύσκολα;

- Πιστεύω ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Στα δύσκολα αυτό που μας μένει και δεν κοστίζει είναι η αγάπη. Και θέλω να ελπίζω ότι θα στραφούμε όλο και περισσότεροι προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε τέτοιες εποχές, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν την κοινωνική προσφορά κι ευαισθησία πολυτέλεια... Ισα ίσα! Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να αναπτυχθεί σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό και η κοινωνική προσφορά και η ευαισθησία. Σε εποχές που όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας μένουν άνεργοι, χωρίς βοήθεια, επιβάλλεται να στρέψουμε το βλέμμα μας και τη σκέψη μας προς αυτούς. Κάποιες φορές και το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε, είναι αρκετό!

- Μήπως ο κόσμος έχει ξεχάσει πώς είναι να αγαπά με ανιδιοτέλεια;

- Δεν μπορώ να σας πω ένα ναι ή ένα όχι. Αυτό που συναντώ με τους ανθρώπους και τις οργανώσεις που προβάλλουμε μέσα από την εκπομπή είναι ότι χιλιάδες βοηθούν χιλιάδες χωρίς αντάλλαγμα.
Τι σας συγκινεί περισσότερο; Οι σφιχτές αγκαλιές των παιδιών, που έχουν στερηθεί πολλά πράγματα, υλικά και συναισθηματικά.

- Γίνεστε δέκτης ανθρώπινων προβλημάτων και αδιεξόδων. Οταν επιστρέφετε στο σπίτι, πώς καταφέρνετε να τα αφήνετε όλα πίσω;

- Μα δεν τα αφήνω! Συνεχίζουν και να με απασχολούν και να με προβληματίζουν. Δεν έχω δύο ζωές. Κάποιες στιγμές υπερτερούν τα προβλήματα που καταφθάνουν συνεχώς στην εκπομπή, κάποιες άλλες ασχολούμαι φυσικά με την οικογένειά μου.

- Είστε άνθρωπος χαμηλών τόνων. Δεν θέλετε να προκαλείτε ή φοβάστε ότι μπορεί να σας κατηγορήσουν για τον τρόπο ζωής σας;

- Τόσο εγώ όσο και ο σύζυγός μου δεν προκαλέσαμε ποτέ με τη ζωή μας. Δεν μου αρέσει να προκαλώ και ούτε όταν ήμουν ηθοποιός προκάλεσα με την προσωπική μου ζωή. Τι να φοβηθώ; Οτι κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω όσους έχουν ανάγκη; Οτι προσπαθώ μαζί με την ομάδα μου και τη στήριξη του ΑΝΤ1 να ανακουφίσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται; Αν αυτό είναι επιλήψιμο, τότε ας με επικρίνουν. Δεν με αφορά.

- Ζούμε σε μια εποχή όπου τείνει να ενοχοποιηθεί η οικονομική άνεση. Nιώθετε άβολα;

- Εάν η λύση στην κρίση που βιώνουμε είναι να «λιθοβολούμε» όσους προσφέρουν θέσεις εργασίας, όσους μένουν στον τόπο τους και στηρίζουν την οικονομία με προσωπικό οικονομικό κόστος, ε τότε μάλλον κάπου, κάτι κάνουμε λάθος! Φυσικά δεν νιώθω άβολα γιατί σας υπενθυμίζω ότι εργάζομαι. Καθημερινά και κάποιες φορές σκληρά!

- Τι συμβουλή θα δίνατε σε όσους έχουν μπει σε έναν απίστευτο αγώνα δρόμου επιβίωσης;

- Δεν είμαι σε θέση να δώσω συμβουλές. Το μόνο που έχω να ευχηθώ είναι να έχουν δύναμη για να αντέξουν τις δυσκολίες. Και ελπίζω αυτός ο εφιάλτης να τελειώσει σύντομα.

- Τι είναι για σας αγάπη, βοήθεια και προσφορά;

- Η αγάπη είναι τα πάντα! Η αγάπη μαζί με την ανιδιοτελή προσφορά και τη συντροφικότητα, είναι η γιατρειά της ψυχής, είναι ό,τι πιο όμορφο μπορείς να δώσεις και να πάρεις.

Το φιλανθρωπικό σας έργο ξεκίνησε να υπάρχει από προσωπική ανάγκη;

- Φυσικά! Ηταν μια επιθυμία ετών που βρήκε στήριξη κι ανταπόκριση και από τον σύζυγό μου για να υλοποιηθεί.

- Νιώθετε κάποιες στιγμές να εξιλεώνεστε κατά κάποιο τρόπο μέσα από αυτό και από την εκπομπή;

- Να εξιλεωθώ από τι; Γνωρίζετε να έχω κάνει κάτι που δεν γνωρίζω εγώ; Είναι απλώς μια εσωτερική ανάγκη προσφοράς χωρίς καμία «κρυφή» και υστερόβουλη σκέψη!

- Για ποιο απ\' όλα αυτά που έχετε κάνει νιώθετε περήφανη;

- Δεν ξεχωρίζω κάτι. Είμαι περήφανη για καθετί από όλα όσα έχουμε πραγματοποιήσει. Είτε αυτό είναι μια αποστολή ρούχων είτε μια οικονομική βοήθεια είτε μια εκδήλωση για να προσφέρουμε λίγες ώρες χαράς και ξεγνοιασιάς στα παιδιά τα οποία έχουν ανάγκη.

- Ποια είναι η σχέση σας με τον Θεό;

- Πιστεύω στον Θεό. Και πολλές φορές έχω επικαλεστεί τη βοήθειά του.

- Νιώθετε ευλογημένη για ό,τι σας έχει συμβεί μέχρι τώρα στη ζωή σας;

- Θα ήταν αχαριστία και ύβρις εκ μέρους μου να μην είμαι ικανοποιημένη. Εχω μια πολύ αγαπημένη οικογένεια και πολλούς φίλους που με αγαπούν!

- Ολοκληρωμένη;

- Οχι! Εχω πάρα πολλά να κάνω ακόμη.

- Επιτυχημένη; Τι είναι για σας επιτυχία;

- Ισως οι διακρίσεις με τις οποίες έχετε τιμηθεί εντός και εκτός Ελλάδος για το έργο σας; Οι διακρίσεις δεν είναι επιτυχία για μένα. Είναι η επιβράβευση ότι κάνουμε σωστά τη δουλειά μας.

- Είναι γνωστή η λατρεία σας για τα παιδιά, τελικά γίνατε ανάδοχη μητέρα...

- Μπορεί να έχω γίνει ανάδοχη μητέρα, αλλά για μένα η αγάπη είναι ίδια για όλα τα παιδιά που έχουν στερηθεί τα βασικά αγαθά.

- Παροτρύνετε τον κόσμο να ακολουθεί τον δρόμο της υιοθεσίας;

- Είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Σώζουμε καταδικασμένες ψυχούλες.- Και μιας και μιλάμε για τα παιδιά, τον «Μάικ» τον περιμένουν νέες περιπέτειες, θεατρικές!

- Είμαι και γι\' αυτό πάρα πολύ περήφανη. Εγραψα ένα θεατρικό έργο, το οποίο θα ανέβει στο Θέατρο Αλίκη, τον Οκτώβριο. Θα είναι μια πολύ πλούσια μουσικοχορευτική παράσταση, με ταλαντούχους ηθοποιούς. Την εξαιρετική μουσική και τα τραγούδια έχει γράψει ο Θάνος Παπανικολάου.

- Πώς νιώθετε τώρα που... ζωντανεύει;

- Πάρα πολύ χαρούμενη. Γιατί τα παιδιά έχουν λατρέψει τον Μάικ τον Φασολάκη και πιστεύω ότι τους το «χρωστούσα».

- Τα παιδιά αγάπησαν τον «Μάικ», όλες οι εκδόσεις έχουν γίνει μπεστ σέλερ, να περιμένουμε και συνέχεια;

- Βεβαίως! Ο Μάικ έχει ακόμη πολλές περιπέτειες να ζήσει! Είμαι όμως πολύ περήφανη γιατί και στη Σερβία που κυκλοφόρησε έγινε μπεστ σέλερ, ενώ θα κυκλοφορήσει σύντομα και στην Κίνα! Ο Μάικ ο Φασολάκης, ένας ελληνικός ήρωας, γίνεται διεθνής!


Πηγή : TV Εθνος 

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10