Μίκης Θεοδωράκης: Τίμησε με την παρουσία του τον Γιώργο Νταλάρα που ερμήνευσε το “Άξιον εστί”

Λίγες μέρες πριν από τη συμπλήρωση των 90 χρόνων από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη (γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου του 1925) άλλη μία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του. Η Κρατική ορχήστρα Αθηνών και το Ελληνικό Φεστιβάλ παρουσίασαν σε μια μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο το Άξιον εστί.

Ένα από εμβληματικότερα έργα μελοποιημένης ποίησης -του Οδυσσέα Ελύτη εν προκειμένω- της ελληνικής μουσικής παρακαταθήκης τα οποία έχουν ερμηνεύσει μέχρι σήμερα αξιόλογοι καλλιτέχνες.

Την τελευταία φορά, στο πλαίσιο του εορτασμού των 90ων γενεθλίων του γνωστού μουσικοσυνθέτη , είχε ερμηνεύσει το έργο στην πλατεία της Νέας Σμύρνης ο Σάκης Ρουβάς.

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να δεις στιγμιότυπα από τη συναυλία

Το βράδυ της Τρίτης στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού είδαμε στη θέση του λαϊκού τραγουδιστή τον Γιώργο Νταλάρα. Ο ψάλτης ήταν ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, αφηγητής ο Άκης Σακελλαρίου, ενώ τη μουσική διεύθυνση είχε ο Λουκάς Καρυτινός.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του -παρότι η κατάσταση της υγείας του είναι βεβαρημένη- και ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο γνωστός τραγουδιστής αναλαμβάνει να ερμηνεύσει το “Άξιον εστί” και μάλιστα στον ίδιο χώρο!

Την πρώτη φορά, στις 17 Σεπτεμβρίου 1988, παρουσίασε το έργο -κουβαλώντας στις πλάτες του το βάρος της πρώτης ερμηνείας του Γρηγόρη Μπιθικώτση- με τον Μίκη Θεοδωράκη να διευθύνει την ορχήστρα.

Τότε, ήταν η πρώτη φορά που ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης διεύθυνε στο Ηρώδειο, διότι ως αριστερός δεν είχε το δικαίωμα ως τότε. Στο κοινό εκείνη τη βραδιά ήταν και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Από τη χθεσινή βραδιά δεν θα μπορούσε να λείπει και η σύζυγός του Γιώργου Νταλάρα, Άννα η οποία είναι πάντα στο πλευρό του. Το θερμό τους χειροκρότημα στον τραγουδιστή όμως έδωσαν κι άλλοι εκπρόσωποι του καλιτεχνικού κόσμου.


Γιώργος Λούκος, Άκης Σακελλαρίου, Λουκάς Καρυτινός, Γιώργος Νταλάρας


Ελένη Δήμου, Μάνος Ελευθερίου, Άννα Νταλάρα


Αλέξανδρος Λυκουρέζος


Παναγιώτης Πετράκης

Read More

And More