Πίσω στην κορυφή της σελίδας
23.06.2013 | 21:00

Απόψε η μεγαλύτερη πανσέληνος του χρόνου

Απόψε η μεγαλύτερη πανσέληνος του χρόνου
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ενα μαγευτικό θέαμα θα απολαύσουμε απόψε. Η Σελήνη θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη καθ\' όλη τη διάρκεια του 2013, στο λεγόμενο περίγειό της. Αν παρατήρησες τον ουρανό χθες το βράδυ θα είδες το φεγγάρι ολοστρόγγυλο και επιβλητικό. Το TLIFE έκανε μία μικρή βόλτα στην Αθήνα και ο φωτογραφικός φακός του Πέτρου Χόντου απαθανάτισε τη μαγεία που θα απολαύσεις στην αποκορλυφωσή της απόψε!

/

Το σούπερ-φεγγάρι θα απέχει 356.991 χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας, ενώ η μέση απόσταση Γης-Σελήνης, που μεταβάλλεται μέσα στο έτος, είναι περίπου 382.900 χιλιόμετρα. Η φετινή σούπερ-πανσέληνος έρχεται δύο μόλις μέρες μετά το θερινό ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου, με το οποίο εγκαινιάστηκε και επίσημα το καλοκαίρι.

/

Πάντως η περσινή σούπερ- πανσέληνος, στις 6 Μαΐου 2012, ήταν πιο θεαματική, καθώς η Σελήνη είχε πλησιάσει ακόμα περισσότερο, στα 353.500 χιλιόμετρα από τη Γη. Η επόμενη φορά που η πανσέληνος θα φτάσει σε παρόμοιο μέγεθος, θα είναι στις 10 Αυγούστου 2014, όταν η απόσταση Γης-Σελήνης θα είναι 353.800 χιλιόμετρα.

/

Αν και σύμφωνα με διάφορες λαϊκές παραδόσεις ή με πιο πρόσφατες διαδόσεις η σούπερ-πανσέληνος φέρνει φυσικές καταστροφές (βύθιση Τιτανικού, σεισμός- τσουνάμι Ιαπωνίας 2011 κ.α.) ή τρελαίνει μερικούς ανθρώπους, οι επιστήμονες δεν θεωρούν ότι αυτά τα πράγματα έχουν βάση.

/

Όπως τονίζουν, η πρόσθετη βαρυτική επίδραση που ασκεί το πλησίασμα της Σελήνης στη Γη κατά μερικές δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, δεν είναι αρκετή για να κινητοποιήσει ισχυρές τεκτονικές και άλλες γεωφυσικές δυνάμεις στον πλανήτη μας.Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10