Πίσω στην κορυφή της σελίδας
08.03.2016 | 00:14

Η Google αφιερώνει το doodle της στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2016

Η Google αφιερώνει το doodle της στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2016
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

Στην πάροδο των χρόνων, η Google μνημονεύει με τα Doodle της τις γυναίκες που ξεχώρισαν στις επιστήμες, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στη δημοσιογραφία, τον αθλητισμό, τις τέχνες, την τεχνολογία αλλά και σε κάθε τομέα. Πάντα είναι σπουδαίο να τιμώνται οι γυναίκες που άλλαξαν με τον τρόπο τους την ιστορία και πολλές φορές μάλιστα αντιμετωπίζοντας εμπόδια. Φέτος, η Google αποφάσισε να γιορτάσει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2016 αυτές που θα μας κάνουν να ασχοληθούμε με εκείνες στο μέλλον!

Με σύνθημα το “One day I will...” επισκέφτηκαν 13 χώρες και μίλησαν 337 γυναίκες κάθε ηλικίας που κλήθηκαν να συμπληρώσουν τη φράση. Γυναίκας από το San Francisco, Rio de Janeiro, Mexico City, Lagos, Moscow, Cairo, Berlin, London, Paris, Jakarta, Bangkok, New Delhi και το Tokyo μίλησαν και έδωσαν ένα αισιόδοξο μήνυμα. Από πολύ προσωπικούς στόχους μέχρι και γενικότερους, το βίντεο εμπνέει.Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και πώς καθιερώθηκε

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους. Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.

Η παγκόσμια ημέρα των γυναικών ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ. Σήμερα, σε πολλές περιοχές, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες όπως συμβαίνει και με τη γιορτή της μητέρας και την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της ισότητα των γυναικών.

Ο εορτασμός, ύστερα από πολύχρονη καθυστέρηση καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς ενώ εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1911.
Πολλές φορές δεν είναι εύκολο να εκφράσεις με λέξεις όλα όσα θες. Οι γυναίκες που ρωτήθηκαν στο παραπάνω βίντεο, στην πλειοψηφία τους, χρειάστηκαν κάποια λεπτά για να σκεφτούν την απάντηση που θα δώσουν. Οι απαντήσεις τους όμως ήταν όλες εμπνευσμένες με όποιο τρόπο κι αν εκφράστηκαν. Κάποιες ξεδίπλωσαν ολόκληρο σχέδιο, κάποιες απάντησαν αυθόρμητα, άλλες ήταν γενικές κι αόριστες κι άλλες πολύ συγκεκριμένες.

Τα παρασκήνια του παραπάνω βίντεο με τις γυναίκες από όλο τον κόσμο!
Η Google ζητά και τη δική σου έμπνευση μέσα από το #OneDayIWill και ίσως κάποια μέρα να είσαι κι εσύ ένα από τα Doodle της.
 

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10