Η πρώτη παγκόσμια μελέτη για το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει τη σφραγίδα Κρητικού – Τι έδειξε

Η έρευνα έγινε από ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον ερευνητή Κωνσταντίνο Βαρδαβά ενώ δημοσιεύεται επίσημα στο διακεκριμένο επιστημονικό περιοδικό Chest.

Όπως διαβάζουμε στο CretaLive, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι επιπτώσεις από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, είναι παρόμοιες με αυτές του κανονικού καπνίσματος.
Για την ακρίβεια, υπάρχουν σχετικά μικρότερες επιπτώσεις, κυρίως όσον αφορά τις βλαβερές συνέπειες από την καύση του τσιγάρου.

«Στη μελέτη παρατηρήσαμε αύξηση των πνευμονικών αντιστάσεων μετά από πέντε λεπτά χρήσης, παρόμοια με την αύξηση που παρατηρείται με το ενεργητικό κάπνισμα τσιγάρου» αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας κύριος Βαρδαβάς κι εξηγεί:

«Συνολικά οι πνευμονικές αντιστάσεις σε ευρύ φάσμα συχνοτήτων αυξήθηκαν στατιστικά σημαντικά περίπου κατά 20%. Παρόμοια αύξηση των πνευμονικών αντιστάσεων παρατηρείται μετά το κάπνισμα κανονικού τσιγάρου και τέτοιες αυξήσεις έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Επίσης βρέθηκαν αλλαγές στο εκπνεόμενο μονοξείδιο του αζώτου, οι οποίες έχουν συσχετιστεί με την πνευμονική φλεγμονή και την ανάπτυξη πνευμονικής υπεραντιδραστικότας».

Ο επικεφαλής της ομάδας ερευνητών λέει πως το ότι δε γίνεται καύση κατά τη διάρκεια χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δε σημαίνει αυτό ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν περιέχει ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες.

Εθνικές αλλά και διεθνείς τοξικολογικές αναλύσεις από διάφορους φορείς αλλά και από τον αντίστοιχο αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, έχουν δείξει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει χημικές ουσίες, οι οποίες σε κάποιες αναλύσεις έχουν ανιχνευτεί τοξικές και καρκινογόνες.

Ενα παράδειγμα ουσίας που περιέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο και που προβάλλεται ως «αβλαβής ατμός» είναι ο λεγόμενος «διαλύτης» του ηλεκτρονικου τσιγάρου το οποίο αποτελείται κυρίως από προπυλική γλυκόλη.
Η ουσία αυτή έχει ενοχοποιηθεί για ερεθισμό των αεροφόρων οδών και την ανάπτυξη άσθματος στα παιδιά. Χρησιμοποιείται και ως αντιψυκτικό, αποσμητικό σώματος και για αραίωση μπογιάς.

Σύμφωνα με τον κύριο Βαρδαβά παράλληλα, έχουν κυκλοφορήσει πολλά φυλλάδια στην αγορά, τα οποία αναφέρουν ότι το κάπνισμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν προκαλεί βλάβες στην υγεία, ότι βγάζει «αβλαβή ατμό» και ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού, ακόμα και σε κλειστούς χώρους.

Διάβασε περισσότερες λεπτομέρειες για την έρευνα στο Newsit

Read More

And More