Πέγκυ Ζήνα: Αποκαλύπτει πώς άλλαξε η σχέση της με τον Γιώργο Λύρα μετά τον ερχομό της κόρης τους

Μια από τις πιο σημαντικές λαϊκές φωνές στην Ελλάδα του σήμερα, η Πέγκυ Ζήνα μιλά στο Down Town Κύπρου και τον Αλέξανδρο Πρίφτη για τις πολύτιμες συνεργασίες που έχει κάνει, την κόρη της Ηλέκτρα και τη σχέση τους, τον σύζυγό της Γιώργο Λύρα, το «X-Factor» και όσα ονειρεύεται.

Τι γεύση σου άφησε το «X-Factor»; Τι απολογισμό κάνεις;
Μου άφησε μια γεύση από κανέλα: Και πικρή και γλυκιά. Έχω να θυμάμαι στιγμές με χιούμορ και πολλά γέλια με τους διαγωνιζόμενους, αλλά και μεγάλη αμηχανία. Ειδικά όταν έπρεπε να επιλέξω από το καλό το καλύτερο για να μείνει στο παιχνίδι, ήταν ψυχοφθόρο. Η απόρριψη είναι άσχημη. Αλλά ήταν υποχρεωτικό, για να μείνουν οι δώδεκα παίκτες μετά το δεύτερο Live. Ζήσαμε χαριτωμένες στιγμές με τους υπόλοιπους κριτές και, δεν σου κρύβω, ότι με έπιανε νευρικό γέλιο από την πολλή κούραση. Πολλά τα αστεία και με τον Σάκη. Αλλά και η πικρή γεύση για το ωραίο που τελειώνει και το αποχαιρετάμε.

Στο παρελθόν σού είχαν γίνει κι άλλες φορές προτάσεις, ώστε να συμμετέχεις στην κριτική επιτροπή talent shows. Γιατί δεν το έκανες και τότε;
Γιατί δεν είχα τον χρόνο. Όλη αυτή η διαδικασία είναι μια πολύωρη απασχόληση. Τα γυρίσματα άπειρα, καθώς και τα meetings για το format. Ειλικρινά, δεν είχα την πολυτέλεια του χρόνου. Όμως αυτό που έκανα τότε ήταν απλώς να είμαι ανοιχτή σε αυτά τα ταλέντα που έβγαιναν από τα παιχνίδια. Δεν είχα ποτέ καμία προκατάληψη απέναντί τους.

Η τηλεόραση είναι κάτι που σε ενδιαφέρει να κάνεις παράλληλα με το τραγούδι;
Το τραγούδι ήταν είναι και θα είναι η πρώτη μου προτεραιότητα και η κύρια δουλειά μου. Είναι η αγάπη και το μεράκι μου. Όμως και η τηλεόραση είναι κάτι που -ως θεατής- ανέκαθεν αγαπούσα και παρακολουθούσα. Έχει καλές και κακές στιγμές. Αλλά είναι σημαντικό μέσο. Θέλει χειρισμό. Μπορεί να σου κάνει μεγάλο καλό, αλλά και μεγάλο κακό.

Αλήθεια, επειδή και η νύχτα, όσο και η δισκογραφία περνούν κρίση, πιστεύεις ότι τα νέα παιδιά έχουν ελπίδα να κάνουν κάτι;
Πιστεύω ότι γενικά είναι δύσκολα τα πράγματα παντού. Ο κόσμος δεν έχει να χαλάσει λεφτά πια. Οπότε, λογικό είναι να περιορίσει τη διασκέδασή του στην τηλεόραση. Για τον ίδιο λόγο και η δισκογραφία περνάει κρίση, γι’ αυτό και όλοι πια κατεβάζουν τραγούδια από το Internet. Δεν υπάρχουν λεφτά πια για να αγοράζονται τα cd’s. Αυτό δείχνει ότι τα νέα παιδιά έχουν ελπίδα να κάνουν κάτι μόνο από το Internet ή μόνο από την τηλεόραση. Από εκεί και πέρα, είναι και η τύχη του καθενός και το άστρο του.

Σε θύμωσε η κίνηση που έκανε η Νωαίνα να κατεβάσει το παντελόνι της, κατά τη διάρκεια του Live; Τη μάλωσες;
Δεν μου αρέσει η λέξη «μαλώνω». Δεν ήταν η δουλειά μου να το κάνω. Η κίνηση της Νωαίνας, ναι, με ξάφνιασε πολύ. Δεν την περίμενα από εκείνη. Όταν τελείωσε το show πήγα στα παρασκήνια, το συζητήσαμε και μου έδωσε κάποιες εξηγήσεις. Από εκεί και μετά, πιστεύω ότι είναι στη διακριτική της ευχέρεια να καταλάβει, αν έκανε καλά ή όχι. Όμως, η δική μου θέση είναι βοηθητική. Θα είμαι δίπλα της να την αγκαλιάσω στις δυσκολίες της και να μην ακυρώσω τα όνειρά της.

Η εικόνα της

Στεναχωρέθηκες όταν στα πρώτα επεισόδια του show, πολλοί ήταν εκείνοι που είπαν ότι χρησιμοποίησες φίλτρα στις κάμερες;
Όχι, και σου λέω την αλήθεια! Απλά γέλασα πάρα πολύ. Δεν κατάλαβα για ποιο λόγο ακριβώς ήμουν «αγιοποιημένη!». Κάθε άλλο παρά τους αγίους πήγαμε να παραστήσουμε εκεί. Πρέπει να σου πω ότι και με την παρέα μου γέλασα πάρα πολύ και δεν ήξερα γιατί συνέβη αυτό. Προφανώς το βρήκε η παραγωγή στην πορεία και το διόρθωσε.

Μετά παρατήρησα ότι ανέβασες μία φωτογραφία σου στο Ιnstagram, στην οποία είσαι εντελώς άβαφη. Σου αρέσει να αυτοσαρκάζεσαι;
Ακριβώς, Αλέξανδρέ μου! Αυτός ήταν ο λόγος που ανέβασα τη φωτογραφία στην οποία ήμουν εντελώς άβαφη. Μου αρέσει να αυτοσαρκάζομαι και δεν έχω να κρύψω τίποτα από τον κόσμο. Είχε πλάκα ο λόγος συζήτησης να είναι η ηλικία μου και τα όσα έχω να «κρύψω» (γελάει). Με είδατε, λοιπόν, και καταλάβατε ότι δεν έχω να κρύψω τίποτα! Είμαι πολύ καλά με τον εαυτό μου.

Επενδύεις στην εικόνα σου;
Προσωπικά, ως γυναίκα, αν και δεν με τιμά αυτό, δεν είμαι καθόλου κοκέτα. Στο παρελθόν, όμως, έχουν υπάρξει στιγμές που οι συνεργάτες και η ομάδα μου επένδυσαν και στην εικόνα μου. Δεν είναι κακό, είναι στα πλαίσια της δουλειάς μας.

Η αλλαγή στο ρεπερτόριό της

Το γεγονός ότι τραγούδησες πρόσφατα Καλογιάννη και Μίκη Θεοδωράκη, ήταν κάτι που πάντα επιδίωκες;
Αυτό που επιδιώκω είναι να κάνω, όσο μεγαλώνω, όμορφα πράγματα στην καριέρα μου. Είναι, πώς να στο πω, σαν δώρα από τον θεό. Τα οποία έχουν ξεκινήσει από τη συνεργασία μου με τον Δημήτρη Μητροπάνο κι έπειτα. Λες και ο Δημήτρης μού άνοιξε δρόμους! Ήρθε η συνεργασία με τον Γιάννη Σπανό στο Καλλιμάρμαρο, με τον Κώστα Χατζή, τον Μάνο Ελευθερίου, τον Αντώνη Καλογιάννη, τον Μίκη Θεοδωράκη… Και πολλά αφιερώματα για σπουδαίους δημιουργούς στην εκπομπή «Στην υγεία μας!». Είμαι πολύ υπερήφανη γι’ αυτές τις συνεργασίες.

Κατά κάποιον τρόπο θέλεις να κάνεις στροφή στο μέχρι τώρα ρεπερτόριό σου;
Όχι φυσικά. Προτιμώ όμως τη λέξη «ανηφόρα», όχι τη «στροφή». Εγώ θα επιδιώξω να ανηφορίζω, μέχρι να εγκαταλείψω το τραγούδι.

Πιστεύεις στις ταμπέλες «έντεχνο» και «εμπορικό»; Ο χώρος του τραγουδιού διχάζεται με αυτούς τους τίτλους…
Πιστεύω μόνο στις ταμπέλες «ταλαντούχοι» και «ατάλαντοι». Αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Από εκεί πέρα, κάποιες συνεργασίες με ορισμένους ανθρώπους σε τοποθετούν, υποτίθεται, σε ένα από τα δύο στρατόπεδα, εμπορικό και ποιοτικό που, κάθε άλλο, παρά ο κόσμος έχει επιλέξει για εμάς και τα τραγούδια μας.

Σου έλειψαν οι μεγάλες πίστες και οι δυνατές συνεργασίες με μεγάλα ονόματα;
Δεν θα έλεγα ότι μου έλειψαν. Στα 20 χρόνια που είμαι στον χώρο, είχα υπέροχες συνεργασίες. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα έρθουν κι άλλες. Αυτά έχουν να κάνουν με τις χημείες μεταξύ συναδέλφων.

Συνάδελφοί σου όπως η Άννα Βίσση και ο Αντώνης Ρέμος, έχουν αποκηρύξει πια τα λουλούδια από τα μαγαζιά που εμφανίζονται. Θα το έκανες κι εσύ στο μέλλον;
Νομίζω πως όχι, γιατί δεν θα είμαι εγώ η ίδια που θα αποκηρύξει τα λουλούδια από τα μαγαζιά, αλλά η ίδια η κρίση κάποια στιγμή. Γιατί, τι να τα κάνεις τα καημένα τα λουλούδια, όταν δεν υπάρχει κανείς πια να τα αγοράσει και να τα στείλει στον καλλιτέχνη; Να τα αφήσουμε να μαραίνονται;

Η παρεξήγηση με τον Γιώργο Θεοφάνους

Είναι αλήθεια ότι θα συνεργαστείς και πάλι με τον Γιώργο Θεοφάνους;
Όχι, δεν έχουμε συνεννοηθεί κάτι τέτοιο. Ξέρεις κάτι που δεν ξέρω;

Το αποκλείεις;
Όχι, αν το νιώσουμε και οι δύο, γιατί όχι;

Ήσουν έτοιμη για τη συνεργασία σας στο «X-Factor». Ήσουν, όμως, έτοιμη να τον ξαναδείς μετά την παρεξήγηση που είχατε;
Η αλήθεια είναι ότι πέρασαν αρκετά χρόνια μετά την παρεξήγηση που είχαμε με τον Γιώργο. Δεν θα σου πω ψέματα, είχα μία μικρή αμηχανία στην πρώτη μας συνάντηση. Αλλά επειδή είχαμε πάει για φαγητό, λύθηκε αμέσως, στα πέντε πρώτα λεπτά, με το χιούμορ που έχουμε και οι δύο. Οπότε, το ξεπεράσαμε τελείως και τα λύσαμε όλα εκεί.

Είσαι από τα πολύ αγαπητά πρόσωπα στον χώρο. Αλήθεια, αισθάνθηκες ποτέ ότι προσπάθησαν να σε πολεμήσουν και να σου βάλουν εμπόδια;
Νιώθω ότι με αγαπούν. Δεν έχω να θυμάμαι άσχημες στιγμές, αλλά ναι, σαφώς κι εμένα με πολέμησαν κάποτε και μου έβαλαν εμπόδια. Όλα αυτά μέσα στο παιχνίδι είναι… Και να προσπάθησαν, δεν τα κατάλαβα απόλυτα γιατί κοιτάζω μόνο μπροστά.

Υπήρξε κάποια στιγμή, γενικά στη ζωή σου, που να ένιωσες ότι λυγίζεις; Ότι φεύγει ο κόσμος κάτω από τα πόδια σου;
Ναι, υπήρξαν αρκετές τέτοιες στιγμές στη ζωή μου, αλλά για προσωπικούς λόγους και θέματα υγείας. Όχι για κάτι επαγγελματικό. Μόνο έτσι χάνω την ισορροπία μου, αν ταρακουνηθεί κάτι που είναι προσωπικό. Και θα μου επιτρέψεις να το κρατήσω προσωπικό.

Ο σύζυγος της και η κόρη της

Η σχέση σου με τον άνθρωπό σου, τον Γιώργο Λύρα, άλλαξε, μετά τον ερχομό της Ηλέκτρας;
Μετά τον ερχομό ενός παιδιού, αλλάζει πάντα το ζευγάρι. Γίνεται πιο σημαντική η σχέση, αν υπάρχει ειλικρινής αγάπη. Αλλιώς, αν δεν υπάρχουν αυτές οι βάσεις, η σχέση φτάνει στο τέλος της. Αυτό πιστεύω.

Η κόρη σου μοιάζει σε σένα ή στον Γιώργο;
Σε πληροφορώ, παρά τα όσα έχεις μάθει, είναι ίδια εγώ! (γελάμε). Εντάξει, μοιάζει πολύ στον Γιώργο και στον χαρακτήρα. Στη συμπεριφορά της έχει πάρει και από τους δυο μας. Είναι πολύ ευαίσθητη, αλλά ταυτόχρονα διεκδικητική σε αυτά που πιστεύει ότι της αξίζουν κι έχει τον τρόπο της να τα κερδίζει.

Είσαι αυστηρή μητέρα ή σε κάνει ό,τι θέλει η μικρή;
Δεν μου αρέσει η αυστηρότητα στο μεγάλωμα ενός παιδιού. Είμαι υπέρ της συζήτησης και προσπαθώ να της περάσω τις αρχές που πρέπει να έχει. Όλα λύνονται με την κουβέντα. Εντάξει, με κάνει ό,τι θέλει, αλλά δεν το ξέρει ακόμα! (γελάει).

Θα ήθελες να κάνεις και δεύτερο παιδί;
Πιστεύω ότι είμαι υπερκαλυμμένη με την Ηλέκτρα. Δεν θα έλεγα ποτέ όχι, αν μου το έστελνε ο θεός. Δεν το έχω βάλει σκοπό όμως…

Read More

And More