Τζορτζ Μπουλ – George Boole: Μάθε γιατί τον τιμάει η Google

Είναι το πρόσωπο που τιμά σήμερα η Google. Με ένα ξεχωριστό doodle, η Google τιμά τα 200 χρόνια από τη γέννησή του μαθηματικού Τζορτζ Μπουλ (George Boole, 1815-1864) που παρουσίασε το 1847 μια άλγεβρα με μεταβλητές δύο τιμών (που καλούνται λογικές μεταβλητές). Ουσιαστικά ο Τζορτζ Μπουλ παρουσίασε με τα μαθηματικά της εποχής του, την Αριστοτέλεια λογική, του είναι ή δεν είναι.
Σήμερα η άλγεβρα αυτή ονομάζεται άλγεβρα Μπουλ, ή δυαδική άλγεβρα, ή διακοπτική άλγεβρα και έχει βρει ευρεία εφαρμογή στην σχεδίαση του λογισμικού και των κυκλωμάτων των ηλεκτρονικών υπολογιστών, επειδή είναι ιδανική για χειρισμό λογικών συναρτήσεων και πράξεων στο δυαδικό σύστημα.
Γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1815 και πέθανε τον Δεκέμβριο του 1864. Ήταν Άγγλος μαθηματικός, φιλόσοφος και μελετητής της λογικής. Εργάστηκε στους τομείς των διαφορικών εξισώσεων και της αλγεβρικής λογικής και είναι ευρύτερα γνωστός ως ο συγγραφέας του Οι νόμοι της Λογικής. Στα Μαθηματικά και την Μαθηματική λογική, Άλγεβρα Μπουλ είναι η υποπεριοχή της άλγεβρας όπου οι τιμές των μεταβλητών είναι οι τιμές αληθείας αληθές και ψευδές, που συνήθως αναπαρίστανται με 1 και 0 αντίστοιχα. Σε αντίθεση με την στοιχειώδη άλγεβρα όπου οι τιμές των μεταβλητών είναι αριθμοί και οι κύριες πράξεις είναι η πρόσθεση και ο πολλαπλασιασμός, στην άλγεβρα Μπουλ υπάρχουν τρεις κύριες πράξεις: η σύζευξη και (συμβ. ^), η διάζευξη ή (συμβ. ∨) και η άρνηση όχι (σύμβ. ¬).
Δες το video:

Read More

And More