Α. Συνοδινού: Έχασα τρία παιδάκια εξαιτίας του θεάτρου!

Στα 85 της χρόνια η μεγάλη πρωταγωνίστρια του θεάτρου δίνει μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της και μιλά για τη σχέση της με την θρησκεία, την πολιτική, τους νέους κια αποκαλύπτει γιατί και πώς έχασε τρία παιδιά.

Ποια είναι σχέση της με την με την εκκλησία;

Έχω μεγάλη σχέση με τους Αγιορείτες. Όλα αυτά που ακούγονται είναι ψεύδη. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, αλλά στο χέρι του καθενός είναι να διαλέξει την καλή πλευρά. Έχω σπίτι μου εικονοστάσι. Τη σχέση μου με τον Θεό την έχω μέσα μου.

Για τους νέους ηθοποιούς στην Ελλάδα…

Υπάρχουν πάρα πολλοί νέοι ταλαντούχοι, αλλά δυστυχώς είναι ανεκμετάλλευτοι. Δεν έκανα ποτέ μια σοβαρή σχολή στην Ελλάδα. Μάλλον γιατί θέλει κόπο.

Τι τους συμβουλεύει;

Έρχονται πολλά νέα παιδιά εδώ και κλαίνε. Τους λέω ότι η οθόνη ορθώς ενημερώνει τις σύγχρονες κοινωνίες και δεν μπορούμε να διαγράψουμε και την ωφέλειά της, αλλά σίγουρα παίρνει και κούτσουρα.

Την έχουν ζηλέψει καλλιτεχνικά;

Οι μέρες οι δικές μου ήταν γεμάτες εργασία και αγάπη. Δεν είχα ανταγωνισμούς της γνωστής φθήνιας και του “πολέμου των επαγγελμάτων” που επικρατεί τώρα. Θαύμαζα και επαινούσα τις καλές δουλειές των συναδέλφων.

Της έλειψε ένα παιδάκι;

Αγαπήθηκα πολύ από το θέατρο και το αγάπησα κι εγώ τόσο, που έφτασα στο σημείο να κάνω τρεις αποβολές για να βγάλω παραστάσεις. Στην “ΆΛΚΗΣΤΗ” έκανα αποβολή μετά την πρεμιέρα. Με κουβάλησαν, θυμάμαι με το ασθενοφόρο μέχρι την Άμφισσα και από εκεί με έστειλαν στην Αθήνα για να μην πεθάνω. Τρία παιδάκια έχω χάσει. Ήθελα πολύ να κάνω παιδάκι. Δεν μπορούσα όμως, να αφήσω το θέατρο.

Οι άνθρωποι μεγαλώνοντας αποκτούν παραξενιές;

Πες μου τον ορισμό του παράξενου. Παράξενος είναι ο γέρος που κάνει τσίσα πάνω του και η γριούλα που δεν μπορεί να φάει παξιμάδι ή σκληρή τροφή και η κόρη της δεν της φτιάχνει τη σουπίτσα της; Τους λένε “παράξενους” επειδή έχουν ανάγκες και δεν υπάρχει πια αλληλεγγύη. Δεν υπάρχει θυσία για αυτούς που αγαπάς- και αυτό είναι το χειρότερο. Η θυσία είναι πράξη λατρείας. Δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν γίνεται…

Στο ελεύθερό της χρόνο διαβάζει πάρα πολλά βιβλία κι ακόμη κι αυτά που έχει ξαναδιαβάσει. Θαυμάζει τον ελληνικό λόγο . Έτσι μόνο πάει το μυλό στη θέση του.

Την φοβίζει ο θάνατος;

Όχι, βέβαια! Δεν ξέρω πως είναι. Μετά το τέλος, μπορεί να είναι όλα ομορφότερα.

Διάβασε περισσότερα στο EΓΩ που κυκλοφορεί!

Read More

And More