Μαρία Μπακοδήμου: Γιατί δεν θέλει να παντρευτεί με τον σύντροφό της, Τίμο Λιβαδείτη!

Η Μαρία Μπακοδήμου φοράει τα αγαπημένα της ρούχα και μας κάνει ποδαρικό στο περιοδικό YOU τη νέα χρονιά. Ποζάρει με το πιο λαμπερό της χαμόγελο και μιλάει στην Τίνα Μεσσαροπούλου για τα όνειρά της, τα δύο παιδιά της, τον 15χρονο Νικήτα και τον 13,5 ετών Άρη, και για την σχέση τους με τον σύντροφό της Τίμο Λιβαδείτη.

Το 2015 πώς ήταν σαν χρονιά πέρα από αυτά που συνέβησαν σε γενικότερο επίπεδο;
Νομίζω ότι ήταν μια χρονιά που με ωρίμασε πολύ και δεν ξέρω το γιατί. Σαν να άνοιξαν παράθυρα και να ξεκαθάρισαν πράγματα. Ίσως γιατί σε δύσκολες περιόδους εκτιμάς το ουσιαστικό.

Ήταν μια χρονιά που είπες «να φύγει το ’15 δεν αντέχω άλλο»;
Όχι. Ποτέ δεν υπήρξε τέτοια χρονιά. Όλες έχουν καλά και κακά. Ήταν πολύ δύσκολη χρονιά και συγκυριακά, τα παιδιά είναι στην εφηβεία, οπότε όλες αυτές οι χρονιές θα έχουν πολλή δουλειά από την πλευρά μου. Από την άλλη θα είναι ωραίες γιατί δεν είναι καμία χρονιά για να την αφήσεις…

Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για το σύμφωνο συμβίωσης. Ποια είναι η γνώμη σου;
Είμαι ένας άνθρωπος που έχω δείξει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να προστατεύονται. Οπωσδήποτε πρέπει να ψηφιστεί –και νομίζω θα ψηφιστεί– γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.

Υπάρχει διαφωνία για το θέμα της υιοθεσίας…
Εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν ευτυχισμένα παιδιά όπου υπάρχει αγάπη. Ξέρω ετερόφυλα ζευγάρια που ζουν υποκριτικά σε μια οικογένεια, χωρίς την αγάπη που θα έπρεπε να υπάρχει. Σημασία έχει η αγάπη.

Το έχεις υπερασπιστεί έντονα το θέμα ακόμα και τότε με τον Φώτη…
Το υπερασπίζομαι γιατί έχω πολύ έντονο το αίσθημα της δικαιοσύνης. Με ενοχλεί να ξέρω ότι ζω σε μια κοινωνία όπου δεν θα μπορώ να κάνω ό,τι θέλω. Μπορεί εγώ να μην είμαι λεσβία και να μην βρέθηκα στην ανάγκη να υιοθετήσω ένα παιδί, αλλά αν ήμουν λεσβία γιατί δεν θα μπορούσα να έχω ένα δικό μου παιδί; Ή κάποιο από τα παιδιά μου μπορεί να είναι gay… Δεν θα υποστηρίξω την επιλογή του καθενός να ζήσει αυτήν τη χαρά; Θα στερήσω τη χαρά από κάποιον να γίνει γονιός; Ξέρω γονιούς που δεν θα έπρεπε να είναι γιατί είναι τραγικοί. Και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να επέμβει κανείς παρά μόνο με καταγγελία.

Την ηλικία σου τη λες;
Όχι, δεν τη λέω γιατί είμαι γυναίκα. (γέλια)

Είσαι από τις λίγες που μίλησες για πλαστικούς…

Επειδή νομίζουν ότι έχω κάνει πολλά. Έχω κάνει πολύ λίγα… Σε λίγο θα κάνω τα πολλά! (γέλια) Εδώ θα είμαι και θα με δείτε.

Είσαι καλή μητέρα;
Προσπαθώ να είμαι όσο γίνεται πιο κοντά και να έχω σχέση με τα παιδιά. Να τα παρακολουθώ, να μου μιλάνε, να ξέρω τη ζωή τους, πώς σκέφτονται, πώς νιώθουν. Γιατί στην εφηβεία κλείνονται και δεν μιλάνε στη μαμά τους για τα πάντα.

Πώς είναι να έχεις δύο αγόρια στην εφηβεία;
Θέλω να βγάλω ένα βιβλίο. Είναι μεγάλη εμπειρία και άσκηση υπομονής. Είναι μια κόντρα σε ένταση όπου εσύ δεν πρέπει να συμμετέχεις.

Θεωρείς ότι το διαζύγιο –σε βάθος χρόνου– τους στοίχισε;
Τα παιδιά μου μεγάλωσαν χωρίς να ζήσουν με τον μπαμπά τους. Χώρισα όταν ο Άρης ήταν στην κοιλιά μου. Σίγουρα ήταν καλύτερο διαζύγιο γιατί δεν είχαν ζήσει σε μια οικογένεια για να τους λείψει ο μπαμπάς τους. Παρόλο που μεγαλώνουν, μιλάμε, είμαστε πολύ ανοιχτοί και νιώθουν καλά. Δεν υπάρχουν πράγματα στην σχέση με τον μπαμπά τους που να κρατάμε θαμμένα. Αλλά φαντάζομαι ότι όλα τα παιδάκια θα ήθελαν οι γονείς τους να είναι στο ίδιο σπίτι, να είναι μαζί στις διακοπές.

Πάντως ο τρόπος που έχεις χειριστεί αυτήν τη σχέση είναι αξιοθαύμαστος. Δηλαδή δεν την έκρυψες ποτέ και παράλληλα υπάρχει ένας σεβασμός…
Όλα αυτά είναι λίγο… τραβάτε με κι ας κλαίω! Και τι έγινε; Άλλα είναι τα σοβαρά πράγματα. Και τα παιδιά έχουν πολύ χιούμορ. Τώρα γελάμε πάρα πολύ. Μου λέγανε τις προάλλες: «Καλά μαμά γιατί λες ψέματα στα περιοδικά; Δεν είχες σχέση και μ’ εκείνον;». (γέλια) Κι εγώ δεν τους το είχα πει ποτέ…

Η γνώμη των παιδιών σου ήταν ένας παράγοντας ώστε να πεις στον Τίμο να έρθει στο σπίτι;
Όχι η γνώμη αλλά η αίσθηση!

Θα έβαζες τρίτο στεφάνι;
Δεν έχω λόγο. Τι να το κάνω;

Ούτε εκείνος;
Εκείνος ειδικά που δεν έχει παντρευτεί, είναι κατά του γάμου. Πιο πολύ μας νοιάζει η σχέση μας και η συντροφικότητα. Δεν είναι κάτι που το σιχαινόμαστε, αλλά δεν θα μας προσφέρει και τίποτα…

Θα μπορούσες να πεις «για πάντα»;
Με αυτό το «για πάντα» αγχώνομαι πάρα πολύ. Και εκείνος μου λέει καμιά φορά για πλάκα «σκέφτομαι να σου κάνω πρόταση γάμου αλλά ξέρω ότι θα τρομάξεις πολύ που φοβάμαι μη φύγεις!».

Πρέπει να έχει πολύ χιούμορ…
Πάρα πολύ. Και είναι σαν κι εμένα. Μοιάζουμε στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα και γι’ αυτό περνάμε καλά μαζί.

Είναι πάντα ένα βήμα πίσω διακριτικά…
Αυτό το εκτιμώ πάρα πολύ. Μου έχει τύχει σε σχέση να είναι κάποιος πολύ θορυβώδης…

Read More

And More