Πίσω στην κορυφή της σελίδας
15.09.2016 | 21:08

Σάκης Ρουβάς: Η εξομολόγηση αγάπης για την Κάτια και η καθημερινότητα με 4 παιδιά!

Σάκης Ρουβάς: Η εξομολόγηση αγάπης για την Κάτια και η καθημερινότητα με 4 παιδιά!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

Έζησε την αποθέωση για ακόμα μία φορά στην Κύπρο, στη μεγάλη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο ΓΣΠ, στη Λευκωσία και τώρα ετοιμάζεται για έναν εκρηκτικό χειμώνα. Ο Σάκης Ρουβάς δε σταματά ποτέ! Ο καλλιτέχνης που η λέξη «σταρ» είναι ταυτόσημη με το όνομά του, λίγο πριν το live, μίλησε στο κυπριακό Down Town και τον Γιάννη Χατζηγεωργίου για τη σχέση του με την Κύπρο όλα αυτά τα χρόνια, την πολιτική, τη μουσική του πορεία, το X-Factor, τα 4 παιδιά του και τη σύντροφό του, Κάτια Ζυγούλη.

“Η Κύπρος είναι στην καρδιά μου! Από τα πρώτα μου βήματα, μας συνδέει μία σχέση ανακύκλωσης αγάπης που, χρόνο με το χρόνο, εξελίσσεται και γίνεται όλο και πιο ισχυρή. Κάθε φορά που βρίσκομαι στην Κύπρο εισπράττω αυτή τη δύναμη της αγάπης και είμαι πραγματικά ευγνώμων”, αναφέρει ο κορυφαίος Έλληνας σταρ για το νησί της Αφροδίτης.
 


Όμως, η αγάπη σου και η σχέση σου με την Κύπρο δεν περιορίζεται στο καλλιτεχνικό πεδίο. Βλέπουμε ότι την αποδεικνύεις έμπρακτα και ουσιαστικά στηρίζοντας συνανθρώπους μας ως Πρεσβευτής του προγράμματος «Συμμετοχή». Μάλιστα, αφιέρωσες την εμφάνισή σου στο ΓΣΠ στη «Συμμετοχή»…

Η «Συμμετοχή» είναι ένα παγκύπριο πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο έχουμε ξεκινήσει με τη Χαραλαμπίδης-Κρίστης εδώ και τρία χρόνια και προσφέρουμε έμπρακτα σε κοινωνικές ομάδες που χρειάζονται βοήθεια, αλλά κυρίως στα νέα παιδιά που είναι και το μέλλον όλων μας. Όλο αυτό το διάστημα συμβάλλουμε στη βελτίωση των συνθηκών της ζωής των παιδιών σε ανάγκη, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής και ψυχαγωγίας τους, χαρίζοντας δεκάδες χιλιάδες παιδικά χαμόγελα σε όλη την Κύπρο.

Αλήθεια, τι είδους συναισθήματα σού δημιουργεί σήμερα η εικόνα της ημικατεχόμενης πόλης, της Λευκωσίας, εδώ όπου θα πραγματοποιηθεί και η μεγάλη αυτή συναυλία;

Είναι μια εικόνα που, όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν μπορεί να μη σε θλίβει. Πρέπει, όμως, να μη σταματάμε να ονειρευόμαστε, να διεκδικούμε τα όνειρά μας, να σκεφτόμαστε θετικά και η μουσική είναι ένα όχημα που μπορεί να λειτουργήσει πέρα από εθνικότητες, συγκρούσεις και μπορεί και ενώνει τους ανθρώπους.

Τελευταία, πάντως, σε βλέπουμε να παίρνεις σαφή θέση σε καίρια θέματα που αφορούν στην κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο. Σε ενδιαφέρει το ενδεχόμενο να ασχοληθείς με την πολιτική μελλοντικά – από οποιοδήποτε τομέα;

Είναι υποχρέωση όλων μας -και όχι απλά δικαίωμα- να ασχολούμαστε με την πολιτική στην ευρεία έννοια της. Είμαι πλήρης με ό,τι κάνω. Δεν αισθάνομαι την ανάγκη να ασχοληθώ αυτή τη στιγμή ενεργά με την πολιτική. Δεν το αποκλείω μελλοντικά, άλλωστε έχω μάθει να μην αποκλείω κάτι. Αυτό, όμως, που θέλω σίγουρα είναι να είμαι χρήσιμος, δίκαιος και αποτελεσματικός. Αν, κάποια στιγμή, αυτή μου η ανάγκη με οδηγήσει να συμμετάσχω στην πολιτική πιο ενεργά θα το κάνω.

Είσαι πια καθολικά αναγνωρίσιμος. Ακόμα και ο πιο δύσπιστος παραδέχεται πως είσαι ο κορυφαίος σταρ στην Ελλάδα και αυτό μάλιστα με μια τεράστια γκάμα δραστηριοτήτων, από τον Νίκο Καρβέλα στο Μίκη Θεοδωράκη και από τον φεστιβαλικό κινηματογράφο στο «X-Factor». Εσύ, πώς βιώνεις όλες αυτές τις αλλαγές στη ζωή και στην καλλιτεχνική σου εξέλιξη;

Δεν σταματώ να ονειρεύομαι και να αναζητώ τα θέλω μου. Τα τελευταία χρόνια, έχω συνειδητά επιλέξει να ασχολούμαι μόνο με αυτά που με εκφράζουν, με εμπνέουν και είμαι πολύ ευτυχής που και το κοινό όχι μόνο είναι δίπλα μου, αλλά διευρύνεται συνεχώς και μου δίνει τη δύναμη και την έμπνευση να εξελίσσομαι, να ωριμάζω καλλιτεχνικά και το απολαμβάνω όσο ποτέ στην πορεία μου.

Ωστόσο, παρά την τεράστια αναγνώριση, πάντα εμφανίζονται κάποιες «φωνές» σκληρής κριτικής. Ποιες είναι οι άμυνες σου;

Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του και να βλέπει και να προβάλλει μέσα από μένα αυτό που είναι. Έχω μάθει να τους κατανοώ, αλλά όχι να τους δίνω χώρο και χρόνο. Έχω μάθει να δημιουργώ, να απαντώ με τη δουλειά μου, το αποτέλεσμα της δουλειάς μου και την αγάπη και την ανταπόκριση του κόσμου.

Πέρα από τη γέννηση των παιδιών σου, ποια άλλη αλλαγή θεωρείς ως την πλέον σημαντική στη ζωή σου;

Την ίδια τη ζωή. Η ίδια η ζωή μού δίνει τη δυνατότητα να εξελίσσομαι καθημερινά και ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης. Θέλω να με γνωρίζω καλύτερα. Θέλω να βελτιώνομαι, να προσφέρω στα παιδιά μου, στην οικογένειά μου, στους ανθρώπους μου, στην κοινωνία.

Το τέταρτο μέλος της οικογένειάς σου πόσο σε άλλαξε; Ήταν διαφορετικό το συναίσθημα σε σχέση με τις γεννήσεις των προηγούμενών σου παιδιών;

Τόσο στις γεννήσεις της Αναστασίας, του Αλέξανδρου και της Αριάδνης, όσο και στη γέννηση του δεύτερου γιου μου κατακλύζομαι από έντονα συναισθήματα πιο γνώριμα πια, αλλά το ίδιο σπάνια σαν να είναι η πρώτη φορά! Είναι ένα υπέροχο δώρο θεού τα παιδιά!

Πιάνεις καμιά φορά τον εαυτό σου να «αντιγράφει» τον τρόπο που σε μεγάλωσαν οι γονείς σου, και ιδιαίτερα η συμπεριφορά του πατέρα σου προς εσένα, σε σχέση με τα δικά σου παιδιά και τον τρόπο σου απέναντί τους;

Οι γονείς μου έχουν παίξει μεγάλο ρόλο, με το δικό τους τρόπο ο καθένας, στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μου. Σίγουρα, είμαι επηρεασμένος αλλά έχω τη δική μου προσωπικότητα και προσπαθώ να γίνομαι καθημερινά καλύτερος ως πατέρας. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, άρα απαιτεί και διαφορετική αντιμετώπιση. Πάντως είναι εντυπωσιακό με τα παιδιά το πως σε διδάσκουν, σε βοηθούν να ανακαλύπτεις νέες αντοχές, νέα όρια για τον ίδιο σου τον εαυτό.

Ο χωρισμός των γονιών σου πόσο επηρέασε τον τρόπο που θες να «χτίσεις» αρμονικά τη δική σου οικογένεια;

Ο χωρισμός των γονιών είναι, σε κάθε περίπτωση, και για κάθε παιδί, μια δύσκολη και άσχημη εμπειρία. Σαφώς με επηρέασε, περνώντας όμως τα χρόνια κατανόησα τους λόγους που οι γονείς μου πήραν τότε αυτή την απόφαση. Πάντα ήθελα να κάνω οικογένεια. Μια οικογένεια που θα στηρίζεται στην αλήθεια και στην αρμονία. Με την Κάτια ζούμε μαζί, επικοινωνούμε ουσιαστικά και κατανοούμε τις δικές μας ανάγκες και των παιδιών μας. Προχωράμε μαζί, συμβαδίζουμε, είμαστε συνοδοιπόροι ζωής.

Πώς λειτουργείς μαζί με τα παιδιά στην καθημερινότητά τους; Είσαι, δηλαδή, ο κλασικός μπαμπάς που θα καθίσει μαζί τους να τους διαβάσει, να παίξει, να πάνε βόλτες ή όλο αυτό περιορίζεται λόγω της δουλειάς;

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κλασικός μπαμπάς. Κάθε οικογένεια έχει τα δικά της δεδομένα, τους δικούς της κώδικες. Ωστόσο, επιδιώκω να δίνω χρόνο στην οικογένεια μου, στα παιδιά μου. Είναι το καταφύγιό μου, η ισορροπία μου. Ακόμα και σε περιόδους με πολύ βαρύ πρόγραμμα, θα βρω χρόνο να ζω και να συμμετέχω στο μεγάλωμα και στις καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών μου.

Η σχέση σου με την Κάτια πώς μεταβάλλεται μέσα στα χρόνια;

Όπως είπα και πριν, με την Κάτια έχουμε αναπτύξει μία σχέση αγάπης, ισορροπίας και ειλικρίνειας που με το πέρασμα του χρόνου δυναμώνει, γιατί και το θέλουμε και το επιδιώκουμε και μαζί αντιμετωπίζουμε από τις πιο καθημερινές μέχρι τις πιο απαιτητικές προκλήσεις της κοινής πορείας.

Γενικά, είσαι ένας άνθρωπος που μπορεί να βάλει εύκολα ανθρώπους στη ζωή του; Είσαι ανοιχτός στο να δημιουργήσεις νέες φιλίες, νέες σχέσεις; Ή είσαι επιφυλακτικός;

Είμαι καταρχήν ένας ανοιχτός άνθρωπος και καλοπροαίρετος, θα έλεγα. Λόγω της δουλειάς μου συναντώ πολύ κόσμο και υπάρχουν και περιπτώσεις που δημιουργούνται νέες φιλίες. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι χρειάζομαι χρόνο για να πω ότι, ναι, έχω ένα νέο φίλο. Είμαι σταθερός στις φιλίες μου, τιμώ τους φίλους μου και τους θεωρώ ως ευρύτερη οικογένεια μου.

Κατάλαβες ποτέ, αλήθεια, τη δύναμη της εξωτερικής σου εμφάνισης; Πως θα μπορούσες να σαγηνεύσεις αρκετό κόσμο, προκειμένου να γίνει ό,τι εσύ επιθυμείς;

Η εξωτερική εμφάνιση παίζει ρόλο στα πρώτα συναισθήματα, στην πρώτη εντύπωση που δημιουργείς - είναι η πρώτη εικόνα. Αλλά, η ουσία και η διάρκεια δεν μπορεί να βασιστεί και δεν βασίζεται στην εξωτερική εμφάνιση. Αντίθετα, η εξωτερική εμφάνιση μπορεί από δύναμη να γίνει αδυναμία. Για να καταφέρεις να χτίσεις μία ουσιαστική διαχρονική σχέση, σε οποιοδήποτε επίπεδο και πεδίο ζωής, πρέπει να έχεις εσωτερική δύναμη και αλήθεια ψυχής γιατί αυτά είναι που σε κάνουν δυνατό και «επιθυμητό».

Έχεις βάλει ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι πότε θα ήθελες να συνεχίσεις την τραγουδιστική σου καριέρα;

Δεν βάζω τέτοιου είδους χρονοδιαγράμματα. Αγαπώ τη μουσική 25 χρόνια πάνω απ’ όλα έχω τη σπάνια χαρά να τη μοιράζομαι με όλο τον κόσμο. Για ποιο λόγο να βάλω όρια; Όσο θα δημιουργώ!

Έχεις κάνει σχεδόν τα πάντα στο τραγούδι. Παρόλα αυτά, έχεις απωθημένα;

Απωθημένα δεν είχα ποτέ. Μόνο όνειρα. Και είμαι ευγνώμων γιατί έχω πραγματοποιήσει πάρα πολλά. Εύχομαι να είμαι καλά και να έχω τη δύναμη και την ευτυχία όσο ζω να ζω και τα όνειρα μου.

Ως παρουσιαστής του «X-Factor» πώς είδες φέτος το show; Πιστεύεις πως θα κάνει κάποιο από τα παιδιά καριέρα στο τραγούδι ή θα ξεχαστούν μέχρι τον επόμενο κύκλο του «X-Factor»;

Το «X-Factor» ήταν και είναι μέσα στην καρδιά μου. Θεωρώ ότι η φετινή χρονιά ήταν η καλύτερη που έχει παρουσιαστεί ποτέ σε Κύπρο και Ελλάδα! Τα παιδιά είναι ήδη κερδισμένα και από τη συμμετοχή τους και από τη δυνατότητα που τους δόθηκε να επικοινωνήσουν την προσωπικότητα και το ταλέντο τους σε τόσο πολύ κόσμο. Ήδη πολλά από τα παιδιά κυκλοφορούν τραγούδια, εμφανίζονται σε live και έκαναν ένα όνειρό τους πραγματικότητα. Η συνέχεια της πορείας τους είναι πια στα δικά τους χέρια και στο πώς οι ίδιοι θα προσεγγίσουν τις δυνατότητές τους.

Για το τέλος, αν θα απομόνωνες μόνο μία εικόνα από αυτά τα 25 χρόνια που προηγήθηκαν ποια θα ήταν;

Πολλές οι εικόνες, πολλά τα συναισθήματα, πολλές οι εμπειρίες. Μια στιγμή πάντως κομβική είναι σίγουρα η εμφάνισή μου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το 1992, που τραγούδησα σε τόσο κόσμο και ένιωσα για πρώτη φορά τη δύναμη της αγάπης του κόσμου. Μια αίσθηση σπάνια, μοναδική, συγκλονιστική για την οποία είμαι και θα είμαι για πάντα ευγνώμων, που τη βιώνω με τόση ένταση, αδιάκοπα, από τότε μέχρι και σήμερα!

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10