Nellie Bly: Η ατρόμητη δημοσιογράφος που κλείστηκε σε φρενοκομείο για να κάνει ρεπορτάζ!

Η ζωή της ξεκίνησε πριν από 151χρόνια σε ένα προάστιο του Πίτσμπουργκ και έμελε να είναι συναρπαστική. Η Elizabeth Jane Cohran, έμεινε γνωστή ως Nellie Bly, ψευδώνυμο με το οποίο έκανε τη δημοσιογραφική της καριέρα.

Ανάμεσα στις επιτυχίες για τις οποίες έμεινε γνωστή ήταν το ρεπορτάζ της στο γυναικείο ψυχιατρείο του νησιού Blackwell της Νέας Υόρκης. Τι ιδιαίτερο έκανε; Εν έτει 1887 η ατρόμητη γυναίκα, προσποιήθηκε την… τρελή για να την κλείσουν στο ψυχιατρείο και να αποκαλύψει τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν οι έγκλειστες.


H Bly εξετάζεται από ψυχίατρο κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ της. Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia.

Η Nellie Bly ξεγελώντας τους επιστήμονες, κατόρθωσε να μπει και να ζήσει για μερικές ημέρες στο φρενοκομείο. Το ρεπορτάζ της “Ten Days in a Mad-House” – “Δέκα ημέρες σε ένα τρελάδικο” που δημοσιεύτηκε σε μία από τις εφημερίδες όπου εργαζόταν η Bly, συντάραξε το αμερικανικό κοινό και συνέβαλε στο να σημειωθούν μεγάλες αλλαγές στην περίθαλψη των αρρώστων στα φρενοκομεία της χώρας. Το ρεπορτάζ της θεωρείται ότι είναι εκείνο που έβαλε τις βάσεις για την ερευνητική δημοσιογραφία, ενώ το ομώνυμο βιβλίο που εξέδωσε η Bly την έκανε διάσημη σε όλο τον κόσμο.


Από την άφιξη της στο λιμάνι του New Jersey μετά από 72 ημέρες ταξιδιού. Πηγή: Wikipedia.

Δύο χρόνια αργότερα η ίδια έβαλε ένα ακόμα “ριζοσπαστικό” λιθαράκι στα ήθη της εποχής για τις γυναίκες, αφού ξεκίνησε από την Νέα Υόρκη για να κάνει τον γύρο του κόσμου σε λιγότερες από 80 ημέρες. Η έμπνευση της Bly ήταν προφανής, το βιβλίο του Ιούλιου Βερν. Με χρηματοδότη την εφημερίδα New York World, η Nellie Bly ξεκίνησε για το γύρο του κόσμου την ίδια ημέρα με μία δημοσιογράφο της εφημερίδας Cosmopolitan.

Τα κατάφερε και μάλιστα το ταξίδι της κράτησε 72 μέρες, 6 ώρες, 11 λεπτά και 14 δευτερόπλεπτα, ενώ η συνάδελφός της, ακόμα ταξίδευε.

Η Νέλι Μπλάι πέθανε το έτος 1922, σε ηλικία 57 ετών. Ωστόσο πρόλαβε να θέσει τις βάσεις της ερευνητικής δημοσιογραφίας και να εμπνεύσει χιλιάδες γυναίκες να ξεπεράσουν τα στερεότυπα, να ονειρευτούν και να πετύχουν την αυτάρκεια και την ανεξαρτησία τους.


Ο τάφος της Nellie Bly στο νεκροταφείο Woodlawn της Νέας Υόρκης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Read More

And More