Πώς θα μαυρίσω σωστά χωρίς να… κινδυνεύσω;

Q: Πώς μπορώ να προστατέψω την επιδερμίδα μου από τους κινδύνους της έκθεσης στον ήλιο;

Α: Απ΄ότι αντιλαμβάνεστε η προστασία του δέρματος από τον ήλιο επιβάλλεται τόσο για λόγους υγείας ( αποτροπή εμφάνισης καρκίνων δέρματος) όσο και για λόγους ομορφιάς (αποφυγή φωτογήρανσης). Γι’αυτό οι δερματολόγοι συνιστούν ορισμένα απλά μέτρα ηλιοπροστασίας, τα οποία εάν τα ακολουθήσουμε θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τον ήλιο με ασφάλεια, αποφεύγοντας τις επιβλαβείς επιδράσεις του.

Η χρήση αντηλιακού στα εκτεθειμένα σημεία είναι απαραίτητη καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Η σωστή επιλογή και η σωστή χρήση του αντηλιακού παίζουν καθοριστική σημασία. Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται στο δέρμα σε άφθονη ποσότητα τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και να ανανεώνεται κάθε 2 ώρες περίπου σε περίπτωση συνεχόμενης έκθεσης καθώς και μετά από μπάνιο στη θάλασσα.

Το καλοκαίρι, τις μεσημεριανές ώρες, όταν ο ήλιος είναι πολύ έντονος, το αντηλιακό δεν αρκεί για να μας προστατέψει. Για το λόγο αυτό συστήνεται η αποφυγή της άμεσης έκθεσης στον ήλιο από τις 10 πμ έως τις 4μμ κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Ακόμη και σε σκιερό μέρος, το δέρμα μας συνεχίζει να δέχεται την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας από τις αντανακλάσεις που δημιουργούνται από το περιβάλλον: την άμμο, την επιφάνεια του νερού, το χιόνι, κλπ.

Στα μέτρα ηλιοπροστασίας περιλαμβάνονται η χρήση γυαλιών ηλίου και πλατύγυρου καπέλου για την προστασία των ματιών και της κεφαλής, καθώς και κατάλληλου προστατευτικού ρουχισμού (καλυπτικά σκουρόχρωμα ρούχα με πυκνή ύφανση). Στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία όπου το κοινό είναι πολύ ευαισθητοποιημένο σχετικά με τους κινδύνους της ηλιακής ακτινοβολίας, διατίθενται στην αγορά ειδικά ενδύματα με δείκτη αντηλιακής προστασίας, καθώς και απορρυπαντικά τα οποία έχουν την ικανότητα να αυξήσουν την απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας από τα υφάσματα των ρούχων.

Χριστίνα Αντωνίου, καθηγήτρια δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Read More

And More