TLife | The female side of life

Κέικ σύκου γεμιστό

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σου δίνει μια συνταγή για να αξιοποίησεις αυτό το φρούτο της εποχής!




Εύκολη 2 ώρες 4+μερίδες

Συστατικά

  • Για τον πολτό σύκου
  • 2 φλ. φρέσκα σύκα με τη φλούδα τους ψιλοκομμένα
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 1/4 φλ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. χυμό λεμονιού
  • 1/2 φλ. καρυδόψιχα ή αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένη
  • Για το κέικ
  • 1/4 φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1/4 κ.γλ. γαρίφαλο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 φλ. φρέσκα σύκα ψιλοκομμένα

Τρόπος μαγειρέματος

  • 1

    Τόσο για τον πολτό όσο και για το κέικ διαλέγουμε σύκα ώριμα αλλά όχι λιωμένα. Τα πλένουμε καλά και αφαιρούμε το κοτσάνι τους. Τα ψιλοκόβουμε.

  • 2

    Για τον πολτό: Βάζουμε σε κατσαρόλα τα 2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα σύκα με το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού.

  • 3

    Μόλις πάρουν μια βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι το μείγμα να πήξει ελαφρά και να θυμίζει μαρμελάδα, περίπου για 15΄-20΄.

  • 4

    Το αφήνουμε να κρυώσει. Τότε προσθέτουμε και τα καρύδια και ανακατεύουμε.

  • 5

    Για το κέικ: Στον κάδο του μίξερ, και με το φτερό του κέικ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 4΄-5΄, να κρεμώσει.

  • 6

    Προσθέτουμε τα αυγά, τη βανίλια, την κανέλα, το γαρίφαλο, το αλάτι και εναλλάξ το αλεύρι με το γιαούρτι.

  • 7

    Τέλος ρίχνουμε και το 1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα σύκα. Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα.

  • 8

    Βουτυρώνουμε ή αλευρώνουμε καλά δύο ταψάκια των 20 εκ.  και ισομοιράζουμε το μίγμα.

  • 9

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC στον αέρα για 30΄-35΄.

  • 10

    Δοκιμάζουμε με τη λάμα του μαχαιριού αν τα κέικ έχουν ψηθεί.

  • 11

    Τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.

  • 12

    Βάζουμε το κέικ σε πιατέλα. Από πάνω, κάνουμε μία στρώση με τον πολτό σύκου-καρυδιού και καλύπτουμε με το άλλο κομμάτι κέικ.

  • 13

    Αν θέλουμε κρατάμε λίγο πολτό και αλείφουμε εξωτερικά όλο το κέικ.

  • Τρώγεται ωραία και σκέτο σαν απλό κέικ, χωρίς τον πολτό.

    Πείτε μας...

    Ρωτήστε μας, διορθώστε μας, εκμυστηρευτείτε μας, σχολιάστε μας. Σας προσκαλούμε να γίνετε μέλος της παρέας που
    λέγεται ΤL!fe...