TLife | The female side of life

Μεσογειακό Τυρόγλυκο

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα από την Γαλλία και την Αμερική, το “τυρόγλυκο” υπήρχε στην Μεσόγειο από την Αρχαία εποχή. Η συνταγή είναι μια ακόμη διαφορετική πρόταση της Αγλαΐας Κρεμέζη, όπως δημοσιεύτηκε στο βιβλίο τής, Της Μεσογείου τα Πικάντικα (Εκδ. Πατάκη).

Μέτρια 2 Ώρες 4+μερίδες

Συστατικά

  • Ηλιέλαιο για τις φόρμες
  • 300 γραμ. φέτα μαλακιά, κομμένη σε κομμάτια
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 600 γραμμ. ολόπαχη μυζήθρα ή ανθότυρο, ή 400 γραμμ. μυζήθρα και 200 γραμμ. μανούρι
  • 6 αβγά
  • 3 κ. σούπας κρέμα γάλακτος
  • 3 κ. σούπας κορφλάουερ
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια (ή 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι, ή μανταρίνι)
  • 1/2 πακέτο φύλλο καταϊφι (ξεπαγωμένο, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου)
  • 3-4 κ.σ. βούτυρο, πολύ μαλακό
  • 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροαλεσμένα
  • 2 φλιτζάνια μαρμελάδα νεράντζι ή μανταρίνι (ή γλυκό κουμκουάτ ή νεράντζι ψιλοκομμένο)

Τρόπος μαγειρέματος

  • 1

    Προθέρμανε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Άλειψε με ηλιέλαιο 2 μακριές φόρμες για κέικ από αλουμινόχαρτο.

  • 2

    Στο μίξερ ή σε μεγάλο μπλέντερ βάλε τη φέτα, τη ζάχαρη, τη μυζήθρα και πρόσθεσε  ένα-ένα τα αβγά.

  • 3

    Ανακάτεψε σε βαθύ μπολ το κορνφλάουερ με την κρέμα και πρόσθεσέ το στο μίγμα του μίξερ, μέχρι να ενσωματωθεί.

  • 4

    Άδειασε το μίγμα στις φόρμες και τοποθέτησέ τες μέσα σε μεγαλύτερο βαθύ ταψί. Άδειασε στο ταψί ζεστό νερό μέχρι τα μισά της φόρμας με το μίγμα των τυριών.

  • 5

    Ψήσε περίπου 1 ώρα, μέχρι να πήξει η κρέμα. Βγάλε τις φόρμες από το φούρνο, αλλά μην τον σβήσεις. Άφησε το γλυκό σε σχάρα να κρυώσει.

  • 6

    Σκέπασε με αλουμινόχαρτο και άφησε στο ψυγείο τουλάχιστον 3-4 ώρες.

  • 7

    Σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόχαρτο άπλωσε το καταϊφι, και ανακάτεψε με το βούτυρο.

  • 8

    Πασπάλισε με τα αμύγδαλα, και ψήσε στη μέση του φούρνου για 10-12 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει το καταϊφι.

  • 9

    Μετάφερε το ψημένο καταϊφι στην πιατέλα, και αναποδογύρισε τη μία ή και τις δύο φόρμες με το παγωμένο τυρόγλυκο. Βάλε από πάνω μαρμελάδα ή γλυκό και σέρβιρε.

  • Ετοίμασε το γλυκό τουλάχιστον μια μέρα πριν, για να παγώσει, προτού το βάλεις στην πιατέλα για να το σερβίρεις.

    Πείτε μας...

    Ρωτήστε μας, διορθώστε μας, εκμυστηρευτείτε μας, σχολιάστε μας. Σας προσκαλούμε να γίνετε μέλος της παρέας που
    λέγεται ΤL!fe...