18χρονος δεμένος στον τοίχο ιδρύματος από το 2007

18χρονος δεμένος στον τοίχο ιδρύματος από το 2007 | tlife.gr

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ολλανδία βίντεο που παρουσιάζει νεαρό με νοητικά προβλήματα δεμένο στον τοίχο. Μάλιστα από ό,τι φαίνεται δεν είναι ο μόνος… Ο Brandon van Ingen βρίσκεται εδώ και 6 χρόνια κλεισμένος σε ίδρυμα της Ολλανδίας για νοητικά καθυστερημένους ανθρώπους. Από το 2007 και έπειτα ο 18χρονος πια Brandon είναι δεμένος με έναν Ιμάντα στον τοίχο του δωματίου του, τουλάχιστον για όσο διάστημα βρίσκεται μαζί με κάποιον άλλο στο δωμάτιο.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ιδρύματος ο νεαρός παρουσιάζει ανεξέλεγκτη επιθετικότητα, πράγμα που τους αναγκάζει να πάρουν τα συγκεκριμένα μέτρα. Η μητέρα του παιδιού, δήλωσε πάντως στα ολλανδικά μέσα πως αισθάνεται ό,τι αντιμετωπίζουν το παιδί της σαν ζώο σε κλουβί.

Φυσικά το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις με δημοσιογράφους και πολιτικούς να τοποθετούνται. Η Υπουργός Υγείας της Ολλανδίας Marlies Veldhuijzen, επισκέφθηκε τον νεαρό στο ίδρυμα όπου βρισκόταν. Προηγουμένως είχε δηλώσει πως κανείς δεν επιθυμεί τέτοια μεταχείριση ούτε για τον Brandon, ούτε για κανένα. Η βουλευτής που διετέλεσε και γιατρός ειδικευμένη σε χρόνιες παθήσεις φαίνεται να άλλαξε στάση μετά την επίσκεψη στο ίδρυμα, αφού δήλωσε: “Είναι μια περίπτωση που πρέπει να προστατεύουμε τους ανθρώπους από τους ίδιους τους τους εαυτούς» ανέφερε προσπαθώντας να αποσαφηνίσει πως η ενέργεια του ιδρύματος ήταν απαραίτητη και σαφώς καθ’ όλα νόμιμη.

Στον αντίλογο φυσικά ο ιατρικός κόσμος έσπευσε να καυτηριάσει τόσο τις δηλώσεις της υπουργού, όσο και την πρακτική του ιδρύματος. Ο Jan Buitelaar, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Nijmegen’s Radboud University, αναφέρει πως η περίπτωση του Brandon είναι αδιανόητη. «Θα έπρεπε να ντρεπόμαστε με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους αδύναμους στην κοινωνία μας. Υπάρχουν εναλλακτικές: Φαρμακευτική αγωγή, αναζήτηση ιστορικού κ.α.» ανέφερε ο καθηγητής.

Από ότι φαίνεται βέβαια, ο Brandon δεν είναι η μόνη περίπτωση που αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο. Ακόμη 40 άτομα ζουν υπό αυτές τις συνθήκες στην Ολλανδία!

READ more