Ο Γιώργος Θεοφάνους στο TLIFE! Τα ΤΕΡΑΤΑ, οι φοβίες και πως καταφέρνει να είναι καλός μπαμπάς!

Ο Γιώργος Θεοφάνους στο TLIFE! Τα ΤΕΡΑΤΑ, οι φοβίες και πως καταφέρνει να είναι καλός μπαμπάς! | tlife.gr
Eίναι από τους πιο αγαπημένους συνθέτες στην Ελλάδα. Ταλαντούχος με τεράστιες επιτυχίες στο ενεργητικό του δεν ησυχάζει στιγμή και κάθε λεπτό θέλει να δημιουργεί και καινούργια πράγματα… Μουσικές, παραμύθια και βιβλιά για παιδιά και φυστικά παραστάσεις για παιδιά όπως τα ΤΕΡΑΤΑ που κάνουν πρεμιέρα στις 21 Οκτωβρίου, στο Σύγχρονο θέατρο στο Γκάζι.
Ο ταλαντούχος Γιώργος Θεοφάνους μιλάει σήμερα με ενθουσιασμό στο TLIFE για την παράσταση για παιδιά και εφηβούς τα ΤΕΡΑΤΑ αλλά και για το πως καταφέρνει να είναι ένας καλός μπαμπάς 4 παιδιών
Από που εμπνεύστηκες για να δημιουργήσεις τα 4d μεταλλαγμένα σου τέρατα;
Τα ΤΕΡΑΤΑ είναι ένα κείμενο που ξεκίνησε να γράφεται πριν μερικά χρόνια. Πριν ακόμα κυκλοφορήσουν η ΠΡΩΤΗ και η ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΛΕΙΔΑ της ΠΑΡΑΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ. Το λέω αυτό γιατί κανονικά θα έπρεπε πρώτα να κυκλοφορήσουν τα ΤΕΡΑΤΑ και μετά όλα τα υπόλοιπα. ΠΑΡΟΛΑΥΤΑ τα ΤΕΡΑΤΑ εξελίχθηκαν, ‘μεταλλάχτηκαν» και μέχρι τις τελευταίες πρόβες στα χέρια του έμπειρου σκηνοθέτη και χορογράφου ΦΩΚΑ ΕΥΤΑΓΓΕΛΙΝΟΥ και των υπολοίπων αξ​ιό​λογω​ν​ συντελεστών της παράστασης παίρνουν σάρκα και οστά μπροστά στο μάτια των θεατών μετατρέποντας την σκηνή στο Σύγχρονο Θέατρο στο Γκάζι, στην πρώτη 4D θεατρική εμπειρία παιδικού μιούζικαλ στην Ελλάδα.
Τα ΤΕΡΑΤΑ δεν είναι τίποτα άλλο από μεταλλαγμένους ανθρώπους που βρίσκονται στην Χωματοτερατερή μετά τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο για το νερό. Κάτω από την εξουσία η οποία επιβάλλεται με βία, από την ΣΚΟΥΛΗΚΑΝΤΕΡΑ την αρχηγό των ΤΕΡΑΤΩΝ, η οποία προκαλεί την αντίδραση και την επανάσταση απέναντι στην βία με όποια μορφή κι αν αυτή εκφράζεται. Μπούλινκ, διαφορετικότητα, μοναδικότητα και πολλά άλλα θέματα που απασχολούν μικρούς και μεγάλους θεατές περνούν εύκολα σε μηνύματα μέσα από το κείμενο και την δράση.
Ακούγεται μια εντυπωσιακή παραγωγή. Δώσε μας μια γεύση για το τι θα δούμε στο θέατρο!
Η Τερατοπαρέα αποτελείται από 14 ταλαντούχους ηθοποιούς, τραγουδιστές, χορευτές οι οποία μαζί με μια μεγάλη τεχνική ομάδα, μετατρέπουν την σκηνή, τον χώρο των θεατών αλλά ακόμα και έξω από το θέατρο σε μια μοναδική εμπειρία. Νερό, αέρας, ηχητικά και οπτικά εφφέ τα οποία στόχο έχουν να μαγέψουν μικρούς και μεγάλους θεατές αλλά κυρίως μουσική και πολλά τραγούδια.
Από αυτά που έχω δει κ διαβάσει για τα Τέρατα μοιάζει σαν μια παραγωγή διεθνών προδιαγραφών … Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα, ο απώτερος σκοπός σου για τα ελληνόπουλα, τα παιδιά και οι έφηβοι που θα έρθουν να απολαύσουν αυτό μιούζικαλ;
Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι μια εναλλακτική παράσταση για παιδιά. Εγώ έτσι θα το χαρακτήριζα. Όσοι έχουν την δυνατότητα να δουν αυτό που λέμε off broadway παραστάσεις. Γιαυτό και επιλέξαμε ένα μικρό θέατρο στο Γκάζι και όχι ένα μεγάλο θέατρο το οποίο φιλοξενεί blockbusters. Δεν ξέρω να αυτό ακούγεται απαραίτητα αρνητικό αλλά…θελήσαμε να φτιάξουμε έναν ΤΕΡΑΤΟΚΟΣΜΟ, με την αισθητική των συντελεστών που φτιάχνουν σκηνικά και κοστούμια και με την υπογραφή του Φωκά και την δική μου…διαφορετικό. Αυτό θέλουμε να καταφέραμε.
Τι φοβόσουν ως παιδί; Τι φοβάσαι σήμερα;
​Νομίζω πως κάποιες φοβίες που έχει κανείς σαν παιδί όσο μεγαλώνει ίσως εξαφανίζονται αλλά δίνουν την θέση τους σε κάποιες άλλες. Είμαι όμως κάθετος στον τρόπο θεραπείας τους. Τον φόβο τον βλέπεις κατάματα, μόνο έτσι τον νικάς. Τα ΤΕΡΑΤΑ δείχνουν με τον τρόπο τους πως η μόνη διέξοδός τους από την καταπίεση, είναι η αντίδραση στην εξουσία αλλά… πως… χωρίς φόβο. Μόνο με την ​δύναμη της Αγάπης. Γι’ αυτό και τα ΤΕΡΑΤΑ είναι αξιαγάπητα και με πολύ χιούμορ. Μέσα από την δράση και τους διαλόγους, τα τραγούδια και την μουσική προσπαθούμε να περάσουμε πολλά μηνύματα. Κυρίως πως η ανακύκλωση είναι μια πράξη για την οποία νιώθει κανείς βαθιά ικανοποίηση μόνο και μόνο επειδή την κάνει. Όπως η τέχνη, το αγαπημένο άθλημα που σε γεμίζει χωρίς να περιμένεις αναγνώριση. Θέλουμε έναν καλύτερο πλανήτη καθαρό και όμορφο. Γίνεται πολλή δουλειά στην Ελλάδα σε σχέση με την ανακύκλωση που αρκετοί δεν γνωρίζουμε. Για παράδειγμα κάτι που εγώ έμαθα χάρη στη συνεργασία μου με την Ανακύκλωση συσκευών, οτι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν όχι μια και δύο αλλά 8 μονάδες που επεξεργάζονται τις παλιές συσκευές που δίνουμε για ανακύκλωση και έτσι γλιτώνουμε ρύπανση και πρώτες ύλες. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να αγαπούν και να σέβονται το περιβάλλον τους, για να έχουν ένα καλύτερο αύριο
Πώς καταφέρνεις να κάνεις τόσα πολλά και διαφορετικά πράγματα μαζί (τέρατα, Baraonda, τραγούδια, εμφανίσεις Κύπρο, συγγραφή παιδικών βιβλίων και πόσα άλλα που δεν ξέρουμε και θέλουμε να μάθουμε… Και να είσαι και καλός μπαμπάς 4 παιδιών;
​Είμαι εργασιομανής και μου αρέσει πραγματικά να ασχολούμαι με διαφορετικά πράγματα. Φέτος που δεν συμμετέχω στην τηλεόραση μου δίνεται η ευκαιρία να κάνω άλλα πράγματα που ίσως δεν είχα τον χρόνο να κάνω. Τον επόμενο μήνα κυκλοφορούν η ΤΡΙΤΗ και ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΛΕΙΔΑ από την σειρά νεανικής λογοτεχνίας ΠΑΡΑΜΥΘΟΛΟΓΙΑ απο τις εκδόσεις ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ. Αλλά και η συνεργασία μου με τον Τάκη Ζαχαράτο είναι για μένα μοναδική στιγμή, σε ένα χώρο τόσο όμορφα ανανεωμένο που τον εγκαινιάσαμε πέρσι με τον Γιώργο Χατζηνάσιο.
Τα παιδιά σου, γενικά σου λένε τη γνώμη τους ; Είναι συνήθως εύκολοι ή δύσκολοι κριτές ; ​Τα παιδιά μου είναι οι πιο δύσκολοι και οι πιο καλοί κριτές. Ξέρω ότι το κάνουν με αγάπη και χωρίς υστεροβουλία που ίσως πολλές φορές οι ενήλικοι κάνουμε όταν κριτικάρουμε κάτι. Τα ακούω πάντα, και στα ​βιβλία μου και τώρα στα ΤΕΡΑΤΑ είναι μέσα σε αυτό το project αλήθεια, και τα 4 παιδιά μου. Το βλέπουν βέβαια από διαφορετική οπτική γωνία το καθένα λόγω της ηλικίας τους αλλά… είναι σίγουρο ότι το βλέπουν θετικά.

READ more