Πάμε όλοι μαζί σε μια παραλία…

Επιτέλους ήρθε η στιγμή όπου και χρόνο διαθέτετε αλλά και διάθεση για να περάσετε ευχάριστες στιγμές με την οικογένειά σας . Καλοκαίρι είναι…οπότε, μια εξόρμηση σε μια κοντινή παραλία είναι ότι πρέπει!

Τι πρέπει να φροντίσετε όμως για να μην σας πουν οι υπόλοιποι λουόμενοι: “τα κουβαδάκια σας και σ’ άλλη παραλία”;
Η Ψυχολόγος-Σύμβουλος Μελέτης Ιφιγένεια Λαμπροπούλου προτείνει:
– Πριν ξεκινήσετε για τη θάλασσα, εξηγήστε στα παιδιά σας ποιο είναι το πρόγραμμα και οι κανόνες που θα ισχύουν στην παραλία π.χ. δεν φωνάζουμε, δεν πετάμε πέτρες, ούτε άμμο, δεν ενοχλούμε τους υπόλοιπους λουόμενους…
– Καλό είναι τα παιδιά να έχουν ένα συγκεκριμένο διάγραμμα στο μυαλό τους για το πώς θα κατανεμηθεί ο χρόνος (π.χ θα στρώσουμε τις ψάθες μας, θα βάλουμε αντηλιακό και θα παίξετε μαζί όμορφα και με συνεργασία, χωρίς καυγάδες, μετά θα κάνουμε μπάνιο και μετά θα φάμε κτλ)
– Πρέπει να γνωρίζουν καταρχήν ότι ακόμα και στην παραλία ακολουθούνται συγκεκριμένοι κανόνες και ότι η ακτή δεν είναι απλά ένας χώρος όπου τρέχουμε με ελευθερία, αλλά μέσα σε όρια.
– Μην πάρετε όλα τα κουβαδάκια, φτυαράκια, μπρατσάκια και συναφή παιχνίδια μαζί σας. Ζητήστε τους να επιλέξουν να πάρουν μαζί τους π.χ. 3-4 από αυτά.
– Όταν φτάσετε στην παραλία, επιλέξτε ένα σημείο που να έχει χώρο να κινηθούν άνετα τα παιδιά και να παίξουν χωρίς να ενοχλούν τους άλλους.
– Οριοθετήστε τον χώρο που μπορούν να τρέξουν και να παίξουν στην παραλία τοποθετώντας μικρές πετρούλες.
– Αντί να πετούν την άμμο από δω κι από κει ενοχλώντας τον κόσμο, δώστε τους ιδέες τι να κάνουν με αυτήν. Π.χ να φτιάξουν έναν κάστρο, να φτιάξουν μια μικρή πόλη από σπιτάκια με τα κουβαδάκια τους κτλ
– Κάτι πολύ δημιουργικό που αναπτύσσει και την φαντασία είναι να κάτσετε ξαπλωμένοι μαζί τους και κοιτώντας τα λιγοστά συννεφάκια να λέτε ο καθένας με τι μοιάζει το σύννεφο που κοιτά.
– Η άμμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν εκπαιδευτικός πίνακας. Μπορείτε να γράψετε γράμματα και αριθμούς να κάνετε σχέδια και σχήματα.
– Εάν δεν επιθυμείτε μία έξοδος στην παραλία να σας κοστίσει όσο η μηνιαία δόση του φροντιστηρίου αγγλικών, συνδυάστε την βόλτα στην παραλία με πικ νικ. Ετοιμάστε από το προηγούμενο βράδυ ή το ίδιο πρωί, σαντουιτσάκια και άλλα σνακς που αγαπούν τα παιδιά, όπως λουκανικάκια, πιτσάκια. Αποφύγετε να πάρετε μαζί σας ταπεράκια με κοκκινιστό , κεφτεδάκια και συναφή «μενού».
Από το προηγούμενο βράδυ φτιάξτε τσάι λεμόνι και βάλτε το σε μικρά μπουκαλάκια στην κατάψυξη. Στην παραλία θα είναι ένα δροσερό αναψυκτικό μιας και ο πάγος δεν θα έχει λιώσει πλήρως.
Και επειδή μετά το φαγητό το γλυκό δεν θα το γλιτώσετε….. φρέσκα, γλυκά φρούτα όπως βερίκοκα, ροδάκινα, λίγες φέτες πεπόνι και σταφύλια χωρίς κουκούτσι μπορούν να γίνουν ένα πολύ ωραίο σνακ.

And More