Έρευνα: Είναι αποτελεσματική η πρόληψη του κρυώματος που χρησιμοποιούν οι γονείς;

Έρευνα: Είναι αποτελεσματική η πρόληψη του κρυώματος που χρησιμοποιούν οι γονείς; | tlife.gr

Όλοι οι γονείς γνωρίζουν πως στην αρχή του φθινοπώρου ξεκινά η περίοδος του εμβολιασμού για τα παιδιά, ώστε να προληφθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η μετάδοση γρίπης και άλλων ιώσεων, που τείνουν να εξαπλώνονται κατά την διάρκεια του χειμώνα. Όταν, όμως, μιλάμε για την περίπτωση των κοινών, εποχικών κρυολογημάτων, τα πράγματα παίρνουν ελαφρώς διαφορετική τροπή, μιας και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μέθοδος θεραπείας τους. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan, τα ποσοστά των γονέων, που επιχειρούν να προλάβουν ή να αντιμετωπίσουν το κρύωμα με μη αποτελεσματικές μεθόδους, παραμένουν υψηλά.

Για τις ανάγκες της μελέτης, η ομάδα εξέτασε τις περιπτώσεις 1119 γονέων στην Αμερική με παιδιά μεταξύ πέντε και 12 ετών. Από αυτό, λοιπόν, το δείγμα φαίνεται πως το 70% των γονέων χρησιμοποιεί “γιατροσόφια” για να προστατεύσει τα παιδιά από το κρύωμα, βασιζόμενο σε παραδόσεις και “συνταγές” που μοιράζονται από γενιά σε γενιά. Επιπλέον, το 51% των κηδεμόνων επιλέγει να δώσει στο παιδί του βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής (χωρίς συνταγογράφηση) για να το προφυλάξει από το κρυολόγημα, παρά το γεγονός πως δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα των εν λόγω σκευασμάτων.

“Είναι σημαντικό για τους γονείς να καταλάβουν ποιες μέθοδοι πρόληψης στηρίζονται επιστημονικά για την απόδοσή τους. Ενώ κάποιες είναι πολύ αποτελεσματικές στην προστασία από το κρύωμα, άλλες δεν έχει αποδειχθεί πως προκαλούν οποιαδήποτε διαφορά” επισημαίνει ο Gary Freed, ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας. Παρ’ όλα αυτά, όπως φαίνεται από τους αριθμούς της επιστημονικής μελέτης, το 99% των γονέων φροντίζουν για την καλή προσωπική υγιεινή των παιδιών τους, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και τα καθαρά ποτήρια, ώστε να προλάβουν την μετάδοση ασθενειών.

READ more