Η ψυχολόγος σας απαντά!

Πως να πείσω το κοριτσάκι μου να κοιμάται μόνη της; Τα δίδυμα αγόρια μου έχουν φοβίες, τι να κάνω; Πως θα γνωρίσω τον νέο μου σύντροφο στα παιδιά μου;

Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη απαντάει στις απορίες σας…

Ερώτηση

Η κόρη μου είναι 18 μηνών και κοιμάται μαζί μας. Όσες φόρες την έχουμε πάει στο κρεβάτι της κλαίει ασταμάτητα σε σημείο που κόβεται η φωνή της. Ενώ κοιμάται μαζί μας το βράδυ φωνάζει “μαμά” χωρίς να έχει ξυπνήσει για να βεβαιωθεί ότι είμαι εκεί. Πως να το χειριστούμε χωρίς να ταράξουμε τον ψυχισμό της;”
Απάντηση
Θα κάνετε λίγο υπομονή ενώ συγχρόνως θα δουλεύετε καθημερινά με την χειραφέτηση και την ανεξαρτητοποίησή της. Όταν το παιδί μέσα στην ημέρα νιώθει περισσότερο να την εμπιστεύεστε και λιγότερο να την προστατεύετε, θα μπορέσει σιγά σιγά και το βράδυ να εμπιστευτεί το ίδιο τον εαυτό του και να κοιμηθεί μόνο του χωρίς την παρουσία σας. Μπορείτε πάντως να την βάζετε στο κρεβάτι της και να μένετε κοντά της μέχρι να κοιμηθεί και να επαναλαμβάνετε το ίδιο και όταν ξυπνά τη νύχτα και σας φωνάζει ή να αν δεν μπορεί να παρηγορηθεί εκείνη την ώρα, να την παίρνετε τότε και για λίγο στο κρεβάτι σας.
Ερώτηση
Πως να πείσω το κοριτσάκι μου (3 ετών) να κοιμάται μόνη της; Λέει ότι φοβάται τους “κακούς κυρίους” και θέλει να κοιμάται πάντα κάποιος μαζί της.”
Απάντηση
Καταρχήν ο φόβος της είναι ανάλογος με το ηλικιακό της στάδιο. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία φοβούνται το σκοτάδι και τους κακούς οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Προσπαθείστε μονάχα να της εκλογικεύσετε τους φόβους συζητώντας μαζί της για την ασφάλεια που παρέχει το σπίτι και η παρουσία σας και προσπαθείστε να την επιστρέφετε στο κρεβάτι της όταν σηκώνεται και έρχεται στο δικό σας, παραμένοντας κοντά της μέχρι να ξανακοιμηθεί.
Ερώτηση
Έχω δίδυμα αγόρια με αναπτυξιακή καθυστέρηση. Έχουν φοβίες τι να κάνω;”
Απάντηση
Δουλεύοντας με τους ειδικούς για να ξεπεραστεί η ανωριμότητά τους. Σιγά σιγά θα ξεπεραστούν ή θα αντιμετωπίζονται καλύτερα και οι φοβίες τους. Δείξτε κατανόηση και προσπαθείστε να τα καθησυχάζετε όταν εκείνα φοβούνται, χωρίς να τα κάνετε να νιώθουν ή ότι είναι μικρά είτε ότι είναι φυσιολογικό το να φοβούνται, είτε να ντρέπονται γι’ αυτό. Με σταθερότητα εξηγείστε τους για ποιο λόγο δεν χρειάζεται να φοβούνται τα συγκεκριμένα και δουλέψτε με τον ειδικό και πάνω σε αυτό.
Ερώτηση
Έχω 4 παιδιά με διαφορετικό χαρακτήρα. Το πρώτο μου παιδί είναι αγόρι και είναι 22 ετών. Αντιμετωπίζω πολλά προβλήματα μαζί του. Είναι πολύ οξύθυμος και δεν θέλει να του λέω ποιο είναι το σωστό ή ποιο λάθος. Μου μιλάει πάντα με πολλά νεύρα. Δείχνει να έχει πολύ θυμό μέσα του. Δεν ξέρω πως να τον αντιμετωπίσω. Νομίζω ότι περνάει την εφηβεία που δεν πέρασε όταν ήταν πιο μικρός. Σας παρακαλώ δώστε μου κάποιες συμβουλές που θα με βοηθήσουν να τον καταλάβω και να τον βοηθήσω. Σας ευχαριστώ.”
Απάντηση
Η καλύτερη βοήθεια που έχετε να του προσφέρετε είναι να του δείξετε ότι τον εμπιστεύεστε, ότι έχετε κατανοήσει ότι έχει μεγαλώσει και να μην του δίνετε διαρκώς συμβουλές απλά να του δηλώσετε ότι είστε κοντά του για οτιδήποτε σας χρειαστεί και ότι μπορείτε να του εκφράσετε την άποψή σας χωρίς να περιμένετε ότι θα την ακολουθήσει ή ότι είναι πάντα η σωστή. Αν δείξετε σεβασμό στην δική του ηλικία και στην προσπάθειά του να αυτονομηθεί και να χειραφετηθεί και τον αντιμετωπίσετε με τρόπο ανάλογο πιστεύω ότι το παιδί θα είναι λιγότερο αντιδραστικό απ’ ότι είναι σήμερα.
Ερώτηση
Έχω δυο αγόρια 7 και 12 ετών. Έχω χωρίσει 5 χρόνια περίπου. Με ποιο τρόπο μπορώ να ανακοινώσω την ύπαρξη του συντρόφου μου χωρίς να προκαλέσω δυσάρεστες συνέπειες στην ψυχική τους υγειά; Ευχαριστώ πολύ.”
Απάντηση
Νομίζω ότι είναι ώριμη η περίοδος για να δεχθούν τα παιδιά ένα καινούριο σύντροφο στη ζωή σας, φτάνει να το κάνετε σταδιακά και με διακριτικό τρόπο. Γνωρίστε τον μέσα σε ένα ευρύτερο περιβάλλον φίλων και όταν τον δουν μερικές φορές ανάμεσα στους φίλους πείτε τους ότι με τον συγκεκριμένο άνθρωπο έχετε έρθει πιο κοντά και ότι κάνετε στενότερη παρέα.

Read More

And More