“Μαμά, θέλω να μου πάρεις κινητό τηλέφωνο!”

Το παιδί έχει αρχίσει και σε πιέζει να του πάρεις κινητό τηλέφωνο. Πρέπει να έχει ένα μικρό παιδί κινητό; Από ποια ηλικία;
Αρχικά πρέπει να καταλάβεις πως δεν μπορείς να κάνεις τα “στραβά μάτια” στις νέες τεχνολογίες. “Δεν θα δαιμονοποιήσουμε την πρόοδο, ούτε τα σύγχρονα μέσα και τις ευκολίες που παρέχουν, φυσικά. Ποιος ή ποια θα επιθυμούσε τη μπουγάδα στο χέρι αντί του πλυντηρίου, την αλισίβα –αν την ξέρετε, το σταχτόνερο δηλαδή – αντί του λευκαντικού ή το τηλέφωνο στο μπακάλικο αντί του προσωπικού δέκτη στην τσάντα;” εξηγεί η ψυχοπαιδαγωγική σύμβουλος Χρυσούλα Κουτελιέρη Μαυράκη.

Σε ποια ηλικία να του πάρω κινητό;
Ούτως ή αλλιώς τα μικρά παιδιά έχουν πρόσβαση σε διάφορα gadget από πολύ μικρή ηλικία. Και μάλιστα μένεις άφωνη με την επιδεξιότητα με την οποία χειρίζεται τις διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές.

“Αν το παιδί – μέχρι τα 13 – απομακρυνθεί και χρειάζεται να επικοινωνεί με τους οικείους, μπορεί να πάρει κινητό, που θα το επιστρέψει, όμως, όταν κι εκείνο γυρίσει στη βάση του, οπότε δεν το χρειάζεται πια” αναφέρει η κ. Μαυράκη.

“Μετά τα 13 το παιδί απαιτεί κινητό τηλέφωνο γιατί αν δεν έχει αισθάνεται ότι του λείπει κάτι αναγκαίο, που χωρίς αυτό θα νοιώσει μειονεκτικά, αφού όλοι οι φίλοι και οι συμμαθητές διαθέτουν. Στην ηλικία αυτή, όπου το πιο σημαντικό είναι το “συνανήκειν”, η άρνησή μας θα σημάνει πόλεμο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει απόλυτη υποχώρηση και ασυλλόγιστη χρήση του κινητού από το παιδί. Κι επειδή οι εταιρίες έχουν φροντίσει για πολλές δωρεάν κλήσεις μεταξύ των χρηστών-πελατών τους, ο περιορισμός μέσω ελέγχου της δαπάνης δεν θα αποδώσει. Έτσι, είμαστε υποχρεωμένοι να περιορίσουμε τις ώρες χρήσης και μάλιστα να είμαστε ανυποχώρητοι σε αυτό”. Οπότε όταν γυρίζει στο σπίτι, καλό είναι να επιστρέφει το κινητό στους γονείς.

Το κινητό στην εφηβεία
Προκειμένου να αποκτήσει το έφηβο παιδί κινητό, θα πρέπει να διαπραγματευθούμε και να καταλήξουμε στους όρους χρήσης του, δηλ. πόσες ώρες, σε ποιες δραστηριότητες, με ποιο τρόπο.
-Τη νύχτα, το κινητό θα είναι κλειστό.
-Στο σχολείο, το κινητό θα είναι απενεργοποιημένο τις ώρες του μαθήματος.
-Στη διάρκεια της εξόδου, το κινητό θα απαντά πάντοτε αμέσως γιατί αλλιώς δεν ωφελεί την επικοινωνία μας με το παιδί, που αποτελεί το σημαντικότερο λόγο για τον οποίο του το αγοράσαμε.

-Πρέπει να γίνεται λογική χρήση ώστε να μην δημιουργεί εξάρτηση.
-Θα υπάρχει συμφωνία με το παιδί, πως σε αντίθετη περίπτωση θα το στερείται για κάποιο χρόνο ή μόνιμα.
Τέλος, θα πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί τόσο τους κανόνες ασφαλούς χρήσης (π.χ. να μιλά μέσω εξαρτημάτων, να μη χρησιμοποιεί τη συσκευή εν όσω φορτίζει κ.λπ.) όσο και τους κανόνες καλής συμπεριφοράς στη χρήση (π.χ. διακριτικός ήχος, σύντομες απαντήσεις, χαμηλός τόνος φωνής όταν βρίσκεται μαζί με άλλους ανθρώπους σε κοινόχρηστους χώρους, διακριτικότητα και ευγένεια).
Θα πρέπει, επίσης, να τονισθεί στο παιδί ο κίνδυνος που μπορεί να δημιουργηθεί, όταν ο αριθμός του μοιράζεται ανεξέλεγκτα και απερίσκεπτα καθώς και να του δοθεί η πληροφόρηση για το νομικό πλαίσιο στο οποίο κινείται η προστασία των προσωπικών μας δεδομένων.

Read More

And More