Δίαιτα: Το διατροφικό πλάνο που θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από το πρήξιμο που προκαλεί η κατακράτηση υγρών

Είναι σίγουρη ότι συχνά, αν και προσέχεις τη διατροφή σου και αποφεύγεις τις “κακοτοπιές” αισθάνεσαι απίστευτα πρησμένη. Αυτό σημαίνει ότι έχεις κατακράτηση υγρών με αποτέλεσμα η άλλοτε flat κοιλιά σου να είναι πρησμένη κι εσύ να έχεις ένα αίσθημα δυσφορίας. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς. Η αγαπημένη μας Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Γεωργία Καπώλη είναι εδώ με ένα πλήρες διατροφικό πρόγραμμα που θα εξαφανίσει το πρήξιμο, θα σε αδυνατίσει και -φυσικά- θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα. 

10 τροφές που βοηθούν στη μείωση της κατακράτησης υγρών

Το να στέκεστε στα πόδια σας για μεγάλες χρονικές περιόδους, η εγκυμοσύνη, η έμμηνος ρύση, η εμμηνόπαυση, η αυξομείωση της θερμοκρασίας & υγρασίας μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών στα πόδια. Μαζί με τουλάχιστον 1 ½ λίτρο νερό, αυτές οι 10 τροφές θα σας βοηθήσουν να απελευθερώσετε το παγιδευμένο υγρό που σας κάνει να αισθάνεστε φουσκωμένοι:

  1. ΠΙΤΟΥΡΟ ΒΡΩΜΗΣ

Το πίτουρο βρόμης είναι το εξωτερικό στρώμα του κόκκου βρόμης, το οποίο συνδέεται με οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα, υγιής λειτουργία του εντέρου και μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.

Εκεί που είναι χρήσιμο για το φούσκωμα (και την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας) είναι ότι απορροφά την περίσσεια αποβλήτων στην πεπτική οδό, έτσι ενεργοποιεί τη λέμφο και αυτό μειώνει γρήγορα το πρήξιμο. Προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης στο γιαούρτι ή στο πρωινό σας smoothie.

  1. ΓΙΑΟΥΡΤΙ/κεφίρ

Γεμάτο με προβιοτικά – αυτά είναι καλά βακτήρια που κατοικούν στο γαστρεντερικό σωλήνα– όπου είναι ένα σημαντικό κομμάτι στη μεγάλη εικόνα της υγείας του εντέρου, ειδικά όταν αντιμετωπίζετε φούσκωμα. Προτιμήστε το παραδοσιακό γιαούρτι  για να αυξήσετε την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και το κεφίρ, το οποίο έχει επίσης πολλά προβιοτικά βακτήρια.

  1. ΤΖΙΝΤΖΕΡ

Αυτό το φυτικό διαμάντι περιέχει ένα πεπτικό ένζυμο, το οποίο βοηθά το σώμα να διασπάσει την πρωτεΐνη. Χαλαρώνει επίσης τα έντερα, μειώνοντας τη φλεγμονή στο παχύ έντερο, κάτι που βοηθά το φαγητό που τρώτε να απορροφάται  πιο εύκολα και με τη σειρά του να μειώσει το φούσκωμα. Δοκιμάστε το σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό μετά το γεύμα ή πριν τον ύπνο.

  1. ΜΑΡΑΘΟ

Ένα φυσικό διουρητικό που βοηθά στην καταστολή των αερίων του εντέρου και του φουσκώματος. Οι ενώσεις στους σπόρους μάραθου έχουν σπασμολυτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που χαλαρώνουν τους μυς του εντέρου και επιτρέπουν την εκτόνωση των παγιδευμένων αερίων. Προσθέστε τους σπόρους στο τσάι και κόψτε τον βολβό μάραθου στη σαλάτα.

  1. ΜΠΑΝΑΝΕΣ

Γεμάτο κάλιο που βοηθάει πολύ στο φούσκωμα. Ένας από τους λόγους που φουσκώνουν τα σώματα είναι επειδή έχετε καταναλώσει πάρα πολύ νάτριο. Τροφές πλούσιες σε κάλιο, το αβοκάντο και τα λευκά φασόλια είναι δύο ακόμη, βοηθούν στην αποβολή του νατρίου/αλατιού και του νερού.

  1. ΛΕΜΟΝΙ

Ναι, το κόλπο με ζεστό νερό και λεμόνι λειτουργεί πραγματικά, κυρίως επειδή ο χυμός λεμονιού είναι πολύ παρόμοιος σε οξύτητα με τους πεπτικούς χυμούς του στομάχου, επομένως ανακουφίζει από το φούσκωμα και άλλες μορφές δυσπεψίας. Πίνοντας τακτικά χυμό λεμονιού, διπλασιάζετε την ενυδάτωση και λαμβάνετε οξέα για να βοηθήσετε το γαστρεντερικό σας σύστημα να κινήσει τα πράγματα πιο γρήγορα.

  1. ΑΓΓΟΥΡΙ

Γεμάτο νερό για να σας κρατήσει ενυδατωμένο και να σας βοηθήσει να διώξετε το υπερβολικό νερό από τα κύτταρα και τα αέρια από το γαστρεντερικό σωλήνα σας. Επιπλέον, τα αγγούρια περιέχουν θείο και πυρίτιο, τα οποία λειτουργούν ως ένα ήπιο φυσικό διουρητικό.

  1. ΠΑΝΤΖΑΡΙ

Μια άλλη τροφή πλούσια σε κάλιο που μπορεί να εξουδετερώσει το πρήξιμο. Στην πραγματικότητα, ένα φλιτζάνι παντζάρι έχει λίγες θερμίδες, περισσότερο κάλιο, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη από μια μέτρια μπανάνα. Προσθέστε παντζάρια στη σαλάτα.

  1. ΣΕΛΙΝΟ

Ιδανικό για την καταπολέμηση της κατακράτησης νερού επειδή περιέχει μια ένωση που δρα σαν διουρητικό και έτσι μπορεί να σας βοηθήσει με οποιοδήποτε πρήξιμο του νερού που αισθάνεστε. Κόβουμε το σέλινο σε σαλάτες και κόβουμε τη ρίζα σε κύβους για να σοταριστούν με το θυμάρι και το κρεμμύδι.

  1. ΑΝΑΝΑΣ

Ένα άλλο φρούτο πλούσιο σε νερό, ο ανανάς περιέχει μια ιδιότητα που ονομάζεται βρομελίνη, η οποία πιστεύεται ότι βοηθά την πέψη διασπώντας πρωτεΐνες στο στομάχι που διαφορετικά μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα. Βάλτε το σε ένα smoothie ή απλά φάτε μια φέτα για ένα σνακ.

Η ΔΙΑΙΤΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ:

ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι γάλα 1,5 % & 4κ.σ. Νιφάδες δημητριακών με σιτάρι και βρόμη ολικής άλεσης, 1κ.γ. ηλιόσπορο, καφές στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 μπανάνα & 3 καρύδια & 1 φλ. ρόφημα κρόκου Κοζάνης

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: ρεβίθια & 1 μερίδα τυρί & 4 -6 ελιές

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: Smoothie με ρόφημα αμυγδάλου, 1 μήλο & 1κ.σ. κουκουναρόσπορο

ΒΡΑΔΥ: Τόνος σε λάδι ή νερό & σαλάτα σπανάκι-αγγούρι-άνηθος – ντοματίνια, 2 φέτες αβοκάντο

ΤΡΙΤΗ

ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι χυμό γκρέιπφρουτ  & 1 τοστ με ψωμί εμπλουτισμένο με βιταμίνες και μέταλλα & τυρί Καφές στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 αχλάδι & 10 ανάλατα αμύγδαλα

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα μπιφτέκια γαλοπούλας, ψητές πιπεριές, chips γλυκοπατάτας 

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 γιαούρτι με κανέλα & 2κ.σ. σταφίδες  

ΒΡΑΔΥ: 1 αυγό βραστό & σαλάτα ρόκα-ντοματίνια-καρότο & Κρητική γραβιέρα light

ΤΕΤΑΡΤΗ

ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι χυμό γκρέιπφρουτ & 1 μπάρα δημητριακών με σιτάρι και βρόμη ολικής άλεσης, Καφές στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 6-8 ανάλατα αμύγδαλα & 4 αποξηραμένα δαμάσκηνα

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα ψάρι βραστό & Καρότα βραστά & Βραστό σέλινο & 1 μέτρια πατάτα βραστή

ΑΠΟΓΕΥΜΑ:  1 φλ. ρόφημα κρόκου Κοζάνης & 2 μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη

ΒΡΑΔΥ: 1 τοστ τυρί, ντοματίνια, καρότο, μαϊντανό, 2 φέτες αβοκάντο

ΠΕΜΠΤΗ

ΠΡΩΙΝΟ: 2 ρυζογκοφρέτες & 1κ.γ. φυστικοβούτυρο & μπανάνα, Καφές στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 6 καρύδια & 2κ.σ. σταφίδες  

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: Σπανακόρυζο, τυρί & 3-4 ελιές,

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: Μους με κακάο, γιαούρτι, αβοκάντο, κανέλα, μέλι

ΒΡΑΔΥ: Ομελέτα με λαχανικά & μανιτάρια & σαλάτα ρόκα – μαρούλι – αγγούρι- άνιθος, & 1κ.σ. κουκουναρόσπορο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι γάλα & 4κ.σ. Νιφάδες δημητριακών με σιτάρι και βρόμη ολικής άλεσης, 1κ.γ. κολοκυθόσπορο, καφές στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 μήλο & 3-4 καρύδια

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα χταπόδι κοκκινιστό με κριθαράκι ολικής αλέσεως & Σαλάτα χόρτα

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 50γρ. σοκολάτα μαύρη &  1 φλ. ρόφημα κρόκου Κοζάνης

ΒΡΑΔΥ: 2 σουβλάκια καλαμάκια κοτόπουλο & χωριάτικη σαλάτα

ΣΑΒΒΑΤΟ

ΠΡΩΙΝΟ: 1 τοστ με ψωμί εμπλουτισμένο με βιταμίνες και μέταλλα & τυρί, Καφές στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: & 2κ.σ. σταφίδες  & 10 ανάλατα αμύγδαλα

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα Κοτόπουλο ψητό, 3-4 ελιές  & σαλάτα παντζάρια & 1 φέτα ψωμί πολύσπορο

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: Smoothie με ρόφημα αμυγδάλου, 1 μπανάνα, κανέλα, 2 μπισκότα πτι-μπερ με βρόμη

ΒΡΑΔΥ: σαλάτα πράσινη με αβοκάντο & καπνιστό σολομό & 1κ.σ. κουκουναρόσπορο

ΚΥΡΙΑΚΗ

ΠΡΩΙΝΟ: Χυμός γκρέιπφρουτ & 2 ρυζογκοφρέτες, 1 αυγό βραστό, Καφές στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 μπανάνα &  1 φλ. ρόφημα κρόκου Κοζάνης

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα Μοσχάρι κοκκινιστό, κινόα, 3-4 ελιές  & σαλάτα μαρούλι- αγγούρι-ντοματίνια-αβοκάντο

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: Μους με κακάο, γιαούρτι, αβοκάντο, κανέλα, μέλι

ΒΡΑΔΥ: Μανιτάρια ψητά & σαλάτα ρόκα & κρητική γραβιέρα light & 1κ.σ. κουκουναρόσπορο

 

 

 

Read More

And More