Σου αρέσει η πίτσα; Έξι κανόνες για να μειώσεις τις θερμίδες και να την απολαύσεις χωρίς τύψεις

Ας το παραδεχτούμε! Η πίτσα είναι ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά (αν όχι το πιο αγαπημένο). Μια από τις στιγμές που περιμένουμε πως και πως είναι να κάτσουμε στον καναπέ με παρέα ή μόνες μας, να παίξουμε επιτραπέζιο ή να δούμε ταινία, ενώ ταυτόχρονα στο χέρι κρατάμε ένα λαχταριστό κομμάτι πίτσα με πλούσιο τυρί. Ας συμφωνήσουμε όμως. Η πίτσα δεν είναι και πολύ καλός φίλος της δίαιτάς μας. Συνήθως έχει πολλά λιπαρά, λόγω του τυριού και των αλλαντικών, η ζύμη είναι φουλ στους υδατάνθρακες και πολλές φορές περιέχει ζάχαρη. Οπότε, σε μια ισορροπημένη διατροφή ή σε μια προσπάθεια για απώλεια βάρους η πίτσα είναι λάθος επιλογή. Σωστά; Εγώ θα πω όχι και θα σου το τεκμηριώσω.

Η πίτσα μπορεί να γίνει πιο light σε περίπτωση που την φτιάξεις μόνη σου. Μάλιστα, αν ακολουθήσεις τους παρακάτω έξι κανόνες θα καταφέρεις να μειώσεις τις θερμίδες τις πίτσας κατά πολύ. Έτσι, η πίτσα δεν θα είναι ένα ανθυγιεινό γεύμα που θα σε γεμίζει θερμίδες και τύψεις. Θα είναι μια απόλαυση χωρίς ενοχές που θα ικανοποιεί και τον ουρανίσκο και… τη δίαιτά σου. Αρκεί βέβαια να είναι homemade…

 

Κανόνας Νο1: Να είσαι “μετριοπαθείς” με τα αλλαντικά

Αν θέλεις να είσαι σωστή, απέφυγε τα αλλαντικά (τύπου σαλάμι, μορταδέλα, λουκάνικο, πάριζα) και κάνε πιο γευστική την πίτσα σου με φέτες γαλοπούλας, οι οποίες έχουν λίγες θερμίδες και είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης. Μια ακόμα επιλογή που μπορείς να κάνεις και που θα εντυπωσιάσει τους φίλους σου (και τον ουρανίσκο σου), είναι να χρησιμοποιήσεις μπουκίτσες κοτόπουλου.

 

Κανόνας Νο2: Φτιάξε σπιτική σάλτσα

Επέλεξε να γίνεις δημιουργική και να φτιάξεις μόνη σου μια σάλτσα από φρέσκια ντομάτα, μπαχαρικά, ελαιόλαδο. Θα δώσει γεύση στην πίτσα σου και θα σε κάνει να νιώσεις χορτάτη λόγω των φυτικών ινών της ντομάτας. Οι έτοιμες σάλτσες συνήθως κρύβουν μεγάλες ποσότητας ζάχαρης, αλατιού και συντηρητικών, στοιχεία που θα σου προσφέρουν πολλές θερμίδες.

 

Κανόνας Νο3: Κάνε τη ζύμη λεπτή

Όσο πιο λεπτή είναι η ζύμη, τόσο πιο φιλική γίνεται η πίτσα στη διατροφή σου. Επίσης, θα σου πρότεινα να τη φτιάξεις μόνη σου για να ελέγξεις τη ζάχαρη και το αλάτι που περιέχει. Μια ακόμα πιο light επιλογή είναι να χρησιμοποιήσεις αραβική πίτα αντί για ζύμη και τα φτιάξεις ατομικές πίτσες.

 

Κανόνας Νο4: Χρησιμοποίησε μπαχαρικά

Ένα μυστικό είναι να προσθέσεις στην πίτσα σου πολλά μπαχαρικά για να της δώσεις γεύση και να αποφύγεις το πολύ αλάτι. Ιδανικά πρόσθεσε καυτερά μπαχαρικά που ενισχύουν το μεταβολισμό και την καύση λίπους.

 

Κανόνας Νο5: Πρόσεξε το τυρί

Βρες ένα τυρί που είναι νόστιμο κι έχει λίγα λιπαρά. Όσο πιο λιπαρά, τόσο λιγότερες θερμίδες. Κάνε μια βόλτα στη βιτρίνα με τα τυριά στο σούπερ μάρκετ και μην ντραπείς να ζητήσεις ένα μικρό κομματάκι για να δοκιμάσεις τα light προϊόντα που έχουν.

 

Κανόνας Νο6: Πρόσθεσε πολλά λαχανικά

Μια έξυπνη λύση είναι να γεμίσεις την πίτσα σου με λαχανικά για να της δώσεις γεύση και πολύ χρώμα. Επιπλέον, τα λαχανικά έχουν πολλές φυτικές ίνες, κάτι που σημαίνει ότι προκαλούν το αίσθημα του κορεμού.

Read More

And More