ΣΜΝ: Πώς θα προφυλαχθείς

Το καλοκαίρι αυξάνεται η διάθεση για σεξ, αυξάνονται όμως και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Δεν πρόκειται για μια απλή υπόθεση που μπορείς και να αμελήσεις. Είναι κάτι σοβαρό και πρέπει να του δώσεις την ανάλογη βαρύτητα. Οι εξετάσεις με τον γιατρό πρέπει να μην αναβάλλονται και να αντιμετωπίζονται με την υπευθυνότητα που τους αρμόζει. Μην παίζεις με την υγεία σου!

Πώς θα προφυλαχθείς;

Είναι απλό. “Το κλειδί για να προφυλαχθείς είναι η πρόληψη. Πρέπει λοιπόν να είσαι εγκρατής. Είναι πιθανό να αποκτήσεις ένα τέτοιο νόσημα με την επιδερμική επαφή και μόνο. Δεν είναι απαραίτητη η διείσδυση. Γι’ αυτό μην ξεχνάς το προφυλακτικό για οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή (κολπική, στοματική ή πρωκτική) και από την αρχή ως το τέλος και τις εξετάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα” σύμφωνα με τον γυναικολόγο, Θεόδωρο Φυτρόπουλο.

Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις κάποιο ΣΜΝ;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από κάποιο ΣΜΝ δεν εμφανίζουν συμπτώματα” τονίζει ο κ. Φυτρόπουλος. “Ο καλύτερος και ακριβέστερος τρόπος είναι με κλινικές εξετάσεις. Είναι πιθανό τα συμπτώματα να εμφανιστούν μέρες, εβδομάδες ή ακόμη και χρόνια μετά τη σεξουαλική επαφή. Και φυσικά, σε όλο αυτό το διάστημα μπορεί κανείς να προσβάλλει τους επόμενους ερωτικούς του συντρόφους”.

Τα πιο συχνά συμπτώματα που θα παρουσιάσεις είναι τα εξής:

-Πληγές, ανωμαλίες ή φυσαλίδες κοντά στα γεννητικά όργανα, στον πρωκτό ή το στόμα
-Κάψιμο ή πόνο κατά την ούρηση

-Φαγούρα, κακοσμία ή ασυνήθιστη έκκριση από τον κόλπο ή τον πρωκτό
-Περιομφαλικός πόνος (πόνο χαμηλά στην κοιλιακή χώρα)
-Αιμορραγία από τον κόλπο μεταξύ του έμμηνου κύκλου

Εάν πιστεύεις πως έχεις κάποιο ΣΜΝ θα πρέπει να ζητήσεις ιατρική βοήθεια. Εάν νιώθεις νευρική όταν πας να εξεταστείς για κάποιο ΣΜΝ πάρε βαθιές ανάσες και προσπάθησε να χαλαρώσεις. Ο κ. Φυτρόπουλος επιμένει: “Μπορεί να είσαι ντροπαλή με το γεγονός ότι οι γιατροί θα εξετάσουν τα γεννητικά σου όργανα αλλά θυμήσου πως βρίσκονται εκεί για να σε βοηθήσουν”.

Τι γίνεται εαν κάποιος αμελήσει την θεραπεία;

Μακροπρόθεσμα τα ΣΜΝ μπορούν να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα, καρκίνο, ακόμη και θάνατο. Μην ξεχνάς ότι είναι ευκολότερο να προλάβεις ένα ΣΜΝ από το να το θεραπεύσεις. Ακόμη κι αν έχεις μόνιμο σύντροφο, ενδέχεται να κινδυνεύεις από τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων που είχε ο καθένας σας στο παρελθόν.

Read More

And More