Το ανοσοποιητικό σου χρειάζεται ισορροπία. Τι είναι και πώς θα τα καταφέρεις!

Αν είσαι Wellness – Girl και διαβάζεις συνέχεια για τις νέες τάσεις ευεξίας και γυμναστικής, τότε σίγουρα η έννοια της ισορροπίας σού είναι αρκετά γνώριμη. Έννοια, που, όπως αποδεικνύεται, από αρκετά πρόσφατες μελέτες, έχει άμεση σχέση και με το ανοσοποιητικό σύστημα, την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ασθένειες και παθογόνους μικροοργανισμούς. Ναι, μπορεί να έψαχνες τρόπους να το ενισχύσεις, όμως, και αυτή η διαδικασία θέλει μέτρο. 

Σύμφωνα με την Dr. Amelia Freer, η υπερβολική ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να προκαλέσει και αυτή με τη σειρά της λοιμώξεις, αρκετά επικίνδυνες για τον οργανισμό σου. Πού οφείλεται αυτό; H απάντηση βρίσκεται στην απότομη αύξηση της άμυνας του οργανισμού, η οποία, όπως πολλές φορές ξέρεις, συνοδεύεται και από αντίστοιχα απότομη μείωση. Αυτό που χρειάζεσαι, λοιπόν, είναι ισορροπία. Στην πραγματικότητα, το ιδανικό είναι να προσαρμόσεις τις διατροφικές σου συνήθειες, έτσι ώστε κάθε μέρα τα πιάτα σου να έχουν εκείνα τα θρεπτικά στοιχεία που θα βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σου, διατηρώντας την άμυνα του στο ίδιο επίπεδο και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Πώς θα το καταφέρεις; 

Τι θα έλεγες για λίγη βρόμη;
Επειδή η καλή μέρα από το… πρωινό της φαίνεται, πώς θα σου φαινόταν να αφήσεις για λίγο στην άκρη τα δημητριακά σου και στη θέση τους να προσθέσεις μερικές νιφάδες βρόμης; Πλούσια σε σίδηρο και θρεπτικά στοιχεία, η βρόμη μπορεί – με λίγο γάλα και μέλι – να μετατραπεί σε πλήρες πρωινό γεύμα, με λίγες θερμίδες και πολλή ενέργεια.

Μην ξεχάσεις και το αβγό
Χρειάζεσαι την πρωτεΐνη του: τόσο για την άμυνα του οργανισμού σου, όσο και για τη σιλουέτα σου. Σε κρατάει χορτάτη, ενώ το σύμπλεγμα βιταμινών Β και τα ω3 λιπαρά του αβγού φροντίζουν το ανοσοποιητικό σου. Για να μην φτάσεις, όμως, στην υπερβολή, απόλαυσε το 2-3 φορές την εβδομάδα.

Δώσε πράσινο χρώμα στο πιάτο σου
Σπανάκι, κάλε, green smoothie, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο. Όλα πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο και Βιταμίνη Α. Μία μερίδα την ημέρα αρκεί. Άσε που οι επιλογές είναι πολλές και αυτό ξέρεις πολύ καλά τι σημαίνει: μπορείς να τα απολαύσεις σε διαφορετική μορφή κάθε μέρα. Kale Chips, λαχανάκια με μπέικον στο φούρνο, σούπα από μπρόκολο, συνδυαστικό smoothie και μία χορταστική σπανακόπιτα, χωρίς φύλλο.

Μην ξεχνάς τα εσπεριδοειδή
Βιταμίνη D, ω3 λιπαρά και σημαντικά αμινοξέα; Θα τα βρεις σε ένα ζουμερό πορτοκάλι ή ένα απολαυστικό γκρέιπφρουτ που ακόμα δεν έχει προλάβει να αποκτήσει ξινή γεύση. Προτίμησε να το καταναλώσεις στη φυσική του μορφή, ούτως ώστε να προσφέρεις στο σώμα σου όλα του τα θρεπτικά στοιχεία. Μήπως, μόλις, βρήκες το ενδιάμεσο σου σνακ για το γραφείο;

Αντικατέστησε τους ξηρούς καρπούς με ανάλατα φιστίκια
5 – 6 φιστίκια την εβδομάδα αρκούν, για να θωρακίσεις τον οργανισμό σου και να μην κυλήσεις σε διατροφικές ατασθαλίες. Τα φιστίκια, μεταξύ άλλων, προσφέρουν στο σώμα μέταλλα, τα οποία διεγείρουν το ανοσοποιητικό και το εφοδιάζουν μακροπρόθεσμα.

Κολοκύθα, κανείς;
Είναι στην εποχή της, πεντανόστιμη και μπορείς να την απολαύσεις σε πολλές μορφές. Α, μην ξεχάσω να σου πω ότι η Βιταμίνη Α, που θα βρεις στην ψίχα της, συμβάλλει στη διάσπαση του κακού λίπους, διατηρώντας τις καλές θερμίδες στα φυσιολογικά επίπεδα. Μην το σκέφτεσαι, λοιπόν! Καθάρισε την κολοκύθα σου, πρόσθεσε λίγο μέλι ή λάδι, ψήσε στο φούρνο και απόλαυσε την δύο φορές την εβδομάδα.

Να κεράσω ένα ζεστό ροφηματάκι;
Τώρα, που η θερμοκρασία πέφτει και η διάθεση για cocooning ανεβαίνει, τι θα έλεγες να γεμίσεις την κούπα σου με ζεστό χαμομήλι ή τσάι; Θα αποτοξινωθείς, θα ενυδατωθείς και Cheers!

Read More

And More