Οι «τονωτικές ενέσεις» που όλες οι σχέσεις χρειάζονται για να είναι υγιείς

Όταν μία σχέση βρίσκεται στο ξεκίνημά της λέμε ότι βρίσκεται στο στάδιο του «μήνα του μέλιτος». Στη πορεία, με την πάροδο του χρόνου και τα δύο μέλη της σχέσης επιστρέφουν στην καθημερινότητα και σε ό,τι εκείνη περικλείει: άγχη, στενοχώριες, αγωνίες, κλπ. Αποτέλεσμα το αίσθημα εγγύτητας, εκείνη η γλυκιά μέθη από συναισθήματα και έρωτα, να αρχίσει να σβήνει και τη θέση της να καταλαμβάνουν πιο δυσφορικά αλλά και καθημερινά συναισθήματα.

Συνηθίζουμε να λέμε ότι όσο μεγαλύτερο χρόνο βρίσκεται μαζί ένα ζευγάρι, τόσο μεγαλύτερη προσπάθεια χρειάζεται να καταβάλλει για να διατηρήσει τη σχέση του. Μπορεί ο έρωτας να ξεφουσκώνει μετά από λίγο καιρό λόγω της καθημερινότητας και της τριβής, ακόμα και με τον ερχομό των παιδιών και έναν ακόμα ρόλο, εκείνο της γονεϊκότητας. Γι’ αυτό ακριβώς όμως το ζευγάρι χρειάζεται να καλλιεργήσει τη σχέση του μέσα από μία ποιοτική σύνδεση. Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα υπάρχουν κάποιες «τελετουργίες» που θα διατηρήσουν αυτή τη σύνδεση και την ποιοτική επαφή. Φυσικά το κάθε ζευγάρι θα προσαρμοστεί στους
δικούς του ρυθμούς.

Μπορείτε λοιπόν να αφιερώσετε χρόνο για να θέσετε κοινούς στόχους όπου και οι δύο θα φροντίσετε την επίτευξή τους. Άρα, θα δώσετε και οι δύο τον απαραίτητο χρόνο για να συζητήσετε και να αποφασίσετε τι και πώς θα λειτουργήσετε για να μείνετε συντονισμένοι ο ένας με τον άλλον και να νιώσετε την αλληλοϋποστήριξη. Χρόνος επίσης χρειάζεται και για την αναθεώρηση των στόχων μετά από προκαθορισμένα διαστήματα, όπου από τη μία θα βλέπετε που έχετε φτάσει και από την άλλη μπορείτε να γιορτάσετε όλα όσα έχετε ήδη καταφέρει.

Δείξτε την εκτίμησή σας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εκτιμάτε τόσα πολλά πράγματα που κάνει ο σύντροφός σας από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν δεν σκέφτεστε ενεργά όλους τους τρόπους που κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη και τη σχέση σας πιο ικανοποιητική. Προσπαθήστε για παράδειγμα να του ετοιμάσετε τον πρωινό καφέ, δώστε του ένα γρήγορο φιλί πριν φύγετε ή όταν επιστρέψετε, κάντε ένα κομπλιμέντο, ρωτήστε πώς ήταν η μέρα του. Η έκφραση αναγνώρισης, επιβεβαίωσης και ευγνωμοσύνης μπορεί να κάνει τον σύντροφό σας να νιώσει καλύτερα και να συμβάλει στη βελτίωση της αισιοδοξίας και της αυτοεκτίμησης.

Ενεργή ακρόαση. Πόσο δύσκολο είναι αλήθεια να μάθουμε να ακούμε τον άλλον. Συνήθως αυτό που συμβαίνει είναι να διακόπτουμε τον άλλον για να μιλήσουμε εμείς, σα να μην αντέχουμε ή να μην μας νοιάζει τι θα πει. Για να μην μιλήσω για τις φορές εκείνες όπου υπάρχει ένταση και ο ένας μιλάει «πάνω στον άλλον» κατηγορώντας και φωνάζοντας. Συμφωνήστε οι δυο σας σε ένα χρονικό διάστημα 15-20 λεπτών όπου θα μοιραστείτε μία ή δύο ανησυχίες που αντιμετωπίζετε. Το κάθε μέλος της σχέσης θα πάρει το μισό από τον συμφωνημένο χρόνο για να εκθέσει τους προβληματισμούς του ενώ το άλλο μέλος θα επαναλαμβάνει και θα επικυρώνει ότι ειπώθηκε. Θα διατηρείτε και οι δύο την οπτική επαφή ενώ μιλάτε, και φυσικά δεν θα διακόπτετε. Μέσα από την ενεργητική ακρόαση και απόκριση δείχνετε στον σύντροφό σας ότι ακούτε τι λέει και τον βοηθάτε να αισθανθεί μεγαλύτερη συναισθηματική στήριξη, ότι δηλαδή «είστε εκεί», τον ακούτε πραγματικά και τον κατανοείτε.

Επαφή. Το σωματικό άγγιγμα είναι ένας από τους βασικούς τρόπους που διαφοροποιείται η ερωτική/σεξουαλική και η πλατωνική αγάπη. Ενώ κάθε ζευγάρι έχει τις δικές του προτιμήσεις ως προς την έκφραση οικειότητας, οι αγκαλιές, τα φιλιά, τα πιασμένα χέρια και το σεξ παραμένουν σημαντικά για την υγεία της σχέσης σας. Δοκιμάστε την άσκηση αυτή για να δείτε και που βρίσκεστε (αμηχανία, επαφή) αλλά και πώς μπορείτε να έρθετε πιο κοντά. Ξεκινήστε κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον στα μάτια, παίρνοντας μερικές βαθιές αναπνοές για να συγχρονίσετε την αναπνοή σας. Προχωρήστε στο να κρατάτε τα χέρια, σημειώνοντας τη ζεστασιά του αγγίγματος τους και παρατηρήστε πώς σας κάνει να νιώθετε η εγγύτητα. Εξερευνήστε εκ περιτροπής διάφορες μορφές φυσικής επαφής μαζί, αντιγράφοντας αυτό που κάνει ο άλλος σε πραγματικό χρόνο. Φυσικά είναι πολύ σημαντικό να επιτρέψετε στον εαυτό σας να χαλαρώσει και να απολαύσει πλήρως την εμπειρία.

Αυθορμητισμός. Μπορεί να μην είστε πια παιδιά, ποιος είπε όμως ότι μόνο τα παιδιά μπορούν να είναι αυθόρμητα; Δοκιμάστε καινούργια πράγματα μαζί, όπως νέα εστιατόρια, νέες γεύσεις, νέους τρόπους διασκέδασης. Προγραμματίστε μια ημερήσια εκδρομή, δώστε ραντεβού σε ένα μπαράκι χωρίς να φύγετε μαζί από το σπίτι, απλά βρεθείτε εκεί, δα να είναι τα πρώτα σας ραντεβουδάκια.

Η σχέση χρειάζεται φροντίδα για να επιβιώσει, επαφή, επικοινωνία, μοίρασμα, κατανόηση. Αν παρόλα αυτά, αντιμετωπίζετε προβλήματα στην επικοινωνία, στην ερωτική σας ζωή, στην επαφή, στην εγγύτητα, η συμβουλή ειδικού σε θέματα σχέσεων θα φανεί πολύ βοηθητική.

 

Read More

And More