Γλυκό ψωμί σικάλεως

2 Ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
4
Mερίδες

Υγιεινό ψωμάκι πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Οι φυτικές ίνες από τη σίκαλη φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικές από ότι το σιτάρι, στη γενική βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος. Αντικατάστησέ το λοιπόν το τουλάχιστον στο πρωινό σου και θα δεις σύντομα μεγάλη διαφορά στη λειτουργία του εντέρου και της πέψης!

Συστατικά

  • 1/2 κιλό αλεύρι σικάλεως
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μέλι διαλυμένο σε λίγο χλιαρό νερό
  • 1/2 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Βάλε τη μαγιά με τη μαύρι ζάχαρη σε λίγο χλιαρό νερό. Διάλυσε το μείγμα μαζί με λίγο αλεύρι και ανάμειξε να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός
  • Άφησε σε ζεστό μέρος για περίπου μία ώρα να φουσκώσει
  • Πρόσθεσε σε μια λεκάνη μαζί με όλα τα υλικά και ζύμωσε καλά να πάρεις ένα μαλακό ζυμάρι που δεν κολλά στα χέρια
  • Λάδωσε ένα ταψάκι και βάλε εκεί το ζυμάρι σου. Με τις παλάμες νοτισμένες με νερό, άπλωσε τη ζύμη να πάρεις μια επίπεδη επιφάνεια
  • Βάλε στο φούρνο στους 180oC και ψήσε για περίπου μία ώρα. 10 λεπτά πριν ψηθεί, σκέπασε την επιφάνεια με αλουμινόχαρτο και δυνάμωσε λίγο το φούρνο, ώσπου να ξεκολλά από τα τοιχώματα
  • Ξεφόρμαρε και άφησε σε μια σχαρούλα να κρυώσει. Μπορείς να κόψεις σε φετούλες και να φυλάξεις στην κατάψυξη

Tip

Βάλε τις φετούλες σικάλεως σε μια φρυγανιέρα ή τοστιέρα, ζέστανε ελαφρά και δοκίμασε να βάλεις βουτυράκι και μαρμελάδα στο πρωινό σου! 

Read More

And More