Συνταγή για παραδοσιακή φανουρόπιτα

1 ώρα και 30 λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
8
Mερίδες
Μέτρια
Βαθμός δυσκολίας

Κάθε χρόνο, στις 27 Αυγούστου, ένα γλυκό υπάρχει στο τραπέζι σου. Η παραδοσιακή φανουρόπιτα. Εκτός από μοναδική γεύση, το νόστιμο αυτό κεκάκι, έχει και πλούσια ιστορία. Σύμφωνα με την παράδοση, είναι ικανό να φανερώσει πρόσωπα, καταστάσεις, αντικείμενα που θες ή έψαχνες καιρό. Τι θα έλεγες, σήμερα, να τη φτιάξουμε μαζί; 

Συστατικά

  • 1 1/3 φλιτζάνια ηλιέλαιο
  • 600 γρ. αλεύρι μαλακό για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. της σούπας σταφίδες
  • 1 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
  • 220 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. baking powder
  • 5 γρ. μαγειρική σόδα
  • Ξύσμα από δύο πορτοκάλια
  • 1 1/4 φλιτζάνι νερό
  • 15 γρ. κανέλα, σε σκόνη
  • Σουσάμι (για το πασπάλισμα)

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ή κουζινομηχανή σε μέτρια ένταση, αρχίζεις και χτυπάς τη ζάχαρη μαζί με το ηλιέλαιο και το νερό. Χτυπάς δυναμικά, προσθέτοντας σταδιακά το χυμό πορτοκαλιού και την κανέλα.
  • Μόλις το μείγμα σου αρχίσει να ομογενοποιείται, προσθέτεις το baking powder, τη σόδα και το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία, ομοιογενής ζύμη. Τέλος, ρίχνεις τις σταφίδες και ανακατεύεις, προκειμένου να πάνε παντού.
  • Παράλληλα, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C, επιλέγοντας τη λειτουργία αέρα.
  • Αλείφεις το ταψί με λίγο λάδι (αν δεν είναι αντικολλητικό) και μεταφέρεις προσεκτικά τη ζύμη σου στο ταψί. Την απλώνεις σε όλη την επιφάνεια του.
  • Με ένα πιρούνι, δημιουργείς μικρές τρυπούλες αέρα και απλώνεις το σουσάμι παντού. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα.
  • Μόλις φουσκώσει, απομακρύνεις από το φούρνο και αφήνεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Ρίχνεις λίγη ζάχαρη άχνη και μοιράζεις σε κομμάτια.

Read More

And More