Πίσω στην κορυφή της σελίδας
18.10.2010 | 23:05
Θάνος Παράσχος

Είσαι έγκυος; Ποια συμπτώματα θα πρέπει να σε ανησυχήσουν;

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
 
Ποιες ενδείξεις κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να είναι επικίνδυνες; Ποια σημάδια πρέπει να σε οδηγήσουν κατευθείαν στο γιατρό σου;

 
Ο Θάνος Παράσχος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος απαντά:

 
1. Κολπική αιμόρροια: Το 10% των γυναικών στην αρχή της εγκυμοσύνης παρουσιάζουν κολπική αιμόρροια. Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα δείγματα του τοκετού, το οποίο έχει την μορφή βλέννας σε ροζ χρώμα και το καταλαβαίνετε όταν σκουπίζεστε με το χαρτί υγείας. Ίσως παρατηρήσετε πως μετά από σεξουαλική επαφή ή μετά από εξέταση υπάρχουν μικρές κηλίδες με αίμα. Αν δείτε όμως πως το αίμα αυτό έχει τη μορφή αιμορραγίας και πως πρέπει να χρησιμοποιήσετε σερβιέτα, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

 
2. Αν σπάσουν τα νερά: Το έμβρυο βρίσκεται μέσα σε ένα σάκο με υγρό, ο οποίος πρέπει να παραμένει ανέπαφος μέχρι την στιγμή του τοκετού. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα νερά σπάνε πριν από την έναρξη του τοκετού. Τότε πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό καθώς θα πρέπει να γίνει έλεγχος στο Μαιευτήριο.

 
3. Συσπάσεις: Είναι πόνοι στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή σε ολόκληρη την κοιλιά. Στην αρχή της εγκυμοσύνης μικρής εντάσεως και διάρκειας συσπάσεις είναι κάτι φυσιολογικό. Εάν όμως οι συσπάσεις αυτές γίνουν πολύ έντονες και δεν σταματούν, ίσως είναι ένδειξη προβλήματος. Στο τέλος της εγκυμοσύνης οι αραιές συσπάσεις είναι φυσιολογικές και προετοιμάζουν την μήτρα για τον τοκετό. Εάν όμως δεν σταματούν και η συχνότητα τους αυξάνει αυτό σημαίνει ότι ξεκίνησε ο τοκετός. Σε όλες τις περιπτώσεις άσχετα από τον μήνα κύησης στον οποίο βρίσκεστε επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

 
4. Πονοκέφαλοι: Είναι επικίνδυνοι όταν εμφανίζονται και δεν περνούν με απλούς τρόπους, όπως όταν ξαπλώνετε σε ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο ή όταν πάρετε κάποιο παυσίπονο.

 
5. Αν έχετε ζαλάδες, βλέπετε στίγματα, η όραση σας θολώνει, οι πονοκέφαλοι είναι έντονοι και επίμονοι, αν έχετε πάρει απότομα βάρος ή είστε υπέρβαρη, έχετε πρησμένα πόδια, αστραγάλους, χέρια και πρόσωπο πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας σε όλες τις περιπτώσεις.

 
6. Θα πρέπει να αναφέρετε αμέσως στο γιατρό σας οποιαδήποτε συμπτώματα έχουν να κάνουν με πυρετό, ρίγη και πυρετούς που επιμένουν.

 
7. Αν πονάτε ή αισθάνεστε κάψιμο κατά τη διάρκεια της ούρησης ή η ποσότητα των ούρων σας έχει μειωθεί σημαντικά, τότε ίσως πρόκειται για συμπτώματα ουρολοίμωξης, που θα πρέπει επίσης να αναφέρετε στο γυναικολόγο σας.

 
8. Από τον 7ο μήνα και μετά θα πρέπει να αισθάνεστε το μωρό σας να κινείται (να κλωτσά, να αλλάζει θέση κλπ.) περίπου 10-12 φορές ανά 12 ώρες. Αν περάσει τουλάχιστον μία ημέρα και δεν αισθανθείτε καμία κίνηση του μωρού, απευθυνθείτε στον προσωπικό σας γιατρό.
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10