Ο παιδίατρος απαντά στα e-mail σας!

Το TLIFE σου δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσεις με τον παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη και να πάρεις απαντήσεις στα ζητήματα που σε απασχολούν…

Ερώτηση

Γιατρέ αυτό που θα ήθελα να σας πω είναι ότι ο γιος μου 2,5 χρονών τώρα, όταν ήταν 7 μηνών παρουσιάστηκαν βουλίτσες με άσπρο περίγραμμα γύρω-γύρω οι οποίες σταδιακά μέσα στη διάρκεια της μέρας μεγάλωναν, μεταμορφώνονταν σε γραμμές και ξανά τα ίδια μέχρι σήμερα. Η αρχική διάγνωση της παιδιάτρου ήταν μύκητες αλλά μετά από θεραπεία με νισταμισιν και αλοιφή τα συμπτώματα δεν υποχωρούσαν και είπαν ότι είναι γεωγραφική γλώσσα αλλά όχι με σιγουριά διότι δεν έχουν δει παρόμοια περιστατικά. Να σημειώσω ότι είμαι από Κρήτη και έτσι ξεκίνησα να βρω την άκρη μονή μου. Το έχουν δει το παιδί και άλλοι γιατροί διάφορων ειδικοτήτων χωρίς να μου πουν κάτι συγκεκριμένο. Να σημειώσω επίσης ότι μέχρι τώρα γίνονταν εξετάσεις αίματος στο παιδί οι οποίες είναι καλές δε δείχνουν κάτι. Αυτό που σκέφτομαι σαν ανήσυχη μητέρα είναι να ανεβάσω το παιδί Αθήνα σε κάποιο στοματολόγο να το δει, αφού στη Κρήτη δεν υπάρχει κάποιος να μου δώσει μια υπεύθυνη απάντηση. Ποια είναι η γνώμη σας; Η γνώμη σας θα είναι πολύτιμη για μένα. Ακόμα να επισημάνω ότι τα κυκλάκια αυτά περιορίζονται μόνο στη γλωσσίτσα του παιδιού.”
Απάντηση
Το παιδί σας έχει αυτό που λέγεται γεωγραφική γλώσσα. Είναι μία απολύτως καλοήθης κατάσταση που εντοπίζεται περίπου στο 3% του παιδικού πληθυσμού και εμφανίζεται συχνότερα στα κορίτσια και τείνει να εξαφανιστεί με την πάροδο της ηλικίας. Λόγω του σχήματος των βλαβών η γλώσσα μοιάζει με γεωγραφικό χάρτη και γι’ αυτό έχει πάρει και το όνομα. Η γεωγραφική γλώσσα παρουσιάζει υφέσεις και εξάρσεις που διαρκούν βδομάδες μήνες ή και χρόνια με διαρκώς μεταβαλλόμενη μορφή.
Η αιτία αυτής της κατάστασης δεν είναι γνωστή μολονότι κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες όπως οι αλλεργίες, η λήψη ορμονικών υποκατάστατων, ο ζαχαρώδης διαβήτης, γενετικοί παράγοντες, διάφορα ψυχολογικά και δερματολογικά νοσήματα. Επίσης η γεωγραφική γλώσσα έχει βρεθεί να αναπτύσσεται συχνότερα σε άτομα που έχουν σχετικά επιβαρυμένη κληρονομικότητα. Δηλαδή τα παιδιά γονέων με γεωγραφική γλώσσα είναι πιο πιθανόν να την αναπτύξουν κι’ αυτά.
Επειδή πρόκειται για απόλυτα καλοήθη και συμπτωματική κατάσταση δεν απαιτείται η χορήγηση κάποιας θεραπείας, αλλά κυρίως η καθησύχαση των γονιών ότι δεν πρόκειται για κάποια κακοήθη ή απειλητική πάθηση. Στις περιόδους εκείνες που η γεωγραφική γλώσσα παρουσιάζει έξαρση καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση ερεθιστικών τροφών όπως είναι τα όξινα φρούτα, το αλάτι, τα καρυκεύματα κλπ.
Ερώτηση
Έχω ένα κοριτσάκι 2 ετών που έχει πλατυποδία (έχει κ ο μπαμπάς της). Αν επισκεφθώ παιδο- ορθοπεδικό υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ή είναι κάτι που δεν διορθώνεται;”
Απάντηση
Συνήθως τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 3 ετών τουλάχιστον δεν έχουν πολύ καλή καμπή της καμάρας στις πατούσες τους και όταν περπατούν φαίνεται ότι έχουν πλατυποδία. Μπορεί δηλαδή αυτό να είναι ψευτο-πλατυποδία. Εάν και μετά τα 3 χρόνια το παιδί σας φαίνεται να έχει αυτή την μορφή η πατούσα του καλό είναι να επισκεφτείτε έναν παιδο-ορθοπεδικό ο οποίος θα σας δώσει την τελική απάντηση αν πρόκειται για πραγματική πλατυποδία ή όχι.
Εκείνο το οποίο μπορείτε να κάνετε μόνο σαν πρόληψη είναι να παίρνετε καλής ποιότητας παπούτσια στο παιδί, αυτό που λέμε δηλαδή απλά ανατομικά, ώστε να έχουν στο μέσο μέρος της πατούσας την χαρακτηριστική καμπύλη η οποία πιέζει το σημείο του ποδιού όπου υπάρχει η χαλάρωση των μυών ώστε να βοηθήσει την περίπτωση αυτή.
Ερώτηση
Γεια σας γιατρέ. Η μικρή μου παρουσίασε θυρεοειδή. Μήπως ξέρετε ένα ειδικό παιδίατρο που είναι και ενδοκρινολόγος;”
Απάντηση
Ο θυροειδής είναι ένας αδένας ο οποίος παίζει στρατηγικό ρόλο στην λειτουργία όλου του οργανισμού του παιδιού. Κάθε διαταραχή του είναι σοβαρή και γι’ αυτό χρειάζεται ειδική διάγνωση και αντιμετώπιση.
Δεν μας γράφετε ποια είναι η ηλικία του παιδιού σας. Εάν πράγματι έχει ένα πρόβλημα με τον θυρεοειδή σε οποιοδήποτε παιδιατρικό νοσοκομείο απευθυνθείτε δημόσιο ή και ιδιωτικό υπάρχουν παίδο-ενδοκρινολόγοι οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με τα ζητήματα αυτά.
Ερώτηση
Κύριε Μαζάνη εγώ έχω το εξής πρόβλημα: Ο γιος μου που τώρα είναι 17 μηνών, από 30 ημερών μου έβγαλε έκζεμα. Πηγαίνοντας σε γιατρό μας είπε ότι είναι ατοπική δερματίτιδα, από τότε έχω αλλάξει τουλάχιστον 5 μάρκες από καθαριστικά για το μπάνιο του και ενυδατικές κρέμες. Το μόνο που τον βοήθησε ήταν η κορτιζόνη και όπως ξέρετε και εσείς δεν είναι ότι καλύτερο για το παιδί. Έτσι μετά από μερικές μέρες μου ξαναβγάζει την έντονη ξηροδερμία που έχει. Θα μπορούσατε να μου πείτε τι μπορώ να κάνω για να απαλλαγώ τελείως από αυτό και τι θα μπορούσα να του πάρω για να τον βοηθήσει;”
Απάντηση
Η ατοπία είναι υπερευαισθησία του οργανισμού σε διάφορα ερεθίσματα αλλεργικά του περιβάλλοντος. Η ατοπική δερματίτιδα είναι το πιο συχνό αλλεργικό έκθεμα στα παιδιά. Υπάρχει σχεδόν πάντα γενετική προδιάθεση, δηλαδή το μωρό γεννιέται και κουβαλά στα γονίδιά του την προδιάθεση να εκδηλώσει αλλεργία. Όταν μάλιστα ένας γονιός έχει αλλεργικό νόσημα, η πιθανότητα να αναπτύξει το παιδί του μια μορφή αλλεργίας είναι 30% ενώ όταν και οι 2 γονείς έχουν αλλεργικό νόσημα η πιθανότητα ανέρχεται στο 70%.
Όταν το μωρό που έχει γενετική προδιάθεση έρθει σε επαφή με συγκεκριμένα ερεθίσματα όπως τροφές, λοιμώξεις, εισπνεόμενες ουσίες που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα του τότε εμφανίζει την πάθηση. Εμφανίζεται συνήθως μετά τον 3ο μήνα της ζωής και η θεραπεία εξαρτάται από το αν οι βλάβες είναι υγρές ή ξηρές.
Προσπαθούμε αν μην χορηγήσουμε βαριά φάρμακα όπως κορτιζόνες και χρησιμοποιούμε αντισταμινικά, ψεκασμούς και κομπρέσες με φυσιολογικό ορό, προϊόντα που περιέχουν πίτουρο και μόνο στις μεγάλες εξάρσεις χρησιμοποιούμε την κορτιζόνη.
Είναι προτιμότερο βέβαια η πρόληψη από την θεραπεία και συνήθως οι ήπιες μορφές υποχωρούν στα πρώτα χρόνια της ζωής ή το πολύ μέχρι την εφηβεία. Το παιδί όμως με την ατοπική δερματίτιδα έχει αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξει και άλλο ατοπικό αλλεργικό νόσημα καθώς μεγαλώνει γι΄ αυτό τα μέτρα πρόληψης πρέπει να αποτελούν τρόπο ζωής για το παιδί και όλη την οικογένεια.

Μπορείς να στείλεις και εσύ το email σου για οτιδήποτε σε απασχολεί!

Read More

And More