Πίσω στην κορυφή της σελίδας
14.09.2011 | 23:49
Κρίστη Μηλιόρδου

Σεξ για πρώτη φορά!

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Η ψυχολόγος Κρίστη Μηλιόρδου μιλάει για την πρώτη σεξουαλική επαφή...
 
Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ερωτήσεων που θα έκανε μία νεαρή κοπέλα σχετίζονται με την πρώτη φορά που θα έρθει σε ερωτική επαφή. Πολλές από τις ανησυχίες των νεαρών κοριτσιών αφορούν στο πότε πρέπει να κάνουν σεξ για πρώτη φορά, πώς θα καταλάβουν ότι είναι έτοιμες κι εκείνες, εκτός από το αγόρι τους που πιθανόν τους ασκεί και κάποια πίεση, πώς θα αισθανθούν κατά τη διάρκεια της πρώτης τους ερωτικής επαφής, κ.α.
 
Στην πραγματικότητα η πρώτη ερωτική επαφή είναι γεμάτη με μη ρεαλιστικές προσδοκίες, ειδικότερα στη σημερινή εποχή. Οι περισσότερες κοπέλες θεωρούν ή έχουν ακούσει ότι πρόκειται για μία υπέροχη εμπειρία που θα τις φέρει στον κόσμο των ενηλίκων, μία ρομαντική στιγμή που θα οδηγήσει τη σχέση τους στο επόμενο επίπεδο.
 
Καλώς ή κακώς η αλήθεια είναι πως το σεξ την πρώτη φορά κυρίως για μία κοπέλα μπορεί να είναι πολλά πράγματα, αλλά σπανίως μία “θαυμάσια εμπειρία”. Το πιθανότερο είναι ότι η πρώτη φορά μπορεί να φανεί από δύσκολη έως και οδυνηρή. Είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει μία αγχώδη εμπειρία, χωρίς να έχει σημασία πόσο αγαπά ή εμπιστεύεται το σύντροφό της. Η αμηχανία βεβαίως διπλασιάζεται στην περίπτωση που και για τους δύο είναι η πρώτη φορά που έρχονται σε ερωτική επαφή.
 
Αν βιάστεις...
Σε δείγμα Ελλήνων εφήβων φάνηκε ότι ο μέσος όρος ηλικίας της πρώτης σεξουαλικής επαφής για τα κορίτσια είναι τα 17-18 χρόνια. Οι περισσότερες έφηβες που είχαν επαφή πριν από τα 17 ή ακόμα και τα 15 χρόνια δήλωσαν μετανιωμένες και ανέφεραν συναισθήματα όπως ντροπή, φόβο και απογοήτευση, ενώ είχαν έντονες ανησυχίες, όσον αφορά την αντισύλληψη και τη μετάδοση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.
 
Από την άλλη πλευρά, αν μια γυναίκα καθυστερήσει να συνευρεθεί ερωτικά (μετά την ηλικία των 20-22 ετών) είναι πολύ πιθανό να αισθάνεται ανεπαρκής και να σκέφτεται ότι υστερεί έναντι των άλλων γυναικών που έχουν ολοκληρωμένες σχέσεις. Παράλληλα, αναρωτιέται αν κάτι τέτοιο σχετίζεται με κάποιο απωθημένο ή άλυτο ψυχολογικό ζήτημα. Βιώνει άγχος σχετικά με το πώς θα το ανακοινώσει στο σύντροφο της αλλά και το αν εκείνος θα το αποδεχτεί.
 
Όποτε νιώσεις έτοιμη...
Για τους παραπάνω λόγους είναι σημαντικό αρχικά να είναι πολύ σίγουρη ότι θέλει πραγματικά να συνευρεθεί ερωτικά με το αγόρι της εκείνη τη στιγμή, να μην αισθάνεται ότι πιέζεται από φίλες της που λένε πως έχουν συνευρεθεί με κάποιον καθώς μπορεί και να μην είναι αλήθεια.
 
Πολλές κοπέλες αισθάνονται ότι “πρέπει” να κάνουν σεξ σε μία συγκεκριμένη ηλικία, ή μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που διατηρούν σχέσεις με ένα άτομο του αντίθετου φύλου. Αυτό το συναίσθημα συνήθως τις οδηγεί στην σεξουαλική πράξη χωρίς να είναι στην πραγματικότητα έτοιμες. Η πρώτη φορά που κάνει έρωτα μία κοπέλα είναι αναμφισβήτητα μία πολύ προσωπική εμπειρία και δεν υπάρχουν σταθεροί κανόνες για αυτήν. Στην περίπτωση λοιπόν που δεν είναι αρκετά πρόθυμη ή ενθουσιασμένη με την ιδέα, το καλύτερο για εκείνη θα ήταν να περιμένει. Το να “αργήσει” να έχει την πρώτη της σεξουαλική εμπειρία σίγουρα δε θα τη βλάψει όσο το να βιαστεί να την αποκτήσει χωρίς την πραγματική της θέληση.
 
Πολλά κορίτσια στις μέρες μας λόγω της περιορισμένης πληροφόρησης για το συγκεκριμένο θέμα, καταλήγουν να έρθουν πρώτη φορά σε επαφή, μέσα σε ένα αυτοκίνητο ή ακόμη και σε ένα απόμερο μέρος, πράγμα που μπορεί να επιφυλάσσει κινδύνους. Αυτό βεβαίως οφείλεται και στο γεγονός πως πολλοί γονείς θεωρούν “ταμπού” μία τέτοια συζήτηση με τα παιδιά τους κι έτσι εκείνα τελικά ενημερώνονται από άλλες πηγές που δεν είναι σε καμία περίπτωση έγκυρες.
 
Προσοχή!
Οι νεαρές κοπέλες οφείλουν για τη δική τους ασφάλεια να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους και με ό,τι αποφασίζουν οι ίδιες να κάνουν. Εφόσον φροντίσουν να είναι ασφαλείς δεν θα υπάρξουν φυσικοί κίνδυνοι, όπως η εγκυμοσύνη ή τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και συναισθηματικοί κίνδυνοι, όπως η αίσθηση της απογοήτευσης ή της απόρριψης μετά τη σεξουαλική πράξη.
 
Το καλύτερο είναι να δώσουν χρόνο στον εαυτό τους αλλά και στη σχέση τους και να βεβαιωθούν πως το άτομο με το οποίο έχουν επιλέξει να μοιραστούν την πρώτη τους ερωτική εμπειρία έχει κερδίσει τουλάχιστον την εμπιστοσύνη τους.
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10