Πίσω στην κορυφή της σελίδας
01.10.2010 | 00:09
Νίκη Ζαρκάδα

Έχω κάποιες απορίες σχετικά με το σεξ. Ποιον από τους δύο γονείς μου να ρωτήσω;

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Είναι λογικό και εύλογο να έχεις απορίες και ανησυχίες γύρω από το σεξ. Είναι επίσης πιθανόν να σε προβληματίζει το σε ποιον πρέπει να απευθυνθείς προκειμένου να πάρεις τις απαντήσεις που ζητάς.

Η Ψυχολόγος, Νίκη Ζαρκάδα εξηγεί τι είναι καλύτερο να κάνεις:

 
Οι φίλοι, οι συμμαθητές και το διαδίκτυο δεν είναι η ασφαλέστερη πηγή πληροφόρησης και ενδέχεται να δημιουργήσουν σύγχυση, φόβο και άγχος στον έφηβο. Όταν το παιδί έχει αναπτύξει μια υγιή και ισορροπημένη σχέση με τους γονείς του, προφανώς θα στραφεί προς εκείνους για να λύσει τα ζητήματα που τον απασχολούν. Ποιον από τους δύο όμως να επιλέξει;

 
Αυτή η συζήτηση γύρω από το σεξ είναι προτιμότερο να γίνει με το γονέα του ίδιου φύλου με το παιδί. Η μητέρα για παράδειγμα μπορεί να απαντήσει στην έφηβη κόρη της για τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας κατά την εφηβεία αλλά και να τη διαφωτίσει για τη σεξουαλική λειτουργία. Η μητέρα έχει τη βιωματική εμπειρία να απαντήσει καθώς έχει περάσει κι εκείνη από τα στάδια που διέρχεται τώρα η κόρη της.

 
Φυσικά, ένας γονιός δεν είναι δυνατό να γνωρίζει τα πάντα, κι αυτό δεν θα πρέπει να προκαλέσει αμηχανία στο παιδί ή το γονιό. Μαζί μπορούν να αναζητήσουν τις απαντήσεις σε ένα επιστημονικά έγκυρο βιβλίο ή να απευθυνθούν σε έναν ειδικό, γιατρό ή ψυχολόγο.

 
Αν ο γονέας του αντίστοιχου με το παιδί φύλου, απουσιάζει για οποιοδήποτε λόγο από το κοντινό περιβάλλον του εφήβου, εκείνο μπορεί να στραφεί για οτιδήποτε το προβληματίζει αναφορικά με το σεξ σε κάποιον ομόφυλο του από το ευρύτερο συγγενικό περιβάλλον του, που του εμπνέει εμπιστοσύνη.

 
Μέσα από τη συζήτηση αυτή και την προσπάθεια εξεύρεσης των απαντήσεων, η σχέση γονέα-παιδιού ενισχύεται σημαντικά. Η ειλικρίνεια και η εμπιστοσύνη καλλιεργούν και ευνοούν μια επικοινωνία απαραίτητη για να μπορέσει το παιδί να βαδίσει με ασφάλεια στο μέλλον.
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10