10 tips για την παιδική διατροφή!

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης θα μας δίνει σημαντικά tips για τη διατροφή του παιδιού και να μάθει το ίδιο το παιδί να τρώει σωστά αλλά και να σέβεται το φαγητό του…
Λένε ότι είμαστε αυτό από το οποίο έχουμε τραφεί. Γι’ αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να ξεκινάει η σωστή και ισορροπημένη διατροφή του παιδιού από την πρώτη κιόλας μέρα της ζωής του. Θα σας δώσω 10 tips με τα οποία μπορείτε να πετύχετε την σωστή διατροφή του παιδιού και να του δώσετε το καλύτερο που υπάρχει.
1. Αφοσίωση. Κατά την διάρκεια του γεύματος είτε θηλάζετε, είτε το ταΐζετε με το κουταλάκι πρέπει να δείξετε ότι είσαστε αφοσιωμένοι στο παιδί σας και σ’ αυτό που κάνετε εκείνη την στιγμή. Να το κοιτάτε, να του μιλάτε, ώστε να καταλάβει ότι αυτή η στιγμή είναι πολύ σημαντική και σας προκαλεί ευχαρίστηση.
2. Περιβάλλον. Χαμηλώστε τα φώτα, σβήστε την τηλεόραση, βάλτε μια παλιά μουσική και δημιουργήστε ένα ήρεμο περιβάλλον κατά την διάρκεια του φαγητού. Το παιδί δεν πρέπει να χαζεύει μπροστά στην τηλεόραση ή να ακούει τους διαλόγους σας από το τηλέφωνο ή να μιλάτε με φίλους σας. Το φαγητό δεν είναι παιχνίδι και χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε να καταλάβει το παιδί και εσείς όταν έχει χορτάσει.
3. Πρωτοβουλίες. Δώστε πρωτοβουλία στο παιδί σας για να καταλάβει ότι είναι σημαντικό μέρος της διαδικασίας αφήνοντάς το να κρατήσει το κουταλάκι του, να στριφογυρίσει το πιατάκι του, να μυρίσει το φαγητό του ώστε να εξοικειωθεί με την τροφή που του δίνετε.

4. Προγραμματισμός.
Προσπαθείστε να δημιουργήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής όσον αφορά το ωράριο. Να υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας που τρώει, να μην τσιμπολογάει ενδιάμεσα από τα βασικά γεύματα γιατί έτσι θα γίνει λαίμαργο και αυτό θα οδηγήσει στην παχυσαρκία.
5. Βάλτε χρώμα στην διατροφή του. Προσπαθείστε να βάλετε στο διαιτολόγιο του παιδιού πολλά φρούτα και λαχανικά. Αυτό βοηθάει γιατί θα παίρνει πολλές σημαντικές βιταμίνες και ταυτόχρονα θα γεμίζει και το στομάχι του ώστε να μην τρώει μεγάλες ποσότητες άλλων φαγητών και μας οδηγήσει στην παχυσαρκία. Δεν είναι υποχρεωτικό να τρώει πάρα πολλά φρούτα την ημέρα, 2-3 φρούτα την ημέρα είναι αρκετά.
6. Όχι στις διαφημίσεις. Κλείστε τα αυτιά σας και τα μάτια σας στις διαφημίσεις που σας περιβάλλουν όσον αφορά την διατροφή του παιδιού. Μην παρασύρεστε από τα παχουλά παιδιά με τα φουσκωμένα μάγουλα. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και τις γνώσεις που αποκτάτε από τον παιδίατρο ο οποίος είναι ο μόνος σωστός σύμβουλος την περίοδο της ανατροφής του παιδιού σας.
7. Κάντε κολοτούμπα στις γεύσεις. Μπορεί στο παιδί σας να μην αρέσει μια γεύση. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κάτι άλλο το οποίο περιέχει τις ίδιες θρεπτικές ουσίες ώστε να μην γίνεστε βασανιστική. Για παράδειγμα εάν δεν του αρέσει πολύ το γάλα, μπορεί να φάει γιαούρτι ή τυριά κλπ.
8. Όχι στα κατεψυγμένα. Οι φρέσκες τροφές σαφώς είναι πολύ καλύτερες από τις κατεψυγμένες. Μόνο εάν υπάρχει μεγάλη έλλειψη στο εμπόριο, θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα τρόφιμα. Να θυμάστε ότι κατά την διάρκεια της απόψυξης και στα χόρτα και στα κρέατα σπάνε οι βιταμίνες οπότε σερβίρετε στο παιδί σας τρόφιμα χωρίς βιταμίνες.
9. Νερό, νερό, νερό. Το νεράκι είναι αθώο και άκρως απαραίτητο για την διατροφή του παιδιού. Δίνει ενέργεια και δεν πρέπει να το ξεχνάμε ότι κατά την διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να πίνει αρκετές ποσότητες ανάλογα βέβαια με την ηλικία του.
10. Επιβράβευση. Κάθε φορά που το μωρό σας τρώει σωστά, φροντίστε να το επιβραβεύετε και να του εξηγείτε πόσο καλό και θρεπτικό είναι αυτό που τρώει. Έτσι θα το παρακινείτε να ακολουθεί το σωστό πρόγραμμα που εσείς με έξυπνο τρόπο του έχετε επιβάλλει.

Read More

And More