Εύη:”Θέλω να χάσω 7 κιλά, αλλά δεν μπορώ να κόψω τα γλυκά. Tι να κάνω;”

ΕΡΩΤΗΣΗ
Θέλω να χάσω 7 κιλά, αλλά δεν μπορώ να κόψω τα γλυκά. Μπορώ να τρώω 1 γλυκό που μου αρέσει την εβδομάδα ή θα με μπλοκάρει; Ισχύει ότι αν το φάω πρωινή ώρα δεν θα γίνει λίπος; Ισχύει ότι το βραδινό δεν θα πρέπει να το τρώμε μετά τις 19.00 για τον ίδιο λόγο; Ευχαριστώ πολύ
Εύη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής στην προσπάθειά σου να χάσεις αυτά τα κιλά έχεις το περιθώριο να εντάξεις ένα γλυκό στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό σου.

Το αν το γλυκό αυτό θα αποθηκευτεί πλήρως με τη μορφή λίπους εξαρτάται από τη συνολική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών τη δεδομένη στιγμή (αν, δηλαδή, θα το φας αμέσως μετά το φαγητό ή μόνο του ως σνακ και πόσο πλούσιο είναι σε λιπαρά και ζάχαρη) και την φυσική σου δραστηριότητα πριν ή μετά την κατανάλωσή του. Επίσης, μία καλή εναλλακτική για γλυκό είναι τα νέα επιδόρπια χωρίς ζάχαρη, τα οποία έχουν λιγότερα λιπαρά, περισσότερες φυτικές ίνες και συμβάλλουν στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.

Η άποψη ότι το πρωί δεν θα μετατραπεί σε λίπος καθώς και ότι το βραδινό πρέπει να καταναλώνεται μέχρι τις 7μμ βασίζεται καθαρά στην φυσική δραστηριότητα και την κατανάλωση ενέργειας. Αν, δηλαδή, φας το βραδινό σου στις 8μμ και στις 9μμ πας για ύπνο η μεταβολική σου δραστηριότητα θα μειωθεί ενώ η διαδικασία της πέψης δε θα έχει ακόμα ολοκληρωθεί, με πιθανό αποτέλεσμα να αποθηκεύσεις μεγαλύτερη ποσότητα λίπους από αυτή που θα αποθήκευες αν έτρωγες το βραδινό σου τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο.

Ελίνα Ασημακοπούλου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Read More

And More