Τα Do και τα Dont’s… στο γιορτινό τραπέζι, για να μην παχύνεις!

Λοιπόν λοιπόν! Επειδή οι γιορτές χαρακτηρίζονται από τα τραπέζια και τα συχνά καλέσματα, όπως σου έχω ξαναπεί, πήρα μια απόφαση που θα σε σώσει από το διατροφικό έγκλημα που συνειδητά ή ασυνείδητα είσαι έτοιμη να διαπράξεις! Γιατί προφανώς, αν παραφερθείς εκείνες τις ημέρες, εύκολα θα δεις τα κιλά σου παίρνουν ανοδική πορεία, το λίπος στο σώμα σου να αυξάνεται και γενικά η σιλουέτα σου να γίνεται λίγο ή πολύ πιο “βαριά”.

Για αυτό το λόγο και σε συνεργασία με το Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Θεοδωράκη, σου δίνουμε έναν “μπούσουλα” με τα όλα όσα πρέπει να κάνεις και όσα πρέπει να αποφύγεις για να προστατευτείς από αυτήν τη διατροφική βόμβα στο γιορτινό τραπέζι. Ποια είναι τα λάθη που κάνουμε; Τι να επιλέξουμε και τι να αποφύγουμε; Τι να κάνουμε σε γενικές γραμμές για να μην δούμε τον αριθμό στη ζυγαριά μας να αυξάνεται; Διάβασε προσεκτικά, υιοθέτησε τις συμβουλές του ειδικού και να είσαι σίγουρη πως θα βγεις κερδισμένη σε αυτές τις γιορτές!


ΤΑ DO

1. Προτίμησε το “αληθινό φαγητό”

Αυτό είναι το κομμάτι που πρέπει να εστιάσετε το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής σας. Είναι μια εποχή του χρόνου, όπου όλα τα επεξεργασμένα και χαμηλής ποιότητας τρόφιμα είναι στη πρώτη γραμμή πολλών τραπεζιών. Προτίμησε να γεμίσεις το πιάτο σου με σαλάτα, κρέας, ψητά λαχανικά και πατάτες και άσε στην άκρη τα τηγανιτά και τα λιπαρά. Απόφυγε, επίσης, τα τρόφιμα που περιέχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.

2. Πες ναι στο άπαχο κρέας (γαλοπούλα ή κοτόπουλο)
Μια μερίδα άπαχο κρέας μαζί με τα υλικά της γέμισης (ρύζι, κουκουνάρι, σταφίδες, κάστανο) και μια σαλάτα, αποτελούν μια εξαιρετικά ισορροπημένη διατροφική πρόταση. Από την άλλη, αν υπάρχει αρνί ή χοιρινό, καλό είναι να επιλέξεις μια μερίδα χωρίς ορατό λίπος και αν υπάρχει αυτό, προσπάθησε να το αφαιρέσεις. Να ξέρεις όμως, ότι ακόμα και αν με πολύ επιμέλεια έχεις απομακρύνει όλο το ορατό λίπος, μέσα στους ιστούς υπάρχει αρκετό.

3. Άκου… την πείνα σου
Μην αποσυντονιστείς από τις γιορτές και προσπάθησε να διατηρήσεις τα μικρά και συχνά γεύματα. Έτσι, θα παρέχεις στο σώμα σου τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και κρατήσεις τα επίπεδα κορεσμού υπό έλεγχο, με αποτέλεσμα να μην ενδίδεις σε οποιοδήποτε γεύμα περνάει από μπροστά σου. Όλοι μας γνωρίζουμε το τι συμβαίνει όταν αφήσουμε τον οργανισμό μας να πεινάσει πολύ…

4. Πρόσεξε τις τυχόν δυσανεξίες
Εάν πάσχεις από κάποια δυσανεξία σε τρόφιμο, είναι σημαντικό να εξακολουθήσεις να απέχεις από την κατανάλωση του και την περίοδο των γιορτών. Η κατανάλωση του σε συνδυασμό με την αυξημένη ποσότητα αλκοόλ και φαγητού, μπορεί να επιφέρει σοβαρή μακροπρόθεσμη βλάβη.


*Μην ξεχνάς!
Συνέχισε να γυμνάζεσαι σε καθημερινή βάση. Με την άσκηση αυξάνεις τις ενεργειακές σου ανάγκες, κάτι που σημαίνει ότι μπορείς να τρως περισσότερο, χωρίς να αυξάνεται το λίπος και τα κιλά σου.

ΤΑ DON’T
1. Μην το παρακάνεις με τα γλυκά

Σε λογικά πλαίσια η κατανάλωση 1- 2 γλυκισμάτων ημερησίως την περίοδο των γιορτών είναι μια υπεραρκετή ποσότητα. Η έννοια του μέτρου σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σημαντική καθώς τα γλυκά μας δίνουν μια στιγμιαία απόλαυση και δεν προκαλούν κορεσμό. Δε χρειάζεται να είσαι υπερβολική στην κατανάλωση με δικαιολογία του τύπου “Τρώμε μια φορά το χρόνο και συνεπώς ας φάμε πολύ”!

2. Μην είσαι “ανοιχτή” σε όλα
Απόφυγε τα μαγειρευτά φαγητά με τις πολύ πλούσιες σάλτσες, και φυσικά τα τηγανητά. Προσπάσπηθε να περιορίσεις στο ελάχιστο την κατανάλωση των λιπαρών λιχουδιών, καθώς ναι μεν είναι νόστιμα, αλλά η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια θα κάνουν πάρτι στην επόμενη βιοχημική εξέταση αίματος.

3. Μην παραφέρεσαι με το αλκοόλ
Μετρίασε την κατανάλωση αλκοόλ και επέλεξε ποτά με τους χαμηλότερους δυνατούς βαθμούς αλκοόλης. Καλές επιλογές είναι το κρασί, η μπύρα ή το τζιν και μπορείς να πιεις μέχρι δύο ποτήρια.


*Τι να ΜΗΝ κάνεις σε γενικές γραμμές!

  • Καθηστέρησε τα ψώνια των γιορτών. Πόσες φορές τρως όλα αυτά τα θερμιδοφόρα εδέσματα μόνο και μόνο επειδή κάτι είναι στο σπίτι και ακριβώς κάτω από τη μύτη σου; Ακριβώς! Αγοράζοντας όλα τα επιπλέον τρόφιμα και ποτά για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι εβδομάδες νωρίτερα, αυξάνονται και οι πειρασμοί.
  • Φτιάξε μια πλήρη λίστα για τα ψώνια σου, ώστε να μην χρειάζεται να γλιτώσεις από τυχόν αυθόρμητες αγορές, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν ιδιαίτερα θερμιδογόνες και λιπαρές τροφές.

Ένα extra info για εσένα!
Κανείς δεν σου προτείνει να λιμοκτονήσεις από την πείνα ή να “κλειδώσεις” τον εαυτό σου μακριά από τις γιορτές. Χρειάζεται απλά να σεβαστείς τις υπάρχουσες ισορροπίες, καθώς οι υπερβολές θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο σώμα και την υγεία σου.

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More