Η γλυκιά γεύση έχει τη θέση της σε μία δίαιτα αδυνατίσματος

Όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος και έχουμε μπροστά μας την προοπτική αρκετών εβδομάδων σε πρόγραμμα διατροφής, ένας από τους λόγους που μπορεί να κάνουμε μικρές -ή μεγαλύτερες- παρασπονδίες είναι και η έλλειψη ποικιλίας ή σχετικής «ελευθερίας»: συνήθως, όσο εύγευστες κι αν είναι οι επιλογές στο διαιτολόγιό μας, δεν παύουν να είναι συγκεκριμένες, και ως εκ τούτου αρκετά περιοριστικές… έως και στερητικές!

Μήπως όμως, αν έχουμε το ελεύθερο να κάνουμε το πρόγραμμα απώλειας βάρους που ακολουθούμε λίγο πιο ενδιαφέρον και απολαυστικό, θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τη δίαιτά μας;

Νέα μελέτη: τα ροφήματα και αναψυκτικά με λίγες ή καθόλου θερμίδες μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε μόλις πριν από λίγες μέρες στο επιστημονικό περιοδικό Obesity1, η κατανάλωση αναψυκτικών με λίγες ή καθόλου θερμίδες στα πλαίσια ενός προγράμματος απώλειας βάρους μπορεί να συμβάλλει θετικά στο στόχο μας.

Η κλινική μελέτη, που είναι η πρώτη που συγκρίνει ευθέως την κατανάλωση αναψυκτικών χαμηλών ή καθόλου θερμίδων (παράλληλα με νερό) με την κατανάλωση μόνο νερού, διήρκησε 3 μήνες και έλαβαν μέρος 303 άτομα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι συμμετέχοντες που συμπεριέλαβαν και αναψυκτικά χαμηλών ή καθόλου θερμίδων έχασαν 44% περισσότερο βάρος (Μ.Ο. 5,95 κιλά στους 3 μήνες) σε σύγκριση με την απώλεια βάρους των μελών της ομάδας ελέγχου που έπινε μόνο νερό (Μ.Ο. 4,09 κιλά). Επιπλέον, τα μέλη της πρώτης ομάδας ανέφεραν πως ένιωθαν λιγότερη πείνα σε σχέση με την ομάδα νερού.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η μελέτη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει και να συμπληρώσει, κατά κάποιο τρόπο, άλλες επιστημονικές έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρουσίαση στοιχείων, από τον καθηγητή Adam Drewnowski στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών των περασμένο Απρίλιο2, μέσα από τα οποία φαίνεται πώς όσοι καταναλώνουν ροφήματα χαμηλών ή καθόλου θερμίδων τείνουν να κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές και να είναι περισσότερο δραστήριοι σωματικά.

Συνολικά, το συμπέρασμα είναι πως τα αναψυκτικά χαμηλών ή καθόλου θερμίδων μπορεί να διεκδικήσουν τη θέση τους σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο και μπορούν να γίνουν σύμμαχός στην προσπάθεια απώλειας βάρους, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου, συστηματικού προγράμματος που συμπεριλαμβάνει και φυσική άσκηση.

Πηγές:
1.Peters et al. The Effects of Water and Non-Nutritive Sweetened Beverages on Weight Loss During a 12-week Weight Loss Treatment Program. Obesity 2014; 22: 1415-1421 ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
2.International Sweeteners Association (2014). Κάνε “κλικ” εδώ

Read More

And More