Δυσλεξία, η παρεξηγημένη

Δυσλεξία, η παρεξηγημένη | tlife.gr

Η άγνοια ευνοεί τις παρεξηγήσεις και έτσι πολλοί συγχέουν εσφαλμένα τη δυσλεξία με ασθένεια, νοητική υστέρηση ακόμη και οκνηρία! Ενημερώσου για το τι πραγματικά είναι και ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξεις…

Τι είναι δυσλεξία

Η λογοθεραπεύτρια Ειρήνη Μαρνέρη μιλώντας στο TL!FE αναφέρει πως “η δυσλεξία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία ήπια διαταραχή ρυθμού στον εγκέφαλο”. Τα παιδιά με δυσλεξία παρουσιάζουν ελλείμματα σε συγκεκριμένες δεξιότητες -όπως είναι η «φωνολογική ενημερότητα»-, απαραίτητες για την ανάγνωση και τη γραφή.

Συμπτώματα

Δυσκολίες στο γραπτό λόγο, σοβαρά προβλήματα στην ορθογραφία, αργοπορία στην εκμάθηση ανάγνωσης αποτελούν τα κύρια συμπτώματα της διαταραχής. Η δυσλεξία αφορά στο 20% του πληθυσμού και εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους.

Κάποια άτομα παρουσιάζουν δυσκολίες στο διάβασμα και την ορθογραφία, άλλοι δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν σωστά τις λέξεις ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται σύγχυση του δεξιού με το αριστερό, καθώς και προβλήματα συγκέντρωσης ή συντονισμού.

Αντιμετώπισε την κατάσταση ψύχραιμα χωρίς να ξεχνάς πως για πολλούς η δυσλεξία δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα παρεξηγημένο χάρισμα, ένας ενδιαφέρων, εναλλακτικός τρόπος σκέψης που δημιουργεί στο άτομο τη δυνατότητα να σκέφτεται με εικόνες και να συνθέτει με το δικό του μοναδικό τρόπο την πραγματικότητα.

Διάσημοι Δυσλεξικοί

Απόδειξη ότι η δυσλεξία δεν επηρεάζει τη μετέπειτα πορεία του ατόμου και συναντάται σε ιδιαιτέρως χαρισματικά άτομα, ιδιοφυή και εξαιρετικά πετυχημένα στο χώρο τους είναι το γεγονός ότι στη λίστα των διάσημων δυσλεξικών, συμπεριλαμβάνονται ονόματα όπως εκείνα του Τσόρτσιλ, του Αϊνστάιν κτλ.

Αν υποψιάζεσαι ότι το παιδί σου έχει δυσλεξία κάνε κλικ εδω

READ more