Γονείς του κόσμου: Πώς μεγαλώνουν τα παιδιά τους τέσσερις ξένοι λαοί

Ξέρεις πολύ καλά τον όρο “Ελληνίδα μάνα”, έχεις εντρυφήσει σε αυτόν μεγαλώνοντας πλάι της και ίσως κάποια χαρακτηριστικά να τα επαναλαμβάνεις και εσύ στα δικά σου παιδιά. Γνωρίζεις επίσης και άλλα γνωρίσματα της ελληνικής οικογένειας και του τρόπου που μεγαλώνουν τα παιδιά στη χώρα μας, όπως το ότι ολόκληρη η ευρύτερη οικογένεια συμμετέχει στην ανατροφή και το μεγάλωμά τους, υπάρχει έντονος προστατευτισμός και αρχές και κανόνες που σπάνια παραλείπονται, παρ’ ό,τι προσαρμόζονται στην εποχή και τους χαρακτήρες. Σκέψου τώρα, πως κάθε χώρα έχει και το δικό της ξεχωριστό στυλ στον τρόπο που μεγαλώνει τα μικρά της! Και ενώ μπορεί η βασική γραμμή να είναι παντού ίδια, μιας και απώτερος στόχος είναι η ευτυχία και η ολοκλήρωση των παιδιών, ωστόσο ανάλογα με την κάθε κουλτούρα και τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά του εκάστοτε λαού, οι τρόποι μεγαλώματος διαφέρουν αρκετά!

Με μια γρήγορη ματιά θα αντιληφθείς πως δεν πρόκειται για θεμελιώδεις διαφορές, καθώς όπως είναι αυτονόητο βασικό μέλημα είναι η ευημερία των παιδιών και ο “δρόμος” προς την ευτυχία τους! Παρ’ όλα αυτά, βάσει πολιτισμού και νοοτροπίας, η κάθε χώρα έχει και τις δικές της συνήθειες και μηχανισμούς που δεν τις κάνει καλύτερες ή χειρότερες, αλλά απλώς διαφορετικές. Αυτό είναι και το μαγικό άλλωστε στις διαφορετικές κουλτούρες! Ωστόσο, πολλές φορές βλέποντας τις διαφορές που χαρακτηρίζουν τα parenting styles άλλων λαών μπορείς να βρεις κάποια πρακτική ή ένα σκεπτικό που να ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία σου και σε εκφράζει και να επιλέξεις να το υιοθετήσεις!

Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να δεις τέσσερα διαφορετικά στυλ μεγαλώματος από τη Γαλλία, τη Δανία, τη Βρετανία και την Αμερική και να επιλέξεις αν σου ταιριάζει κάτι από τα βασικά στοιχεία τους!

Το γαλλικό στυλ:
Οι Γαλλίδες μπορεί να είναι η επιτομή του στυλ, αλλά πέρα από αυτό τις διακρίνει και μια γενικότερη φινέτσα που αντικατοπτρίζεται και στον τρόπο που μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Και πιο συγκεκριμένα αυτά είναι τρία βασικά χαρακτηριστικά τους:

Περιμένουν πριν “ανακουφίσουν” ένα μωρό που κλαίει
Κάθε φορά που το μωρό ξυπνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι μαμάδες από τη Γαλλία περιμένουν πέντε λεπτά πριν το σηκώσουν για να το ηρεμήσουν. Αυτό δίνει χρόνο στα μωρά να ηρεμήσουν μόνα τους, ενώ παράλληλα τα διδάσκει την ανεξαρτησία -ακόμη και από αυτή την ηλικία.

Δεν “πιστεύουν” στο παιδικό φαγητό
Οι Γαλλίδες δεν δίνουν καμία σημασία σε όλα αυτά τα “παιδικά” τρόφιμα που συναντά στο super market, όπως τα δημητριακά και οι σοκολάτες σε αστεία σχήματα. Αντιθέτως, δίνουν στα παιδιά τους το φαγητό που τρώνε και οι ίδιες. Έτσι, τα παιδιά γίνονται λιγότερο απαιτητικά στις διατροφικές συνήθειές τους και μαθαίνουν να τρέφονται πιο σωστά.

Μιλούν στα παιδιά τους σε κανονικό τόνο
Ακόμη και στη βρεφική ηλικία, οι Γαλλίδες επιλέγουν να μην υιοθετούν τον… μπεμπεκίστικο τόνο φωνής όταν απευθύνονται στα παιδιά τους, αλλά τους μιλούν σαν να πρόκειται για ενήλικα άτομα. Αυτό θεωρείται πως τα βοηθάει να ωριμάσουν νωρίτερα, ενώ τους δείχνει πως κάποιος τα σέβεται και τα υπολογίζει.

Το δανέζικο στυλ:
Οι Δανοί είναι οι μεγάλοι “εφευρέτες” του hygge και αυτό λέει πολλά για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται ή θέλουν να αντιμετωπίζουν τη ζωή, μακριά από εξωτερικούς “θορύβους” και με ηρεμία. Φαίνεται πως αυτή τη νοοτροπία ακολουθούν και στην ανατροφή των παιδιών τους:

Υιοθετούν το τρίπτυχο “ξεκούραση, ομαλότητα, καθαριότητα”
Αυτή είναι η ακριβής μετάφραση της δανέζικης έκφρασης “Rust, Regelmaat en Reinheid” που χρησιμοποιείται στην καθημερινότητα του λαού. Μέσα από αυτές τις βασικές αξίες πιστεύεται πως τα παιδιά συνηθίζουν σε μια σταθερή και καθησυχαστική ρουτίνα, βγαίνουν μόνο μία φορά την ημέρα από το σπίτι και δεν “αγκαλιάζουν” κακές συνήθειες όπως η τηλεόραση.

Φέρνουν ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και το σπίτι
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της δανέζικης φιλοσοφίας είναι το σενάριο ενός παιδιού με πυρετό. Ο δανέζικος τρόπος διδάσκει πως σε αυτή την περίπτωση, παίρνεις άδεια από τη δουλειά για να μείνεις σπίτι με το παιδί σου και να του προσφέρεις ό,τι χρειάζεται, χωρίς άγχος και στρες. Σε γενικότερο πλαίσιο “μεταφράζεται” με τη λογική πως η οικογένεια και τα παιδιά είναι πάντα προτεραιότητα.

Φέρονται με χαλαρό και ήρεμο τρόπο στα παιδιά
Άλλο ένα γνωμικό της δανέζικης κουλτούρας είναι και το “συμπεριφέρσου φυσιολογικά, αυτό είναι από μόνο του τρελό”! Με λίγα λόγια, αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους με ηρεμία, χαλαρή διάθεση και έχοντας φυσιολογικές αντιδράσεις με φυσικό τρόπο, χωρίς ωστόσο να παραμελούν τις ανάγκες και τα “θέλω” των μικρών!

Το βρετανικό στυλ:
Διάσημοι για τους τρόπους ευγενείας, οι Βρετανοί θεωρούν ύψιστης σημασίας την καλή ανατροφή και σωστή συμπεριφορά των παιδιών τους και όλη η γονεϊκή κοσμοθεωρία τους “κινείται” γύρω από αυτή την πεποίθηση:

Χρησιμοποιούν την επικοινωνία ως “κλειδί” για κάθε πρόβλημα
Οι Βρετανοί συνηθίζουν να μιλούν πολύ με τα παιδιά τους και να τα συμπεριλαμβάνουν σε οποιαδήποτε οικογενειακή “κρίση” προκύπτει! Με αυτό τον τρόπο τους δίνουν από νωρίς ευθύνες και τους δείχνουν πως τα υπολογίζουν στα καθημερινά ζητήματα και η γνώμη τους “μετράει”.

Εμφυσούν την καλή συμπεριφορά
Η ευγένεια και η σωστή συμπεριφορά είναι από τα βασικά μελήματα του βρετανικού λαού και αυτό αντικατοπτρίζεται και εντός της οικογένειας. Τα παιδιά μαθαίνουν από μικρά να έχουν καλούς τρόπους, να είναι ευγενικά και να επιτυγχάνουν ακαδημαϊκά. Μέσα από αυτές τις αξίες οι γονείς στοχεύουν στο συνδυασμό χαρακτηριστικών που θα δημιουργήσουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες.

Το αμερικανικό στυλ:
Οι Αμερικανοί “λανσάρουν” σε γενικότερο πλαίσιο ένα easy going lifestyle, με αρκετές ελευθερίες και λίγους περιορισμούς. Αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει και από τον τρόπο που μεγαλώνουν τα μικρά τους:

Δίνουν έμφαση στην άνεση και τη χαλαρότητα
Βασική έγνοια των Αμερικανών είναι τα παιδιά τους να αισθάνονται άνετα και να χαλαρώνουν, χωρίς να καταπιέζονται από τις καθημερινές ανάγκες και υποχρεώσεις. Είναι συνεχώς σε ήρεμη διάθεση και δεν πιέζουν τα μικρά να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν. Ταυτόχρονα, όμως, τους μαθαίνουν τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς και το σεβασμό, ώστε να είναι λειτουργικά και ευγενικά.

Αφήνουν “χώρο” να αναπτυχθεί η ξεχωριστή προσωπικότητα
Μπορεί το αμερικανικό μοντέλο να μοιάζει άναρχο, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν κανόνες που τα παιδιά μαθαίνουν εμπειρικά. Μπορεί να μην είναι αναγκασμένα να κάνουν κάτι που δεν τα ευχαριστεί, αλλά μαθαίνουν την αξία όλων αυτών που θα ήθελαν να αποφύγουν. Αυτό βοηθάει, ώστε μεγαλώνοντας να αναπτύξουν το δικό τους αξιακό σύστημα και να είναι ολοκληρωμένες προσωπικότητες.

And More