Site icon TLIFE

Δύο γυναίκες, μία ομάδα. Πώς γίνεται;

Το άθλημά μας έχει πολλές ιδιαιτερότητες κι αυτό το κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον. Θεωρείται ομαδικό αν και μάλλον έχει περισσότερες ομοιότητες με ατομικά αθλήματα.

Καταρχήν αποτελείται από δύο παίκτες που είναι μάλλον η δυσκολότερη σύσταση. Στα ομαδικά έχεις πολλές επιλογές να βρεις άτομα που να ταιριάζεις περισσότερο, στα ατομικά έχεις να κάνεις μόνο με τον εαυτό σου, σκληρό αλλά ξεκάθαρο.

Στο beach volley έχεις να κάνεις με άλλον έναν άνθρωπο που επιλέγεις κυρίως για τις αθλητικές του δεξιότητες χωρίς να ξέρεις αν ο συνδυασμός μπορεί να σε οδηγήσει στην επιτυχία.

Υπάρχουν παραδείγματα μέτριων αθλητών που συγκρότησαν πολύ επιτυχημένη ομάδα και πολλά παραδείγματα κορυφαίων αθλητών που η ομάδα τους δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες.

Θα τολμήσω να πω ότι στις γυναικείες ομάδες είναι ακόμη πιο αναγκαίο να υπάρχει καλή χημεία. Δυσκολευόμαστε να λειτουργήσουμε σε δυσάρεστο περιβάλλον.

Έρευνες έδειξαν ότι κυρίως σε λαούς με τα χαρακτηριστικά των μεσογειακών λαών οι γυναικείες ομάδες όσο πιο φιλική σχέση αναπτύσσουν τόσο καλύτερα αποδίδουν. Υπάρχουν παραδείγματα, κυρίως αντρικών ομάδων, που κατάφεραν να έχουν επιτυχία έχοντας πολύ κακές σχέσεις μεταξύ τους, ακόμη και χωρίς να μιλάνε μεταξύ τους. Αυτό σε γυναίκες δεν θα μπορούσε εύκολα να συμβεί.

Χρειάζεται βέβαια διάθεση και δουλειά για να μπορέσει μια ομάδα να βρει τον τρόπο που λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και ο στόχος είναι να μπορείς να βγάλεις τον καλύτερο εαυτό του συμπαίκτη σου και να ξεπερνάς τις κρίσεις.

Να τον γνωρίσεις, να τον εμπιστευτείς και να αναπτύξετε έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας. Υπάρχει κοινός στόχος κι αυτό είναι ισχυρό κίνητρο, αλλά δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται δουλειά και υπομονή.

Καλείσαι να διαχειριστείς πολλές καταστάσεις. Επιτυχίες, αποτυχίες, τραυματισμούς και δεν είναι εύκολο. Επίσης, περνάς πάρα πολύ χρόνο μαζί του. Ταξίδια, ξενοδοχεία, προπονητικά camp κι αυτό φέρνει επιπλέον φθορά.

Αυτή, λοιπόν, είναι μια βασική ιδιαιτερότητα που καλείσαι να βρεις τον τρόπο να τη μετατρέψεις σε πλεονέκτημα γιατί μια ομάδα που έχει ισχυρό πυρήνα μπορεί να είναι πραγματικά δυνατή.

Μαρία

© 2024 tlife.gr