Σαλάτες: Τα 6 λάθη που κάνουμε και παίρνουμε κιλά

Η σαλάτα είναι η πιο safe και συνηθισμένη επιλογή όταν μπαίνουμε στη διαδικασία να χάσουμε κιλά. Και αυτό γιατί τις περισσότερες φορές έχει λίγες θερμίδες! Εκτός από το βραδινό γεύμα, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και το μεσημέρι. Τα ξέρεις αυτά και τα έχεις περάσει όταν προσπαθείς να αδυνατίσεις. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που η κατανάλωση σαλάτας δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα στη ζυγαριά μας. Και πάντα αναρωτιόμαστε τι φταίει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάτι κάνουμε λάθος. Τι όμως; Ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Θαλής Παναγιώτου, μας αποκαλύπτει σήμερα τα λάθη που κάνουμε και “γεμίζουμε” τις σαλάτες μας με έξτρα θερμίδες, αλλά και όλα αυτά που δεν κάνουμε (που είναι λάθος και αυτά φυσικά) και στερούμε τη γεύση από αυτό το light γεύμα. Ο λόγος στον ειδικό…

Η σαλάτα αποτελεί ένα ισορροπημένο γεύμα, το οποίο μπορεί να παρασκευαστεί εύκολα και γρήγορα. Όταν λοιπόν ο καθημερινός χρόνος είναι περιορισμένος, αλλά θέλουμε να απολαύσουμε ένα υγιεινό πιάτο τότε η σαλάτα δίνει τη λύση. Είναι όμως πάντα η ισορροπημένη και με λίγες θερμίδες επιλογή; Όχι πάντα! Αυτά είναι τα έξι λάθη που κάνουμε συνήθως στη σαλάτα μας “επιβαρύνοντάς” τη με θερμίδες και υλικά που δεν έχει ανάγκη ο οργανισμός μας.

Λάθος #1: Τα υλικά και η ποσότητα του dressing
Όχι, δε θα σας πούμε να μη βάζετε dressing στη σαλάτα σας. Θα σας συμβουλέψουμε όμως να μην το παρακάνετε στην ποσότητα και να προσέχετε τα υλικά που χρησιμοποιείτε για την παρασκευή του. Αποφύγετε τη μαγιονέζα και προτιμήστε να την αντικαταστήσετε με λίγη μουστάρδα. Επιλέξτε τα φρέσκα και όχι συσκευασμένα υλικά για το dressing σας και προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού (ανάλογα με το τι ταιριάζει με τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας σας). Το λεμόνι και το πορτοκάλι ή άλλα εσπεριδοειδή θα δώσουν πλούσια γεύση και βιταμίνη C στη σαλάτα σας. Τέλος ανακατέψτε καλά και μην αφήνετε το dressing μόνο από πάνω ως topic.

Λάθος #2: Οι επιλογές των υλικών
Πολλοί έχουμε την αίσθηση πως όσο πιο λίγα υλικά βάλουμε στη σαλάτα μας, τόσο πιο πολλές θερμίδες γλιτώνουμε. Στην πραγματικότητα αν η σαλάτα δεν καταφέρει να μας χορτάσει και να προκαλέσει το αίσθημα του κορεσμού, σε λίγες ώρες θα αρχίσουμε το ανεπιθύμητο τσιμπολόγημα. Επομένως φροντίζουμε να κάνουμε τη σαλάτα μας πλούσια και όσο πιο νόστιμη γίνεται. Προσθέτουμε λοιπόν τα υλικά μας με φαντασία (φρούτα, ξηρούς καρπούς), βάζουμε λίγο λευκό κρέας ή ψάρι μαζί με τα λαχανικά και φρούτα και δεν ξεχνάμε το αλάτι και το πιπέρι.

Λάθος #3: Ξεχνάμε τα μπαχαρικά και τα αρωματικά
Τα μπαχαρικά και άλλα αρωματικά όπως είναι η ρίγανη δίνουν μία επιπλέον γεύση στο φαγητό μας. Είτε πρόκειται για σαλάτα είτε για ένα ολοκληρωμένο γεύμα. Όταν όμως ο στόχος μας είναι η απώλεια βάρους, τότε πρέπει να προσέχουμε τους συνδυασμούς και την ποσότητα των μπαχαρικών- αρωματικών. Προτιμούμε το ελαφρύ μαρινάρισμα του κοτόπουλου ή του ψαριού, που θα μπει στη σαλάτα μας και δεν προσθέτουμε έντονα ή πολλά αρωματικά σε αυτή.

Λάθος #4: Προσθέτουμε έτοιμες σάλτσες
Όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος και η πείνα μεγάλη, κάνουμε αρκετά διατροφικά λάθη. Ένα από αυτά είναι να προσθέσουμε κάποια έτοιμη σάλτσα στη σαλάτα μας. Αν είναι να κάνετε κάτι τέτοιο, τότε καλύτερα να μη φάτε σαλάτα. Οι θερμίδες είναι πολύ περισσότερες, αφού συχνά πρόκειται για επεξεργασμένα υλικά και εσείς δε γνωρίζετε τι περιλαμβάνει η σάλτσα σας. Εξίσου εύκολο είναι να ανακατέψετε λίγο ξύδι μπαλσάμικο με νερό και λεμόνι.

Λάθος #5: Αφήνουμε τα λαχανικά βρεγμένα
Η καλή πλύση των λαχανικών, πριν χρησιμοποιηθούν στη σαλάτα είναι πολύ πολύ σημαντικός κανόνας για την παρασκευή μίας σαλάτας. Το επόμενο βήμα όμως είναι να στεγνώσουμε τα λαχανικά μας εύκολα και γρήγορα σε έναν στεγνωτήρα λαχανικών, πριν τα ρίξουμε στη σαλατιέρα μας. Έτσι η σαλάτα θα είναι πιο ελαφριά και πιο νόστιμη αφού θα έχει την πλούσια και μεστή γεύση των υλικών της.

Λάθος #6: Φοβόμαστε να μπλέξουμε διαφορετικές υφές
Στις σαλάτες, όπως και στον ουρανίσκο μας, αρέσουν οι διαφορετικές υφές στις γεύσεις. Μπλέξτε άφοβα το παξιμάδι από χαρούπι με μία πιο ξινή σάλτσα, τη ρόκα με τα φρούτα, το άισμπεργκ με τους ξηρούς καρπούς και απολαύστε το γευστικό αποτέλεσμα… Κι όπως είχε πει και ο Ιπποκράτης, στον οργανισμό μας αρέσουν όχι μόνο οι γλυκιές αλλά και οι πιο ξινές γεύσεις. Όλα εξυπηρετούν τον σκοπό τους για μία συνολικά ισορροπημένη, γευστική και υγιεινή διατροφή.

Καλή σας απόλαυση!


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου


And More