10 tips για να μειώσεις το χρόνο που ξοδεύεις για καθαριότητα!

Δεν θέλεις να περνάς όλη σου τη μέρα καθαρίζοντας ούτε είναι και το φόρτε σου. Θέλεις όμως το σπίτι σου να είναι περιποιημένο και καθαρό! Και επειδή τα θέλεις όλα, υπάρχει τρόπος να τα έχεις. Ήδη σου έχουμε μιλήσει για τα 8 μυστικά που θα κάνουν το καθάρισμά σου πιο εύκολο! Τώρα επανερχόμαστε με νέο και ακόμη πιο πρακτικό post! Αρκεί να έχεις κατά νου το ρητό “Προσέχω για να έχω”. Πώς εφαρμόζει στην περίπτωσή μας; Μα είναι απλό! Αν εντάξεις στην καθημερινότητά σου τους κανόνες που σου αναλύουμε παρακάτω μειώνεις σημαντικότατα το χρόνο που χρειάζεσαι για καθαριότητα και το σπίτι σου θα είναι καθαρό όλη την εβδομάδα!

Κανόνας 1
Κάθε πράγμα έχει τη θέση του! Η ακαταστασία προκύπτει όταν ξεχνάς να βάλεις στη θέση τους τα αντικείμενα που χρησιμοποιείς. Έτσι στο τέλος πρέπει να ξοδέψεις μια ολόκληρη μέρα για να τοποθετήσεις το κάθε πράγμα στη θέση του και να το ξεσκονίσεις. Γι΄αυτό ό,τι χρησιμοποιείς (από πιάτο μέχρι τηλεκοντρόλ) πρέπει να επιστρέφει εκεί όπου ανήκει!

Κανόνας 2
Τρώγε πάντα στην κουζίνα! Μην κρατάς το πιάτο σου από δωμάτιο σε δωμάτιο τσιμπολογώντας! Πρώτον δεν κάνεις καλό στην υγεία και στη σιλουέτα σου και δεύτερον τα υπολείμματα φαγητού πετάγονται παντού χωρίς να το καταλάβεις και έτσι το σπίτι βρωμίζει πολύ πιο γρήγορα και εύκολα!


Κανόνας 3

Βγάζε τα παπούτσια σου! Μόλις μπεις στο σπίτι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να βγάζεις παπούτσια και ρούχα. Ειδικά τα παπούτσια σου μεταφέρουν βρωμιά και σκόνη που συσσωρεύεται στο σπίτι σου. Αλλά και τα ρούχα σου το ίδιο. Φόρα τα ρούχα και τα παπούτσια του σπιτιού και έτσι γλυτώνεις από συσσωρευμένη βρωμιά! Ειδικά αν έχεις παιδιά, γλιτώνεις και από περιττά μικρόβια!

Κανόνας 4
Βάλε πατάκι στην εξώπορτα! Σκούπιζε τα πόδια σου πριν μπεις σπίτι και άφησε εκτός λάσπες, χώματα, σκόνη και άλλους ανεπιθύμητους επισκέπτες που εισέρχονται με τα παπούτσια στο σπίτι σου. Θα δεις ότι η ηλεκτρική σου θα γεμίζει λιγότερο αν το κάνεις σύστημα!


Κανόνας 5

Μην ξεχνάς να κλείνεις τα παράθυρά σου! Ειδικά κάτι μέρες που η σκόνη της ατμόσφαιρας μπαίνει μέχρι και στους πόρους του δέρματός μας, αέριζε μεν το σπίτι σου και τα δωμάτια αλλά μην αφήνεις τα παράθυρα ανοιχτά όλη μέρα. Τα ρεύματα, ακόμη και τα πιο μικρά, μεταφέρουν σκόνη που επικάθεται παντού μέσα στο σπίτι και σε υποχρεώνει κάθε τρεις και λίγο να ξεσκονίζεις!

Κανόνας 6
Πάρε ένα σκουπάκι χειρός! Είναι γρήγορο και αποτελεσματικό για μικρές δουλειές που όμως σου γλιτώνουν χρόνο από το μεγάλο καθάρισμα. Έκανες μια ζημιά; Βάζεις επιτόπου το σκουπάκι και καθαρίζεις και όλα τέλεια!


Κανόνας 7

Κάλυψε τα έπιπλά σου! Ριχτάρια, τραπεζομάντηλα και γενικά υφάσματα που θα καλύπτουν καναπέδες, τραπέζια, πολυθρόνες, καρέκλες πρώτον πλένονται εύκολα και δεν χρειάζεται να ανησυχείς για λεκέδες, δεύτερον θα διατηρήσουν τα έπιπλά σου καινούργια περισσότερο καιρό, τρίτον μπορούν να αλλαχτούν και έτσι με πιο φτηνό τρόπο να ανακαινίσεις το χώρο σου και τέταρτον μαζεύουν αυτά τη σκόνη και τους λεκέδες και όλη τη δουλειά την κάνει μετά το πλυντήριο και όχι εσύ!

Κανόνας 8
Τα υγρά μαντηλάκια καθαρισμού είναι μια σοφή λύση! Διότι απομακρύνουν τους λεκέδες επιτόπου, δεν μαζεύονται και μετά δεν θα τρως ώρες να προσπαθείς να καθαρίσεις ένα λεκέ που έχει ξεραθεί!


Κανόνας 9

Μη μαζεύεις περιττά αντικείμενα! Όσα περισσότερα τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεσαι στο συμμάζεμα! Για το λόγο αυτό κάθε φορά που αγοράζεις κάτι θα πρέπει να το χρειάζεται ο χώρος σου ή να αντικαταστήσει κάτι άλλο. Μάλιστα, αφιέρωσε μια φορά το μήνα χρόνο και πέτα ό,τι δεν χρειάζεσαι! Δες το σαν… ψυχοθεραπεία!

Κανόνας 10
Χώρισε τις δουλειές! Σπάσε το πρόγραμμα της καθαριότητας μέσα στην εβδομάδα και μη τα κάνεις όλα μαζί στο τέλος! Έτσι εξοικονομείς χρόνο και κόπο και το σπίτι σου είναι πάντα καθαρό!

Read More

And More